Megmutatták a városunkat, és nyertek
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:57:12

Szatmárnémetit és környékét mutatták be egy Kárpát-medencei vetélkedőben a kakszentmártoni tanulók nemrég. Az „Okoskák” szépen szerepeltek és nyertek, így élménydús kiránduláson vehettek részt.

 

„Miénk a város” címmel érdekes játékot indított tavasszal a magyar diákok számára a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága. A gyerekeknek településük jellegzetességeit kell bemutatniuk egy túraútvonal megtervezésével. A játék során olyan feladatokat oldhattak meg a csapatok, amelyek segítségével együtt fényt deríthettek településeik irodalmi, történelmi, földrajzi és gazdasági különlegességeire. A „kincskereső” csapatok közül végül hat nyertest választott ki a szakmai zsűri. A jutalom pedig az, hogy bejárhatják egy másik nyertes csapat által kidolgozott és bemutatott túraútvonal helyszíneit.

A vetélkedőbe Szatmár megyei diákok is beneveztek, nem is akármilyen eredménnyel: Zab Tímea tanítónő mentorálásával a kakszentmártoni gyerekekből álló „Okoskák” csapat harmadik helyezést ért el. A diákok, mentoruk és kísérőjük, Poszet Sebesi Éva kántornő így nemrég Szlovákiában, egy másik nyertes csapatnál tölthetett néhány izgalmas napot.

„Tizenkét diákkal vehettünk részt a kiránduláson, amelynek során megtekinthettük Kassát, a fogadó csapat települését, Buzitát, de az Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlangjába is ellátogathattunk” — mesélte lapunknak Zab Tímea tanítónő. A fogadó diákok és tanáruk, Hanesz Angelika különleges helyeket is megmutatott a szatmári csapatnak, meglátogatták a Szent Erzsébet-dómot, alatta pedig II. Rákóczi Ferenc sírját, ahol nemzeti imánkat is elénekelték, de jártak a buzitai iskolában is. „Szép, modern iskolájuk van a szlovákiai partnereknek, úszómedencével, parkosított udvarral, tornateremmel. A tanintézmény ráadásul egy állatparkkal is rendelkezik, ahol a gyerekek nem csak megnézhetik, megsimogathatják az állatokat, hanem be is segíthetnek” — magyarázta a pedagógus. A szlovákiai iskolások megmutatták szatmári társaiknak a modern magsajtolót, amely a növény minden részét felhasználja, de olyan régi malomban is jártak, amely nemsokára már megújulva, múzeumként lesz látogatható.

Mint megtudtuk, az élménydús találkozónak lesz folytatása is: szeptember végén megyeközpontunkban látják vendégül a szlovákiai tanulókat és kísérőiket a kakszentmártoni diákok.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...