Államelnök-választás: Ponta elismerte, Iohannis nyert – FRISSÍTVE
Utoljára módositva: 2014-11-17 09:45:57

Este kilencig várják a szavazóházakban a választópolgárokat

Szatmár megyében ma reggel hétkor 334 szavazóház nyitotta meg kapuit, az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint, ez első fordulóhoz képest százzal több, pontosan 318 014 személy teheti le ma a voksát. Két jelölt közül választhatják ki a román állampolgárok kinek szavaznak bizalmat az elkövetkező öt esztendőre.

23.40 – Ponta elismerte a vereségét, és gratulált Iohannis győzelméhey. Elmondta, a népnek mindig igaza van. Az ACL jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a szavazatokat. Iohannis azt írta, mától egy új Romániában élünk majd, ahol nem a bosszúállás és a gyűlölet uralkodik majd.

22.50 – Az utóbbi 14 év legnagyobb részvételi arányát jegyezte a BEC az elnökválasztás második fordulójában. Az országban a szavazásra jogosult állampolgárok 62,04 százaléka járult az urnák elé. Szatmár megyében is jóval nagyobb volt a részvételi arány, mint két hete (52,97 százalék), viszont országos szinten így is a harmadik helyre kerültünk a legalacsonyabb részvételi aránnyal rendelkező megyék között. A legtöbben Ilfov megyében (80,17 százalék) szavaztak, míg a legkevesebben Hargita megyében (47,82 százalék).

22.08 – A külföldi szavazókörzetek nyitva tartásának meghosszabbítását kérte a kormánytól Klaus Iohannis, a jobbközép elnökjelöltje az urnazárást követő vasárnapi beszédében arra hivatkozva, hogy sokan nem tudták leadni voksukat. Iohannis kijelentette, „hihetetlen” módon a vasárnapi választás tétje a „szavazati jogért való küzdelem” volt. Ezzel arra utalt, hogy külföldön túl kevés szavazókörzetet biztosított a kormány, ezért ott hatalmas sorok kígyóztak egész nap. Arra kérte a szavazókörzetekben lévő szimpatizánsait, hogy maximálisan figyeljenek oda a voksok megszámlálására. Hangoztatta, hogy a választás csak akkor ér véget, amikor az alkotmánybíróság is jóváhagyja a központi választási iroda által közölt végeredményt.

 

22.05 – Helyi idő szerint este hétig 284 970 külföldön élő román állampolgár szavazott — derül ki a Központi Választási Iroda jelentéséből. A BEC adatai szerint az első fordulóban 161 054-en szavaztak külföldön. Az időeltolódás miatt még nagyobb lehet a részvétel. Különösen jól teljesített Chişinău, London és Párizs.

 

21.08 – Az exit-poll felmérések szerint nagyon szoros az eredmény. Az IRES közvélemény-kutató cég szerint Klaus Iohannis a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg, míg Victor Ponta 49,10 százalékot kapott. A CSCI felmérése szerint Ponta vezet50,72 százalékkal.

 

20.50 – A BEC legfrissebb adatai szerint a szavazásra jogosult állampolgárok 58,66 százaléka szavazott 19 óráig az elnökválasztás második fordulójában. Szatmár megyében jóval magasabb a részvétel, mint két héttel ezelőtt, de országos viszonylatban továbbra is a sereghajtók közé tartozunk. Szatmár megyében 19 óráig 50,20 százalékos volt a részvételi arány, míg két héttel ezelőtt a helyi választópolgárok 40,18 százaléka adta le szavazatát este hét óráig. A legmagasabb részvételi aránnyal Ilfov megye büszkélkedhet (73,66 százalék), a legkevesebben pedig Hargita megyében (44,21 százalék) szavaztak. A BEC jelentéséből kiderül, hogy városon 57,50, vidéken pedig 60,23 százalékos volt a részvételi arány.

19.10 – Továbbra is hatalmas sorok állnak — már hajnal óta — a külföldi szavazóköröknél. A két héttel ezelőtti probléma tehát ezúttal is fennáll, hiába mondott le emiatt Titus Corlăţean külügyminiszter is. Traian Băsescu államfő azt kéri a kormánytól, hogy sürgősségi rendelettel 24 óráig hosszabbítsák meg a külföldi választási irodák nyitva tartását.

17.53 – A Központi Választási Iroda nemrég hozta nyilvánosságra az újabb részvételi adatokat. A 13 órás adatok szerint a választók 27,22 százaléka járult az urnák elé, 16 óráig pedig a szavazásra jogosultak 44,50 százaléka szavazott az elnökválasztás második fordulójában. A vidéken élők aktívabbak voltak, mint a városi szavazók. Városon 43,75, vidéken 45,52 százalék ment el szavazni. A legaktívabb továbbra is Ilfov megye (53,52 százalék). Mögötte Olt (49,72 százalék) és Vâlcea (48,69 százalék) megyék következnek. Szatmár megye (36,64 százalék) a harmadik legkisebb részvételi aránnyal rendelkezik Hargita (30,74 százalék) és Kovászna megyék mögött (32,27 százalék) mögött. Az első fordulóhoz képest Szatmár megyében nagyobb volt a részvételi arány 16 óráig a BEC adatai szerint. November 2-án 16 óráig 27,43 százalékos részvételi aránnyal az utolsó előtti helyen állt a megye.

