×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Megnehezíti a felkészülést a világjárvány

2020.03.25 - 15:29
Megosztas :
 • Megnehezíti a felkészülést a világjárvány

  Az iskoláknak a koronavírus-járvány miatti bezárása igencsak megnehezíti a diákok és tanárok dolgát. A szükségállapotban bevezetett intézkedések leginkább a végzősöket érintik hátrányosan. Tizenkettedikes diákok osztották meg nézeteiket és tapasztalataikat.

  A végzős diákokon a szokásosnál is nagyobb most a nyomás, bizonytalanság és olykor nehézségek veszik őket körül, viszont elmondásuk szerint az akadályok ellenére a tanárok és ők maguk is minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a lehető legsikeresebben túl legyenek az előttük álló megpróbáltatásokon.

  Leiti Bence, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. E osztályának tanulója a következő gondolatokat osztotta meg velünk: „A koronavírus miatt kialakult helyzet legfőképpen a vizsga előtt álló 8. és 12. osztályos diákok felkészülését befolyásolja. Ez egy új helyzet, amihez úgy a tanulóknak, mint a tanároknak is alkalmazkodniuk kell. Az olyan internetes platformok, mint a Google Classroom, a Skype vagy a Facebook, alkalmasak a tanórák megtartására, a tananyag átismétlésére, elmélyítésére, valamint a tanárainkkal való kommunikációra. Bár az első hét közel sem volt zökkenőmentes, hiszen az online módon történő oktatás mindannyiunk számára egy új szituáció, amihez adaptálódnunk kell, mégis másfél hét elteltével kezdjük megszokni. Tanáraink naponta tesznek fel új anyagokat, feladatokat, amelyeket egy megadott határidőig el kell végeznünk. Mivel a hagyományos számonkérésre nincs lehetőség, ezért fontos, hogy mindenki tudatosítsa magában, hogy ez a kényszerpihenő nem jelent egyet a szabadidővel, hanem egy megfelelő alkalmat nyújt a vizsgaanyag átnézésére, a témakörök részletes kidolgozására. Véleményem szerint fontos, hogy produktívan használjuk ki az időnket, az érettségitantárgyakra koncentráljunk, és szisztematikusan készüljünk az előttünk álló vizsgákra. Annak ellenére, hogy az idei tanév vége és ezzel együtt a vizsgák időpontja még kérdéses, mégis bízunk abban, hogy ha időeltolódással is, de sikeresen be tudjuk fejezni ezt a tanévet.”

  Az utóbbi két hétben történt események sorozata elég alaposan rányomta a bélyegét az idei tanév végére, ismeri el Tamás Tamara, a Szatmárnémeti Református Gimnázium XII. A osztályának tanulója. „Bennünk, tizenkettedikesekben is mindannyiunkban ott van egyfajta szorongás és félelem, hiszen derült égből villámcsapásként jött ez a helyzet, amit az elején nem is igazán tudtunk hogyan kezelni, bár a dolgok egy hét elteltével sem működnek valami gördülékenyen. Gondolok itt akár az online oktatásra is, melynek döcögése betudható annak, hogy a tanárok sem igazán voltak felkészülve erre a helyzetre, és beletelt egy kis időbe, amíg a dolgok valamilyen szinten normalizálódni tudtak. Ilyen téren is megoldható az oktatás, bár a minőségét tekintve sokunk szerint jobb lenne azokban a bizonyos padokban ülni. Az első héten még nem éreztük ennek annyira a súlyát, persze nem is tudtuk, hogy ez az állapot hosszan fennmarad, azonban most már elég erősen aggódunk a jövőnk miatt. Legtöbbünknek komoly tervei voltak, már szívesen próbálgatnánk a szárnyainkat. Annak tudatában, hogy akár évet is ismételhetünk, nem igazán vagyunk boldogok, hisz az visszalépés lenne. Szeretnénk már előre haladni, építeni az életünket, karrierünket. Ahogyan csak tőlünk telik, próbálunk készülni az érettségire, bár ezt erősen megzavarja a fölborult napirend és a változások sorozata. Akármennyire jó ötlet is az online oktatás, ez még nem jelenti azt, hogy a kellő segítséget és támpontot tudja nyújtani ebben az időszakban. Arról már nem is beszélve, hogy a bukó diákok hogyan sínylik meg ezt az egészet, és rájuk mekkora nyomás nehezedik a hatalmas bizonytalanság miatt. Azon vagyunk, hogy ilyen időkben is, ahogyan csak tudjuk, kihozzuk magunkból a maximumot, még ha hatalmas hátrányokkal is küzdünk, és reménykedünk abban, hogy ősztől talán nem kell mindent az elejéről kezdenünk, hanem végre mi is elindulhatunk a magunk útján” — írja Tamás Tamara.

  Dicső Dorottya, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XII. A osztályos tanulójának a meglátása szerint a tizenkettedikesek számára eléggé kétoldalú ez a helyzet. „Egyrészt jó, mert így van idő azokra a tantárgyakra összpontosítani, amik az érettségire kellenek. Ha jól beosztjuk az időnket, mindennap tudunk készülni és pihenni is. A Google Classroomon keresztül a tanárok rendszeresen küldik az új tételeket, házi feladatokat, lehet kérdéseket feltenni. Az érettségire szükséges anyagot a legtöbb tantárgyból nagyjából befejeztük, mire bezárták az iskolát, úgyhogy amiatt nem aggódunk annyira. Ha tanulás szempontjából nem is vagyunk annyira stresszesek, nem tudjuk, meddig tart a tanév, mikor ballagunk, mikor érettségizünk. Elég bizonytalan a helyzetünk, várunk már egy konkrét hivatalos bejelentést. Meg persze ez az utolsó közös évünk, szeretnénk kihasználni, hogy még így együtt vagyunk” — írta a diáklány.

  Kallós András

  Cookie