Megnyílt az atyai pillepalack-ökolabirintus
Utoljára módositva: 2019-09-29 20:11:20

Több mint 80 000 pillepalack vagy egy része nem a természetbe, Szamosba, erdőszélre került, hanem labirintussá állt össze, köszönhetően 75 iskola és óvoda lelkes gyermekseregének.

Szombaton délelőtt nyitotta meg képzeletbeli kapuit az atyai Kentaur Szabadidőközpont területén a nem csak a megyében, de az egész országban egyedülállónak számító „építmény”, a kétliteres pillepalackokból készített ökolabirintus. S hogy miért is olyan különleges ez az 552 méteres tekeredvény? Mert létrehozásában 75 iskola és óvoda gyermekei „dolgoztak össze”, meghallva tavaly novemberben a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség felhívását, s idén júniusig gyűjtötték a pillepalackokat, amelyeket 1,8 méter magas, 4 méter széles kerítéselemekké fűztek össze. Mint a megnyitón elhangzott, belegondolni is rossz, mi lett volna, ha ez a 82 800 darab (4,5 tonnányi) műanyag palack vagy akár csak egy része is a természetbe, erdőkbe, Szamosba került volna — illetve egy része oda fog kerülni, de természetesen újrahasznosított formában, hiszen mint a környezetvédelmi ügynökséget vezető Békéssy Erzsébet elmondta, a labirintushoz fel nem használt kétliteres, valamint az akció keretében szintén összegyűjtött fél-, egy- és másfél literes palackokból Szatmárudvariban, a Szamos holtágán építenek majd hidat jövőre egy másik projekt keretében. A legtöbb pillepalackot összegyűjtő tíz tanintézmény csapatai jutalomként pár nap múlva Ópusztaszerre, az ottani ökoélményparkba látogatnak, munkájuk eredményét, az atyai tekeredvényt pedig a tanév során felkeresi valamennyi ovis- és diákcsapat. A gyűjtéshez kapcsolódóan az Év Iskolája elismerést a George Emil Palade Élelmiszeripari Szakközépiskola nyerte el, amely 13 darab kerítésdarabot gyűjtött-fűzött össze, a második és a harmadik helyezést pedig a szatmárnémeti Lucian Blaga Általános Iskola és a Tasnádi Általános Iskola érte el, míg a Csomaközi Általános Iskola azért részesült kiemelt elismerésben, mivel a „legkevesebb embererővel”, legkisebb diáklétszámmal teljesítette a feladatot. Mielőtt az egybegyűlt tanulók, szüleik és kísérőik birtokba vették volna a labirintust s az annak közepén álló „kilátót”, a létesítmény kapuja mellett két fát is elültettek.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...