Megnyirbált szállításügyi büdzsé
Utoljára módositva: 2015-07-28 18:39:35

Lesz pénz a megemelt „gyerekpénz”, illetve a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak kifizetésére miután a kormány a szállításügyi minisztérium beruházásaitól irányított át erre a célra jelentős összeget.

 

A kormány kedden fogadta el a költségvetés-kiegészítést, melynek révén az önkormányzatok is jelentős összegekhez juthatnak

A szállításügyi minisztérium idei, beruházásokra szánt pénzalapjából irányított át jelentős összeget Románia Kormánya, hogy fedezni tudja a munkaügyi minisztérium a 84 lejre emelt gyerekpénz kifizetését 2015 hátralevő hónapjaira, továbbá hogy kifizethesse a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat — mindez körülbelül 1,2 milliárd lejt jelent.

Ez kedden történt az idei első költségvetés-kiegészítés alkalmával, de a gazdasági szakelemzők szerint csak rövid távon lehet eredményes, ráadásul nem vezet jelentősebb gazdasági növekedéshez — írta a keddi kormányülés után a digi24.ro hírportál. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium költségvetéséből 600 millió lejt irányítottak át az egészségbiztosítási alapba.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európa Tanács (ET) is méltányolta, hogy ez a költségvetés-kiegészítés illeszkedik a tervezett költségvetési hiányhoz.

A „pénzosztás” egyik vesztese a szállításügyi szaktárca, amely Teodorovici szerint „folyamatosan csalódást okoz”. „Sajnos, a szállításügyi minisztérium továbbra is csalódást okoz. Nagyon jól ismerem ezt a szektort és ezért állítom, hogy évről évre csalódást okoz ez a szaktárca, ugyanis nem költi el a neki szánt összeget, bár bizonyos mértékben tőlük függ a gazdaság növekedése. Nem költik el a pénzüket, mégis jönnek kérni költségvetés-kiegészítést” — panaszolta a pénzügyminiszter. Victor Ponta miniszterelnök szerint az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokat az igazságügyi eljárások fékezik.

A legnagyobb összeget, 1,3 milliárd lejt a polgármesteri hivataloknak és a megyei tanácsoknak osztották szét. A többi tárca büdzséjét viszont növelték. Például a pénzügyminisztérium idei költségvetését 1,24 milliárd lejjel emelték. A realitatea.net hírportál szerint 650 millió lejt utalnak a hadügyminisztériumnak katonai felszerelések javítására és karbantartására.

A környezetvédelmi szaktárca idei költségvetését 305 millió lejjel, a vidékfejlesztési szaktárcáét 65 millió lejjel, a külügyminisztériumét 55 millió lejjel, az igazságügyi szaktárcáét 44 millió lejjel, a tanügyminisztériumét 40 millió lejjel toldották meg. A tanügy a költségvetés-kiegészítés összegének nagy részét a Cantacuzino Országos Kutatóközpont támogatására fordítja.

A Mediafax továbbá arról számolt be, hogy 120 millió lejjel növelték a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) költségvetését, további 21 millió lejt kapott a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), 15 millió lejt az Õrző-védő Szolgálat (SPP), 11 millió lejt kapott az Államelnöki Hivatal, 8 milliót a képviselőház és 3 millió lejt a szenátus.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...