14.35 – Az Központi Választási Iroda közzétette a legfrissebb részvételi adatokat. Ezek szerint a választók 27,22 százaléka adta le a szavazatát egy óráig. Városon 27,58, vidéken 26,72 százalék ment el szavazni. A legaktívabbak a Ilfov (21,17 százalék), Olt (31,67 százalék) és Teleorman (31,1 százalék) megyei szavazók voltak. A részvételi arány tekintetében országosan Hargita (18,43 százalék), Kovászna (19,01) és Szatmár (21,49) megye az utolsó.

13.30 – A BEC előzetes adatai szerint 13 óráig a szavazópolgárok 25,05 százaléka szavazott, ez mintegy 4,5 millió személyt jelent. A székelyföldi megyék továbbra is sereghajtók, míg délen nagy a szavazási kedv. A Központi Választási Iroda 14:30-kor közli a 13 órai hivatalos részvételt. Amennyiben ez egyezik az előzetes adatokkal, a 2012-es önkormányzati választások után ez a legmagasabb részvétel 13 órakor.

11.30 – Székelyföldön volt a legalacsonyabb a részvétel reggel tíz óráig az elnökválasztás második fordulójában a Központi Választási Iroda hivatalos adatai szerint. Országosan 8,52 százalék volt a részvételi arány, Hargita megyében 4,69, Kovászna megyében 5,28 százalék adta le a szavazatát. Délen a már megszokott módon a legnagyobb a szavazási kedv: Teleormanban 11,33, Olt megyében 11,63, Ilfovban pedig 10,87 százalékos a részvétel. Szatmár megyében 6,89 százalékos volt a részvételi arány délelőtt 10 óráig, 1,92 százalékkal magasabb, mint két héttel ezelőtt, az első fordulóban.

10.20 – Hatalmas a szavazási kedv a külföldön élő romániaiak körében. Több külföldi szavazókörzetnél még urnanyitás előtt nagy sorok alakultak ki, rengetegen állnak sorban már órák óta Párizsban, Torinóban, Münchenben , hogy leadhassák a voksukat.

9.00 – A november 2-án lebonyolított első forduló után két jelölt maradt versenyben: Victor Ponta jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök, valamint Klaus Iohannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje, Nagyszeben polgármestere.

A mai elnökválasztáson hat közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók. Hivatalos eredmények csak hétfő hajnalban várhatók.

7.03 – Több mint 18 millió személyt várnak az urnákhoz az elnökválasztás második fordulójában. Ennyire tehető a voksolásra jogosultak száma az országban és külföldön. Összesen 21 millió szavazólapot biztosítanak a második fordulós mai voksolásra, amikor a szavazóhelyiségek este 9 óráig várják a voksolásra jogosult személyeket, hogy éljenek polgári jogukkal. A mai szavazási napon mintegy 60 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot.Külföldön annyi szavazó helyiséget tartanak nyitva, mint a választások első fordulójában, azonban növelték az alkalmazottak számát. 400 bélyegzőt külön ezeknek a szavazókörzeteknek az ellátására szállítottak ki.

A voksoláson minden 18. életévét betöltött román állampolgár részt vehet, amennyiben rendelkezik érvényes személyazonossági okmánnyal. Az állampolgárok a lakhelyük szerinti szavazóházban élhetnek szavazati jogukkal. Abban az esetben, ha valaki nem tartózkodik a lakhelyén a választás napján, bármelyik szavazóházban voksolhat, amennyiben a szavazóházi elnöknek átadja a saját felelősségre írt nyilatkozatot, mely szerint ma nem él más szavazóházban a szavazati jogával. A nem lakhely szerint település azt jelenti, hogy más községben, városban vagy megyében tartózkodik a szavazópolgár, nem pedig azt, hogy egy községen belül egyik vagy másik faluban.

Hogyan szavazunk?

A voksra érkezők a szavazófülkék számának megfelelő csoportokban mehetnek be a szavazási helyiségbe, ahol bemutatják személyazonossági okmányukat, majd a választói jegyzékbe való bejegyzést követően átveszik a szavazólapokat és a szavazáshoz használt, „Votat” feliratú pecsétet. A választók zárt szavazófülkékben külön szavazhatnak, a pecsétet annak a négyszögnek a belső részére nyomva, amely az általa megszavazott jelölt nevét tartalmazza. Miután szavaztak, a választók összehajtják a szavazólapokat oly módon, hogy az ellenőrző bélyegzővel ellátott fehér oldal kívül maradjon, s behelyezik az urnába, ügyelve arra, hogy ne nyíljanak ki. Ezt követően a pecsétet vissza kell adni a szavazóházi tagoknak, akik visszaszolgáltatják a hivatalos okmányaikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...