Megmutatják a sváb-magyar vendéglátást
Utoljára módositva: 2019-01-20 17:45:52

Február 9-én Mezőfény látja vendégül a Szatmár megyei Böllérversenyt. Már lehet jelentkezni a nyolcadik alkalommal kiírt disznófeldolgozási seregszemlére, a nevezés határideje január 31.

 

Mezőfényen szinte minden portán sort kerítenek évente a disznótorra. Továbbá még sokan nevelnek sertést — fejtette ki érdeklődésünkre a község polgármestere, Brém László. Elmondta, ennek okán érezték fontosnak, hogy a községük lássa vendégül a Szatmár megyei Böllérversenyt.

Mint ismeretes, eredetileg tavaly tartották volna Mezőfényen, ám a sertéspestis miatt halasztani kellett a rendezvényt. Idén azonban — remélhetőleg — meg lehet tartani. Az elöljáró hangoztatta: a mezőfényiek jó házigazdák, és élő hagyománya van a vidéken a dísznótornak, a disznóvágásnak. Természetesnek találja hát, hogy házigazdának jelentkeztek. Emlékeztetett, az a szokás, hogy egyik évben a Szamos túlsó, a következőn pedig az itteni partján tartják meg a böllérversenyt. Mindenképpen ragaszkodtak ahhoz, hogy Mezőfény is vendégül láthassa a rendezvényt.

Megítélése szerint kifejezetten közösségformáló alkalom az ilyen, amely keretében más vidékek disznótoros szokásait is megismerhetik a helybeliek, és persze ők is megmutathatják, ilyen is a Nagykároly vidékére jellemző sváb-magyar virtus.

A helyszín kapcsán elmondta, hogy akár harmincöt csapat is kényelmesen elfér a társulás telephelyén, és persze bízik abban, hogy más településekről is sokan ellátogatnak hozzájuk. Mint fogalmazott, az ilyen rendezvények révén is öregbíthetik kissé a község hírnevét.

 

Felhívás

 

Az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezete Böllérversenyt tart Mezőfényen (a nyolcadikat) február 9-én 8 órai kezdettel. A sertést a benevező csapat előzetesen kell igényelje, a csapatok saját sertéssel NEM jelentkezhetnek a versenyre — áll a szervezők közleményében.

A benevező csapatok legkésőbb január 31-ig írásban vagy a megadott telefonszámon kell jelezzék részvételi szándékukat (0746–638416, 0261–713566). A helyszínen biztosítják a vizet, az áramot, továbbá a boncoláshoz szükséges rakodórácsot és szalmát is. A csapatokban részt vevő személyek száma nincs korlátozva. Minden csapat vigye magával a disznótoros ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat (szerszámok, asztalok, sátor, tűzhely, edények, gázpalackok, rizs, bél, fűszerek stb.). A helyszínen büfé is lesz azok számára, akik nem vesznek részt a versenyben. A feldolgozandó disznók fogyasztásra való alkalmasságát állatorvosi igazolással kell bizonyítani. Állatorvos és egészségügyi pont a helyszínen is lesz. A disznószúrás az előírt európai normáknak megfelelően történik, azaz kifejezetten a kábítószerszám használata után következhet be, amelyet a szervezők a helyszínen biztosítanak. A rendezvény nívóját növelheti, ha mindenki visz magával tájjellegű tárgyakat pl. fateknőt, régi hurkatöltőt stb., amelyeket kiállíthatnak a csapat számára kijelölt területen. A rendezvény területére semmilyen húskészítmény nem vihető be (sonka, füstölt kolbász, tepertő stb.), kizárólag a helyszínen készített húsételek fogyaszthatók.

A résztvevők a következő kategóriákban versenyezhetnek: a legfinomabb fogópálinka, a toroskáposzta, a leggyorsabb disznóbontó (szúrástól a disznó asztalra kerüléséig), a leghosszabb hurka készítője, a leghosszabb kolbász készítője, a legfinomabb véres-hurka készítője, a legfinomabb májas-hurka készítője, a legfinomabb kolbász készítője, a legfinomabb forralt bor készítője stb. A Böllérverseny győztes csapata az lesz, amely a legtöbb versenyszámban első helyezést ért el. Helyszín: Mezőfény, az Agromec társulás telephelye.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...