Megnyílt a Városi kert tanösvény
Utoljára módositva: 2017-10-12 17:19:13

A nagyobb számú urbánus élettér aktiválása érdekében szervezte csütörtökön első tanösvény-túráját az E-Consult Egyesület a Szatmár Megyei Múzeum belső udvarán.

A több mint húsz kölcseys diák számára szervezett túrán Sike Tamás biológus mutatta be, hogyan lehet javítani a városba kényszerült állatok életvitelén és javítani téli túlélési esélyükön.

Játékkal szemléltették a diákok számára, mit jelent az egyre fogyó élettérben boldogulni az élővilág számára, miért van szükség természetvédelemre a városokban is. Öt állomást érintettek a látogatók a tegnapi — első alkalommal megtartott — oktató-túrán. Sike beszélt a diákoknak a komposztálásról, bemutatta a hatékonyan és egyszerűen használható madáretetőket, téli madáretetési formákat, a rovarok „lakhatási esélyein” javító darázs-garázst, a denevérdobozokat és a madárodúkat, itatókat és porfürdőket. A diákok tájékozódhattak afelől, hogy hogyan zajlik le a komposztálási folyamat, mi kerülhet a háztáji komposztálóba, mire jó ennek végterméke és hogy az ipari mennyiségű komposzt által termelt hő lakások fűtésére is használható. Közelről és fára szerelt formában is bemutatásra kerültek a denevérdobozok, amelyek a legjobb városi életteret jelenthetik a repülő emlősök számára. Kiderült, hogy a madárodúk is négy évszakos építmények, mert nyaranta ebben költenek a madarak, télen pedig ezekben lelhetnek éjszakai menedékre. A már az erdőkből és városokból is eltűnő-félben lévő, a madarak számára is élőhelyet jelentő odvas fák hiányában a madárodúk lehetnek az egyetlen élőhely-alternatívák.

Elhangzott, hogy a deszkákból összeállított, téglákkal, faágakkal, száraz levelekkel, náddal és kővel feltöltött darázsgarázsok telepítésével a gazdálkodók termésnövekedést érhetnek el, mivel ebbe beporzást és kártevő-mentesítést végző rovarok költöznek, az egyszerű természetbarátok pedig színes rovarvilágra csodálkozhatnak rá. A madáretető változatos madárvilágot teremt az emberi élettér közvetlen közelében, bárki megtapasztalhatja, hogy az ebbe szórt magvak fajtájának megfelelően az ezt látogató madarak fajtái is hogyan változnak.

A Szatmár Megyei Múzeum belső udvarán egész évben látogatható a városi élettereket bemutató természetes installáció, a csoportos bejelentkezéseket a leendő látogatók a 0261 737 526-os telefonszámon, vagy a muzeulsm@gmail.com e-mail címen tehetik meg.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...