Megmenekülhet a bezárástól az Ezüst Otthon
Utoljára módositva: 2014-02-17 10:31:37

Tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be Octavian Apan, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentsék az otthont a bezárástól.

 

Marcela Pop és Octavian Apan

Pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Mihaela Pop, a szatmárhegyi Ezüst Otthon menedzsere arról, hogy amennyiben nem kap támogatást az otthon, az idős betegeket el kell szállítani, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé kerülnek. Azért jutottak ebbe a helyzetbe, mert 2011-től kezdődően — a holland támogatás ebben az évben szűnt meg — havi 11 ezer lejes adósságot halmozott fel az idősotthon. A Casa Sătmăreană Alapítvány, mely az Ezüst Otthont működteti, 2007-ben jött létre Zutphen és Szatmárnémeti városok, valamint magán- és jogi személyek támogatásával, 44 ezer lej alaptőkével. Az alapítvány olyan idősek gondozását tűzte ki alapcéljául, akik betegségeik miatt nem élhetnek otthon, mert állandó gyógyszeres kezelés és felügyelet alatt kell lenniük. A felhalmozott adósság miatt megeshet, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek el kell hogy hagyják az intézetet.

A sajtóhírek hatására tegnap Octavian Apan, a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetője és Marcela Pop gazdasági igazgató sajtótájékoztatót tartottak, s elmondták, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetőségének kérésére megoldást keresnek az Ezüst Otthon megmentésére. „Ki kell hangsúlyozni, hogy a megyei tanács soha nem szerepelt az otthon támogatói között. A kialakult helyzet súlyosságára való tekintettel azonban a Szatmár Megyei Tanács vezetősége arra kért, keressünk olyan megoldást, mellyel megmenthető az intézmény. A 2010-ben elfogadott 23-as számú kormányhatározat értelmében kísérleti jelleggel a megyei önkormányzat létrehozhat egy központot, ahol Alzheimer-kórban szenvedő betegeket ápolhatnak. Ehhez hasonló intézmény Kolozsváron működik, s az ottani kollégáinktól részletes felvilágosítást kaptunk arra vonatkozóan, hogyan is működtethető s tartható fenn egy ilyen gondozóotthon. A másik megoldás pedig az Ezüst Otthon részfinanszírozása lenne. Mi előterjesztjük javaslatainkat, s majd a tanácsosok döntik el, melyiket választják” — fogalmazott Apan, aki azt is elmondta, hogy az Ezüst Otthont a betegekkel és a személyzettel együtt veszik át, de az adósságot, mely eddig halmozódott, nem fogják kifizetni.

Marcela Pop arról tájékoztatott, hogy a DGASPC-nek nincs tapasztalata az Alzheimer-kórban szenvedő betegek ápolását illetően, az viszont tény, hogy ezek a betegek állandó felügyeletre és orvosi ellátásra szorulnak, az ellátási költségek pedig magasak, s minden betegre egy ápoló kellene hogy jusson, figyelembe véve e betegség sajátosságait. A DGASPC intézményeiben átlagosan egy beteg kezelése egy hónapra 1600 lejbe kerül, ám azt nem tudja megbecsülni, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében mennyi lenne a költség. Összegzésként elmondták, a cél az Ezüst Otthon megmentése a bezárástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...