Megnyílt a NEPI pláza
Utoljára módositva: 2018-12-05 15:07:33

Nem lett teljesen kész a szatmárnémeti NEPI pláza a nyitásra, de nagy bajok a szerdai nyitónapon nem voltak, égett a villany, ment a fűtés. Jól mutatja a szatmárnémeti vásárlóerőt, hogy a plázában lévő hipermarketbe mentek be a legtöbben.

A Carrefour, az Altex, a többi sportmárkától olcsóbbnak tűnő Hervis és — Mikulás-szezon lévén —, a kicsikre specializálódott Smyk és Noriel voltak tele a tegnapi plázanyitás első óráiban, sajnos sok boltosnak még nem sikerült berendezkednie, állítólag azért, mert nem volt jó a pláza-igazgatóság logisztikája. Az árak az elegáns plázához mérten elegánsak, csizmabetétnek tűnő városi hótaposókat kristályüvegből készült gombbal 999–1215 lejért kínáltak, interneten 300–330 lejért rendelhető luxusparfümért 389 lejért kért az egyik bolt a plázában. Öt-hat butikba tért be az újságíró, egyben köszönt előre az eladó. Két nagy hiányossága volt még a nyitásnak: a beharangozott kedvezmények, amelyek elég vérszegényekre sikeredtek és az elégségesnek mondott, de kevésnek bizonyult parkolóhely. A kedvezmények nagyrészt 10–20 százalékosak és december végéig tartanak, bár ma még lehet féláron fagyit kapni. Az akciós árak jellemzően 10–20 százalékosan voltak, vagy azt jelentették, hogy a második, vagy harmadik megvett termék árából kell 20–30 százalékkal kevesebbet kifizetni.

 

Javítani valók

Sajnos határozottan ki lehet jelenteni, hogy még nincs kész a pláza, a tegnapi nyitást például a KFC sem érte el, csak tíz óra után tudta üzemképes állapotba hozni a pénztárgépeket, a legtöbb gyorsétteremben délig kellett még sülniük a húsoknak. Felszerelt sörcsapok is voltak, de árakat még nem tudtak mondani, kávé az volt: 6–10 lejt kell fizetni a plázában egy-egy feketéért. A kaszinóban délelőtt még porszívózott egy néni, a Carrefour-ból a tetőparkolóba vezető mozgójárdát még javították, bőszen vágott egy csempedarabot egy szerelő az üzletház előtt a bejáratnál és az emeleti teraszra nyíló egyik ajtó sem működött rendesen, négyen küzdöttek vele. A hiányosság létét Marius Barbu, a plázát építő NEPI Rockcastle vagyonfelügyelője is elismerte a sajtó számára tartott megnyitón, szerinte még hetekig el fognak szöszmötölni, mire tényleg minden kész lesz, bár „a plázanyitást nagyon jó körülmények között sikerült megtartani”. Évekig tartott ugyan az előkészítő munka, de amikor megkezdődött az építkezés, az ment mint a karikacsapás: kilenc hónap alatt sikerült tető alá hozni a hat hektáros boltgólemet.

 

Adott és kapott

 

Kereskényi Gábor polgármester is ott volt a megnyitón, ő azt összegezte, mit adott a város a bevásárlóközpontnak és mit kapott attól: a város tisztázta a területet alkotó parcellák jogi helyzetét, tüsténkedett, amikor a NEPI városrendezési tervéről és építkezési engedélyéről volt szó, elvágta a telekcserékkel megoldott tulajdonjogi gordiuszi csomót és kicselezte az ingatlanspekulánsokat, akik kerékkötői akartak lenni a beruházásnak. A pláza cserébe beépítette egy szégyenfoltját a városnak, egyike lett a legtöbb ingatlanadót fizető cégeknek, javított a foglalkoztatáson és kifizette a városközponti Szamos-szakasz fölé megépíteni készült gyalogoshíd terveit.

 

Kilencszáz új állás

 

Marius Barbu a foglalkoztatással kapcsolatban elmondta, összesen mintegy kilencszáz embert foglalkoztat folyamatosan a bevásárlóközpont, további háromszáz időszakosan volt alkalmazva, amíg folyt az építkezés. A pláza jelenléte ebből a szempontból — ha a kiskereskedelmi vállalkozásoknak nem is —, de az alkalmazottak számára is jót hozott, mert növelte a versenyhelyzetet a városban. Ahogy hallottuk, nem a munkanélküliek közül kerültek ki a pénztárosok, eladók, karbantartók és takarítók, hanem más cégektől csábították át őket ide, remélhetőleg nem csak jobb munkakörülményeket, hanem nagyobb fizetést is biztosítva.

A beruházó vagyonfelügyelője azt is mondta, hogy azzal a szándékkal nyitották meg a plázát, hogy az mintegy agórájaként működjön a városnak. Ez persze nonszensz, mert a pláza csak akkor tud talpon maradni, ha az emberek otthagyják a pénzüket valamelyik boltban, kávézóban, és/vagy étteremben, úgyhogy aki a plázába megy, annak a vásárlás legyen az első számú szempont és ne csak a sétálás meg a nézelődés, ne az ingyen időtöltés.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...