Meglepetésekkel teli évadzáró gála
Utoljára módositva: 2019-06-23 20:36:58

Szavalatokból, dalokból, vidám jelenetekből álló, sokszínű és meglepetésekkel teli évadzáró gálával búcsúzott szombaton a szatmári színpadtól és a publikumtól a nyári évadszünetére készülő Harag György Társulat. A közönség- és szakmai díjakat is átadták.

Az idei gála kerettörténetét ez alkalommal a nézők bőrébe bújt színészek — Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Frumen Gergő, Gál Ágnes, Keresztes Ágnes és Moldován Blanka — biztosították, megmutatva, ők hogyan látják a nagyérdeműt a színpadról.

A sok esetben nevettető, megrázó vagy elgondolkodtató tartalommal bíró produkciók mellett a társulat az első rész fináléjában megemlékezett azokról is, akik a legutóbbi gála óta szerződtek az égi társulathoz: Bessenyei István színész-rendezőről, a társulat örökös tagjáról, Elekes Emma színésznőről, a társulat alapító és örökös tagjáról, Szabó József (Ódzsa) rendezőről, valamint Ács Sándorról, mindenki Öcsi bácsijáról, aki évtizedeken át a társulat főügyelője volt.

Bessenyei Gedő István társulatigazgató a közvélemény-kutatások eredményeinek ismertetése előtt röviden értékelte a most lezáruló évadot, mondván, hogy sűrű, munkás, izgalmakkal teli, fájó veszteségektől sem mentes, de szakmai és közönségsikerekben is igen gazdag ünnepi évadot zár a társulat.

Mint kiderült, az évadban bemutatott produkciók közül a szatmári nézők a Semmit se bánok című Székely Csaba-ősbemutatót, a nagybányai bérletesek pedig a Hippolyt, a lakáj című előadást tartották a legjobbnak, a stúdió-előadások közül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen színpadra vitt Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című volt a kedvenc, a gyermekelőadások közül pedig a Mátyás király juhásza lett a legnépszerűbb. A Havi Dráma SzatmárON felolvasószínházi sorozat előadásai közül a Gyerekjáték című volt a legkedveltebb, a vendégelőadások között pedig a Marosvásárhelyről érkezett, ugyancsak Székely Csaba által írt MaRó című produkció volt a közönségkedvenc, amely kíméletlen humorral állít görbe tükröt a román-magyar kapcsolatokat terhelő előítéleteknek a 2010-es évek Romániájában.

A közönségdíjak átadása is a nagybányai szavazatok eredményeivel indult: a legjobb színésznőnek Moldován Blankát, a legjobb színésznek Nagy Csongor Zsoltot szavazták meg.

A szatmárnémeti közönség több kategóriában is szavazhatott a művészekre: az epizódszínészek kategóriájában Budizsa Evelyn és Poszet Nándor, a legjobb komikus színészek kategóriájában Moldován Blanka és Péter Attila Zsolt, az évad legjobb drámai színészeinek kategóriájában pedig Keresztes Ágnes és Rappert-Vencz Gábor vehette át a Korall Klinika által felajánlott díjat dr. Kállai Beáta orvos-igazgatótól.

A Harag György Társulat idén először díjazta az önkénteseit is. A legaktívabb önkéntesek az évadban Lepedus Erzsébet és Jankó Szép Attila voltak, de ez alkalomból búcsúztak el azoktól a végzősöktől is, akik most fejezték be középiskolai tanulmányaikat Szatmárnémetiben, és valószínűleg más városokban folytatják egyetemi tanulmányaikat. Az örökös tagság mintájára kitalált örökös önkéntességről szóló okleveleket Ármos Eszter, Braşovianu Gréta, Kerekes Barbara, Kegyes Dávid, Kis Olivia, Scheitli Krisztina, Lázár Dávid, Süveg Attila és Vajas Gréta vehette át.

A társulat munkáját segítő nézői (támogatói) díjjal az évfordulós, ünnepi évad alkalmából két olyan nézőt tüntetett ki a társulat, akik önzetlen segítségnyújtásukon túlmenően töretlen hűségükkel is példát mutattak az eljövendő generációknak: Steinberger Katalin a társulat Szatmárnémetibe költözése óta, Gönczy Agáth pedig az első nagybányai évad kezdete óta bérletese a társulatnak.

A társulat minden évben díjazza a háttérszemélyzet egy-egy munkatársát is. A Diószeghy Olga Emlékdíjat, amellyel a háttérszemélyzet egy hölgytagját tüntetik ki, ezúttal Hajdu Timea öltöztető kapta, az Angel József ügyelő emlékére létrehozott Angyalka díjat pedig rendhagyó módon nem egy személy, hanem egy csoport, a műszakosok (díszítők) csapata vehette át. A díjakat a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány ajánlotta fel.

A pályakezdőként nyújtott kiemelkedő teljesítményt is díjazták a gálán, a Baranyai Zoltán-emlékdíjat a névadó unokája, Baranyai Dóra adta át Budizsa Evelynnek a művészeti tanács döntése alapján.

A gála harmadik díjátadó blokkjában adták át a szakmai díjakat és nagydíjakat. A Proscenium Alapítvány által felajánlott nívódíjakat Bogár Barbara és Frumen Gergő kapták meg társulatépítésért, Keresztes Ágnes és Nagy Csongor Zsolt pedig kiemelkedő szerepformálásaikért.

Az évad nagydíjai közül az 500 euró értékű Ács Alajos-díjat Moldován Blanka vehette át a felajánló Poszet Kft.-t képviselő Vas Józseftől, a Harag György-díj kitüntetettje pedig Rappert-Vencz Gábor lett, akinek Ilonczai Tamás, az 1000 eurós díjat támogató Autonet Import Kft. marketingmenedzsere adta át az elismerést a társulat szavazatai alapján.

Fotók: Süveg Károly

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 16:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...