Megnyirbált szállításügyi büdzsé
Utoljára módositva: 2015-07-28 18:39:35

Lesz pénz a megemelt „gyerekpénz”, illetve a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak kifizetésére miután a kormány a szállításügyi minisztérium beruházásaitól irányított át erre a célra jelentős összeget.

 

A kormány kedden fogadta el a költségvetés-kiegészítést, melynek révén az önkormányzatok is jelentős összegekhez juthatnak

A szállításügyi minisztérium idei, beruházásokra szánt pénzalapjából irányított át jelentős összeget Románia Kormánya, hogy fedezni tudja a munkaügyi minisztérium a 84 lejre emelt gyerekpénz kifizetését 2015 hátralevő hónapjaira, továbbá hogy kifizethesse a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat — mindez körülbelül 1,2 milliárd lejt jelent.

Ez kedden történt az idei első költségvetés-kiegészítés alkalmával, de a gazdasági szakelemzők szerint csak rövid távon lehet eredményes, ráadásul nem vezet jelentősebb gazdasági növekedéshez — írta a keddi kormányülés után a digi24.ro hírportál. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium költségvetéséből 600 millió lejt irányítottak át az egészségbiztosítási alapba.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európa Tanács (ET) is méltányolta, hogy ez a költségvetés-kiegészítés illeszkedik a tervezett költségvetési hiányhoz.

A „pénzosztás” egyik vesztese a szállításügyi szaktárca, amely Teodorovici szerint „folyamatosan csalódást okoz”. „Sajnos, a szállításügyi minisztérium továbbra is csalódást okoz. Nagyon jól ismerem ezt a szektort és ezért állítom, hogy évről évre csalódást okoz ez a szaktárca, ugyanis nem költi el a neki szánt összeget, bár bizonyos mértékben tőlük függ a gazdaság növekedése. Nem költik el a pénzüket, mégis jönnek kérni költségvetés-kiegészítést” — panaszolta a pénzügyminiszter. Victor Ponta miniszterelnök szerint az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokat az igazságügyi eljárások fékezik.

A legnagyobb összeget, 1,3 milliárd lejt a polgármesteri hivataloknak és a megyei tanácsoknak osztották szét. A többi tárca büdzséjét viszont növelték. Például a pénzügyminisztérium idei költségvetését 1,24 milliárd lejjel emelték. A realitatea.net hírportál szerint 650 millió lejt utalnak a hadügyminisztériumnak katonai felszerelések javítására és karbantartására.

A környezetvédelmi szaktárca idei költségvetését 305 millió lejjel, a vidékfejlesztési szaktárcáét 65 millió lejjel, a külügyminisztériumét 55 millió lejjel, az igazságügyi szaktárcáét 44 millió lejjel, a tanügyminisztériumét 40 millió lejjel toldották meg. A tanügy a költségvetés-kiegészítés összegének nagy részét a Cantacuzino Országos Kutatóközpont támogatására fordítja.

A Mediafax továbbá arról számolt be, hogy 120 millió lejjel növelték a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) költségvetését, további 21 millió lejt kapott a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), 15 millió lejt az Õrző-védő Szolgálat (SPP), 11 millió lejt kapott az Államelnöki Hivatal, 8 milliót a képviselőház és 3 millió lejt a szenátus.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...