Megmutatták a városunkat, és nyertek
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:57:12

Szatmárnémetit és környékét mutatták be egy Kárpát-medencei vetélkedőben a kakszentmártoni tanulók nemrég. Az „Okoskák” szépen szerepeltek és nyertek, így élménydús kiránduláson vehettek részt.

 

„Miénk a város” címmel érdekes játékot indított tavasszal a magyar diákok számára a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága. A gyerekeknek településük jellegzetességeit kell bemutatniuk egy túraútvonal megtervezésével. A játék során olyan feladatokat oldhattak meg a csapatok, amelyek segítségével együtt fényt deríthettek településeik irodalmi, történelmi, földrajzi és gazdasági különlegességeire. A „kincskereső” csapatok közül végül hat nyertest választott ki a szakmai zsűri. A jutalom pedig az, hogy bejárhatják egy másik nyertes csapat által kidolgozott és bemutatott túraútvonal helyszíneit.

A vetélkedőbe Szatmár megyei diákok is beneveztek, nem is akármilyen eredménnyel: Zab Tímea tanítónő mentorálásával a kakszentmártoni gyerekekből álló „Okoskák” csapat harmadik helyezést ért el. A diákok, mentoruk és kísérőjük, Poszet Sebesi Éva kántornő így nemrég Szlovákiában, egy másik nyertes csapatnál tölthetett néhány izgalmas napot.

„Tizenkét diákkal vehettünk részt a kiránduláson, amelynek során megtekinthettük Kassát, a fogadó csapat települését, Buzitát, de az Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlangjába is ellátogathattunk” — mesélte lapunknak Zab Tímea tanítónő. A fogadó diákok és tanáruk, Hanesz Angelika különleges helyeket is megmutatott a szatmári csapatnak, meglátogatták a Szent Erzsébet-dómot, alatta pedig II. Rákóczi Ferenc sírját, ahol nemzeti imánkat is elénekelték, de jártak a buzitai iskolában is. „Szép, modern iskolájuk van a szlovákiai partnereknek, úszómedencével, parkosított udvarral, tornateremmel. A tanintézmény ráadásul egy állatparkkal is rendelkezik, ahol a gyerekek nem csak megnézhetik, megsimogathatják az állatokat, hanem be is segíthetnek” — magyarázta a pedagógus. A szlovákiai iskolások megmutatták szatmári társaiknak a modern magsajtolót, amely a növény minden részét felhasználja, de olyan régi malomban is jártak, amely nemsokára már megújulva, múzeumként lesz látogatható.

Mint megtudtuk, az élménydús találkozónak lesz folytatása is: szeptember végén megyeközpontunkban látják vendégül a szlovákiai tanulókat és kísérőiket a kakszentmártoni diákok.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...