Megmutatták a városunkat, és nyertek
Utoljára módositva: 2014-09-02 11:57:12

Szatmárnémetit és környékét mutatták be egy Kárpát-medencei vetélkedőben a kakszentmártoni tanulók nemrég. Az „Okoskák” szépen szerepeltek és nyertek, így élménydús kiránduláson vehettek részt.

 

„Miénk a város” címmel érdekes játékot indított tavasszal a magyar diákok számára a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága. A gyerekeknek településük jellegzetességeit kell bemutatniuk egy túraútvonal megtervezésével. A játék során olyan feladatokat oldhattak meg a csapatok, amelyek segítségével együtt fényt deríthettek településeik irodalmi, történelmi, földrajzi és gazdasági különlegességeire. A „kincskereső” csapatok közül végül hat nyertest választott ki a szakmai zsűri. A jutalom pedig az, hogy bejárhatják egy másik nyertes csapat által kidolgozott és bemutatott túraútvonal helyszíneit.

A vetélkedőbe Szatmár megyei diákok is beneveztek, nem is akármilyen eredménnyel: Zab Tímea tanítónő mentorálásával a kakszentmártoni gyerekekből álló „Okoskák” csapat harmadik helyezést ért el. A diákok, mentoruk és kísérőjük, Poszet Sebesi Éva kántornő így nemrég Szlovákiában, egy másik nyertes csapatnál tölthetett néhány izgalmas napot.

„Tizenkét diákkal vehettünk részt a kiránduláson, amelynek során megtekinthettük Kassát, a fogadó csapat települését, Buzitát, de az Aggteleki Nemzeti Park cseppkőbarlangjába is ellátogathattunk” — mesélte lapunknak Zab Tímea tanítónő. A fogadó diákok és tanáruk, Hanesz Angelika különleges helyeket is megmutatott a szatmári csapatnak, meglátogatták a Szent Erzsébet-dómot, alatta pedig II. Rákóczi Ferenc sírját, ahol nemzeti imánkat is elénekelték, de jártak a buzitai iskolában is. „Szép, modern iskolájuk van a szlovákiai partnereknek, úszómedencével, parkosított udvarral, tornateremmel. A tanintézmény ráadásul egy állatparkkal is rendelkezik, ahol a gyerekek nem csak megnézhetik, megsimogathatják az állatokat, hanem be is segíthetnek” — magyarázta a pedagógus. A szlovákiai iskolások megmutatták szatmári társaiknak a modern magsajtolót, amely a növény minden részét felhasználja, de olyan régi malomban is jártak, amely nemsokára már megújulva, múzeumként lesz látogatható.

Mint megtudtuk, az élménydús találkozónak lesz folytatása is: szeptember végén megyeközpontunkban látják vendégül a szlovákiai tanulókat és kísérőiket a kakszentmártoni diákok.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...