Megkongatta a vészharangot az ügynökség
Utoljára módositva: 2014-11-12 17:31:12

Sokáig nem halogathatják az uniós támogatásra pályázók a kifizetési kérelmek benyújtását és a közbeszerzési eljárás lebonyolítását, ugyanis ha ez nem történik meg, a jövő év elején a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség felbontja a szerződést.

Magyar Lóránd, az AFIR szatmári kirendeltségének főosztályvezetője

A Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség (AFIR) utolsó figyelmeztetésnek szánva hívta fel a figyelmét az Országos Vidékfejlesztési Program 2007–2013 időszakának keretében uniós támogatásra jogosultaknak, hogy felbontják a szerződését azoknak, akiknek esetében fennáll a veszély, hogy 2015. szeptember 30-ig nem tudják befejezni a pályázatok elszámolását, és addig a dátumig az utolsó kifizetési kérelmeket sem tudják benyújtani. „Az AFIR felbont minden olyan szerződést, amelyek esetében még kifizetési kérelmet sem tettek le, valamint közbeszerzési eljárást sem bonyolítottak le, így reálisan nincs esély a pályázat befejezésére. A jövő év első negyedében megvizsgálunk minden pályázatot, hogy milyen stádiumban vannak, és az esetleg felszabaduló összegeket átcsoportosítjuk” — nyilatkozta David Eugen Popescu, az AFIR vezérigazgatója.

Mi a helyzet Szatmár megyében?

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Magyar Lórándot, az AFIR Szatmár megyei kirendeltségének főosztályvezetőjét, aki szerint ezzel az intézkedéssel felgyorsulhat a pénzek lehívása, és előrelépés történhet sok pályázat esetében. „Ha magánszemély vagy önkormányzat esetében felbontanak egy szerződést, akkor a következő kiírásban két évig nem pályázhat. Szatmár megyében jelenleg a pályázatok 20–30 százalékának esetében vannak ilyen természetű gondok” — jegyezte meg Magyar Lóránd. Kérdésünkre, hogy milyen szakaszai vannak egy pályázatnak, a szakember elmondta, a letétel után jön az elbírálás, majd a a nyertes pályázatnál aláírják a finanszírozási szerződést. Ebben rögzítve vannak bizonyos feltételek, így mezőgazdasági gépek vásárlása esetén a közbeszerzést 3 hónap alatt le kell bonyolítani, építkezéseknél ez az időtartam 4 hónap. Kérésre azonban ki lehet tolni a határidőt. Magyar hozzátette, eddig jóváhagyták az ilyen kéréseket, de ha a stagnáló pályázatok esetében továbbra sem tapasztalnak majd előrelépést, akkor javasolni fogják a szerződés felbontását.

Könnyítések a pályázatok esetében

Már hamarabb beszerezhetik az új traktorokat a gazdák

A pályázatoknál ugyanakkor könnyítésekről is döntöttek, az egyik alapján egyszerűsödik a mezőgazdasági gépek beszerzési eljárása. Az AFIR honlapján közzétett egy adatbázist a különböző gépek irányárairól, és ha az érdekelt innen választ ki egy gépet, akkor nem szükséges beszerzési eljárás, hanem egyből a beszállítóval kötheti meg a szerződést, amellyel aztán mehet az AFIR-hoz a támogatással kapcsolatos dolgokat elintézni. Magyar szerint ez mintegy 2–3 hónappal lerövidíti a beszerzés idejét. Egy másik könnyítés szerint ha a magánszemély kifizeti az önrészét a beszállítónak, és a számlával jelentkezik az AFIR-kirendeltségen, akkor már utalják is a támogatási összeget. Eddig a gépek beszerzésénél utófinanszírozás volt, tehát a pályázónak ki kellett fizetnie az egész összeget, és csak utána kapta vissza adott esetben az 50 százalékát. Magyar Lóránd még említett egy másik változást is, ami a pályázó önkormányzatoknak kedvez, és jó esélyt ad arra, hogy jövő év szeptember 30-ig befejezzék a beruházást. Eszerint, ha a pályázó lebonyolít egy beszerzési eljárást, már ezt követően kérheti a támogatási összeg 40 százalékát, vagyis a vidéki infrastrukturális fejlesztéseknél a 322-es kiírás keretében a 2,5 millió eurós pályázatnál december 15-ig megkapja ezt a részt, így kezdhetnek dolgozni. Ez Krasznaterebest, Bogdándot és Tartolcot érinti. Az eddigi gyakorlat szerint az eljárást be kellett fejezni, és csak utána kapta meg a pályázó előlegbe a támogatott összeg 50 százalékát, amihez az összeg 110 százalékára bankgarancia is kellett. Ennek a rendelkezésnek a nyomán megyénkben 12 önkormányzat (Hadad, Bogdánd, Tartolc, Avasújváros, Turc, Börvely, Mikola, Aranyosmeggyes, Szamosborhíd, Szamosdob, Avasújfalu, Kökényesd) juthat pénzhez december közepéig, a pályázatok turisztikai információs központok megvalósításáról szólnak, ezek egyenként 200 ezer euróba kerülnek. Magyar még hozzátette, hogy az önkormányzatok részéről már zajlik a dokumentációk összeállítása és leadása. A Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség tevékenységéhez kapcsolódó hír, hogy egy szerdán közzétett kimutatás szerint a 2007–2013-as uniós költségvetési időszakban a mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós alapokból az AFIR összesen 6 milliárd eurót fizetett ki az érintetteknek, ami a 8,2 milliárd eurós összalap 74 százaléka. Ebben az esztendőben az AFIR 835 millió eurót hívott le az uniós alapból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Boldog halálnapot! 2
Ma, 17:00
Jessica Rothe visszatér a szereplőgárda élén a BOLDOG HALÁLNAPOT! 2-ben, amely a folytatása a 2017-es év meglepetés sikerfilmjének, melyben egymást érték a lebilincselő, ismétlődő fordulatok és komikus csavarok. Ezúttal a hősnőnk, Tree felfedezi, hogy újra és újra meghalni meglepően könnyebb volt, mint a veszélyek, melyek ezek után következnek...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 19:00
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...