Megnyílt a Városi kert tanösvény
Utoljára módositva: 2017-10-12 17:19:13

A nagyobb számú urbánus élettér aktiválása érdekében szervezte csütörtökön első tanösvény-túráját az E-Consult Egyesület a Szatmár Megyei Múzeum belső udvarán.

A több mint húsz kölcseys diák számára szervezett túrán Sike Tamás biológus mutatta be, hogyan lehet javítani a városba kényszerült állatok életvitelén és javítani téli túlélési esélyükön.

Játékkal szemléltették a diákok számára, mit jelent az egyre fogyó élettérben boldogulni az élővilág számára, miért van szükség természetvédelemre a városokban is. Öt állomást érintettek a látogatók a tegnapi — első alkalommal megtartott — oktató-túrán. Sike beszélt a diákoknak a komposztálásról, bemutatta a hatékonyan és egyszerűen használható madáretetőket, téli madáretetési formákat, a rovarok „lakhatási esélyein” javító darázs-garázst, a denevérdobozokat és a madárodúkat, itatókat és porfürdőket. A diákok tájékozódhattak afelől, hogy hogyan zajlik le a komposztálási folyamat, mi kerülhet a háztáji komposztálóba, mire jó ennek végterméke és hogy az ipari mennyiségű komposzt által termelt hő lakások fűtésére is használható. Közelről és fára szerelt formában is bemutatásra kerültek a denevérdobozok, amelyek a legjobb városi életteret jelenthetik a repülő emlősök számára. Kiderült, hogy a madárodúk is négy évszakos építmények, mert nyaranta ebben költenek a madarak, télen pedig ezekben lelhetnek éjszakai menedékre. A már az erdőkből és városokból is eltűnő-félben lévő, a madarak számára is élőhelyet jelentő odvas fák hiányában a madárodúk lehetnek az egyetlen élőhely-alternatívák.

Elhangzott, hogy a deszkákból összeállított, téglákkal, faágakkal, száraz levelekkel, náddal és kővel feltöltött darázsgarázsok telepítésével a gazdálkodók termésnövekedést érhetnek el, mivel ebbe beporzást és kártevő-mentesítést végző rovarok költöznek, az egyszerű természetbarátok pedig színes rovarvilágra csodálkozhatnak rá. A madáretető változatos madárvilágot teremt az emberi élettér közvetlen közelében, bárki megtapasztalhatja, hogy az ebbe szórt magvak fajtájának megfelelően az ezt látogató madarak fajtái is hogyan változnak.

A Szatmár Megyei Múzeum belső udvarán egész évben látogatható a városi élettereket bemutató természetes installáció, a csoportos bejelentkezéseket a leendő látogatók a 0261 737 526-os telefonszámon, vagy a muzeulsm@gmail.com e-mail címen tehetik meg.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...