Megmenekülhet a bezárástól az Ezüst Otthon
Utoljára módositva: 2014-02-17 10:31:37

Tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be Octavian Apan, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentsék az otthont a bezárástól.

 

Marcela Pop és Octavian Apan

Pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Mihaela Pop, a szatmárhegyi Ezüst Otthon menedzsere arról, hogy amennyiben nem kap támogatást az otthon, az idős betegeket el kell szállítani, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé kerülnek. Azért jutottak ebbe a helyzetbe, mert 2011-től kezdődően — a holland támogatás ebben az évben szűnt meg — havi 11 ezer lejes adósságot halmozott fel az idősotthon. A Casa Sătmăreană Alapítvány, mely az Ezüst Otthont működteti, 2007-ben jött létre Zutphen és Szatmárnémeti városok, valamint magán- és jogi személyek támogatásával, 44 ezer lej alaptőkével. Az alapítvány olyan idősek gondozását tűzte ki alapcéljául, akik betegségeik miatt nem élhetnek otthon, mert állandó gyógyszeres kezelés és felügyelet alatt kell lenniük. A felhalmozott adósság miatt megeshet, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek el kell hogy hagyják az intézetet.

A sajtóhírek hatására tegnap Octavian Apan, a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetője és Marcela Pop gazdasági igazgató sajtótájékoztatót tartottak, s elmondták, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetőségének kérésére megoldást keresnek az Ezüst Otthon megmentésére. „Ki kell hangsúlyozni, hogy a megyei tanács soha nem szerepelt az otthon támogatói között. A kialakult helyzet súlyosságára való tekintettel azonban a Szatmár Megyei Tanács vezetősége arra kért, keressünk olyan megoldást, mellyel megmenthető az intézmény. A 2010-ben elfogadott 23-as számú kormányhatározat értelmében kísérleti jelleggel a megyei önkormányzat létrehozhat egy központot, ahol Alzheimer-kórban szenvedő betegeket ápolhatnak. Ehhez hasonló intézmény Kolozsváron működik, s az ottani kollégáinktól részletes felvilágosítást kaptunk arra vonatkozóan, hogyan is működtethető s tartható fenn egy ilyen gondozóotthon. A másik megoldás pedig az Ezüst Otthon részfinanszírozása lenne. Mi előterjesztjük javaslatainkat, s majd a tanácsosok döntik el, melyiket választják” — fogalmazott Apan, aki azt is elmondta, hogy az Ezüst Otthont a betegekkel és a személyzettel együtt veszik át, de az adósságot, mely eddig halmozódott, nem fogják kifizetni.

Marcela Pop arról tájékoztatott, hogy a DGASPC-nek nincs tapasztalata az Alzheimer-kórban szenvedő betegek ápolását illetően, az viszont tény, hogy ezek a betegek állandó felügyeletre és orvosi ellátásra szorulnak, az ellátási költségek pedig magasak, s minden betegre egy ápoló kellene hogy jusson, figyelembe véve e betegség sajátosságait. A DGASPC intézményeiben átlagosan egy beteg kezelése egy hónapra 1600 lejbe kerül, ám azt nem tudja megbecsülni, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében mennyi lenne a költség. Összegzésként elmondták, a cél az Ezüst Otthon megmentése a bezárástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...