Megmenekülhet a bezárástól az Ezüst Otthon
Utoljára módositva: 2014-02-17 10:31:37

Tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be Octavian Apan, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentsék az otthont a bezárástól.

 

Marcela Pop és Octavian Apan

Pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Mihaela Pop, a szatmárhegyi Ezüst Otthon menedzsere arról, hogy amennyiben nem kap támogatást az otthon, az idős betegeket el kell szállítani, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé kerülnek. Azért jutottak ebbe a helyzetbe, mert 2011-től kezdődően — a holland támogatás ebben az évben szűnt meg — havi 11 ezer lejes adósságot halmozott fel az idősotthon. A Casa Sătmăreană Alapítvány, mely az Ezüst Otthont működteti, 2007-ben jött létre Zutphen és Szatmárnémeti városok, valamint magán- és jogi személyek támogatásával, 44 ezer lej alaptőkével. Az alapítvány olyan idősek gondozását tűzte ki alapcéljául, akik betegségeik miatt nem élhetnek otthon, mert állandó gyógyszeres kezelés és felügyelet alatt kell lenniük. A felhalmozott adósság miatt megeshet, hogy az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek el kell hogy hagyják az intézetet.

A sajtóhírek hatására tegnap Octavian Apan, a Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetője és Marcela Pop gazdasági igazgató sajtótájékoztatót tartottak, s elmondták, hogy a Szatmár Megyei Tanács vezetőségének kérésére megoldást keresnek az Ezüst Otthon megmentésére. „Ki kell hangsúlyozni, hogy a megyei tanács soha nem szerepelt az otthon támogatói között. A kialakult helyzet súlyosságára való tekintettel azonban a Szatmár Megyei Tanács vezetősége arra kért, keressünk olyan megoldást, mellyel megmenthető az intézmény. A 2010-ben elfogadott 23-as számú kormányhatározat értelmében kísérleti jelleggel a megyei önkormányzat létrehozhat egy központot, ahol Alzheimer-kórban szenvedő betegeket ápolhatnak. Ehhez hasonló intézmény Kolozsváron működik, s az ottani kollégáinktól részletes felvilágosítást kaptunk arra vonatkozóan, hogyan is működtethető s tartható fenn egy ilyen gondozóotthon. A másik megoldás pedig az Ezüst Otthon részfinanszírozása lenne. Mi előterjesztjük javaslatainkat, s majd a tanácsosok döntik el, melyiket választják” — fogalmazott Apan, aki azt is elmondta, hogy az Ezüst Otthont a betegekkel és a személyzettel együtt veszik át, de az adósságot, mely eddig halmozódott, nem fogják kifizetni.

Marcela Pop arról tájékoztatott, hogy a DGASPC-nek nincs tapasztalata az Alzheimer-kórban szenvedő betegek ápolását illetően, az viszont tény, hogy ezek a betegek állandó felügyeletre és orvosi ellátásra szorulnak, az ellátási költségek pedig magasak, s minden betegre egy ápoló kellene hogy jusson, figyelembe véve e betegség sajátosságait. A DGASPC intézményeiben átlagosan egy beteg kezelése egy hónapra 1600 lejbe kerül, ám azt nem tudja megbecsülni, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében mennyi lenne a költség. Összegzésként elmondták, a cél az Ezüst Otthon megmentése a bezárástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...