Meglepő dolgokat árulhat el a szemünk színe
Utoljára módositva: 2017-10-02 17:39:33

Jól ismerjük a mondást, miszerint a szem a lélek tükre, ám egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a szemünk színe ennél többet is elárulhat rólunk, például azt, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk — írja a hazipatika.com.

Minden szemszín más betegségre hajlamosít

A kérdés régóta foglalkoztatja a szakembereket, és a Pittsburgh Egyetem munkatársai a szemünk színe alapján most már azt is meg tudják mondani, milyen magas a fájdalomküszöbünk, mekkora az esélye annak, hogy cukorbetegek leszünk, milyen gyors az észjárásunk, milyen ügyesen tudunk eldobni egy frízbit, vagy éppen, hogy mennyire bírjuk az italt.

A vizsgálatok során többek közt arra derült fény, hogy a kaukázusi, kék- vagy zöldszemű nők szülés során kisebb fájdalmat éltek át, mint a barna szeműek, emellett előbbiek kevésbé szorongtak szülésük után, ritkábban lettek depressziósak és kevesebb negatív gondolat gyötörte őket. A pontos okok egyelőre ismeretlenek, de minden bizonnyal a genetikában rejlik a magyarázat. Az emberi szem színe 12-13 génvariáció eredménye, és azok a gének, melyek miatt valakinek a szeme sötét, vagy éppen világos lesz, más dolgot is predesztinál az illetőben. Egyes gének például, melyek a szemet sötétté tevő melaninnal állnak kapcsolatban, érzékenyebbé teszik az embert az alkohol iránt is, így a barna szeműek már kevesebb italtól is lerészegedhetnek, mint a kék szeműek. Ugyanakkor a barna szeműeknek gyorsabb a reakcióideje és jobban tudnak célozni is. De a világos szeműeknek sem kell aggódniuk, hisz a lassabb reakcióidejük mellett ezek az emberek jobb stratégiai döntéseket képesek hozni, így aztán golfban és tájfutásban is lekörözik a sötétebb szemű társaikat. Az már kevésbé örömteli hír, hogy a kék szeműek állítólag hajlamosabbak a cukorbetegségre, illetve gyakrabban vannak hallásproblémáik is.

De ugyanígy a személyiségünkre is befolyással lehet a szemünk színe, a világosabb szeműek kevésbé nyílnak meg a pszichológus előtt, a kék szemű gyerekek pedig többnyire gátlásosabbak, mint a barna szeműek, és bizalmatlanabbak az új dolgokkal szemben. Egy másik vizsgálat arra mutatott rá, hogy a barna szemű férfiak általában dominánsabbak, mint a kék szeműek, aminek az is oka lehet, hogy a kék szem inkább kisfiús külsőt kölcsönöz nekik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...