Megmutatták a városunkat, és nyertek
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:57:12

Szatmárnémetit és környékét mutatták be egy Kárpát-medencei vetélkedőben a kakszentmártoni tanulók nemrég. Az „Okoskák” szépen szerepeltek és nyertek, így élménydús kiránduláson vehettek részt.

 

„Miénk a város” címmel érdekes játékot indított tavasszal a magyar diákok számára a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága. A gyerekeknek településük jellegzetességeit kell bemutatniuk egy túraútvonal megtervezésével. A játék során olyan feladatokat oldhattak meg a csapatok, amelyek segítségével együtt fényt deríthettek településeik irodalmi, történelmi, földrajzi és gazdasági különlegességeire. A „kincskereső” csapatok közül végül hat nyertest választott ki a szakmai zsűri. A jutalom pedig az, hogy bejárhatják egy másik nyertes csapat által kidolgozott és bemutatott túraútvonal helyszíneit.

A vetélkedőbe Szatmár megyei diákok is beneveztek, nem is akármilyen eredménnyel: Zab Tímea tanítónő mentorálásával a kakszentmártoni gyerekekből álló „Okoskák” csapat harmadik helyezést ért el. A diákok, mentoruk és kísérőjük, Poszet Sebesi Éva kántornő így nemrég Szlovákiában, egy másik nyertes csapatnál tölthetett néhány izgalmas napot.

„Tizenkét diákkal vehettünk részt a kiránduláson, amelynek során megtekinthettük Kassát, a fogadó csapat települését, Buzitát, de az Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlangjába is ellátogathattunk” — mesélte lapunknak Zab Tímea tanítónő. A fogadó diákok és tanáruk, Hanesz Angelika különleges helyeket is megmutatott a szatmári csapatnak, meglátogatták a Szent Erzsébet-dómot, alatta pedig II. Rákóczi Ferenc sírját, ahol nemzeti imánkat is elénekelték, de jártak a buzitai iskolában is. „Szép, modern iskolájuk van a szlovákiai partnereknek, úszómedencével, parkosított udvarral, tornateremmel. A tanintézmény ráadásul egy állatparkkal is rendelkezik, ahol a gyerekek nem csak megnézhetik, megsimogathatják az állatokat, hanem be is segíthetnek” — magyarázta a pedagógus. A szlovákiai iskolások megmutatták szatmári társaiknak a modern magsajtolót, amely a növény minden részét felhasználja, de olyan régi malomban is jártak, amely nemsokára már megújulva, múzeumként lesz látogatható.

Mint megtudtuk, az élménydús találkozónak lesz folytatása is: szeptember végén megyeközpontunkban látják vendégül a szlovákiai tanulókat és kísérőiket a kakszentmártoni diákok.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...