Megoldás az idősek problémáira
Utoljára módositva: 2018-02-23 17:36:40

Tegnap az idősek gondjaival foglalkozó szociális bizottsági ülésen elhangzott, hogy a megyében több államilag működtetett idősotthonra lenne szükség, hisz egyre több a rászoruló.

Az idősek gondjaival foglalkozó szociális bizottsági ülésen a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal égisze alatt működő Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) vezetője, Doina Văsuţ és Adrian Bălaj osztályvezető számolt be intézményük tevékenységéről. A SPAS a nehéz sorsú gyerekekkel és családokkal, az idős személyekkel, a fogyatékkal élőkkel, a hajléktalanokkal foglalkozik. Doina Văsuţ elmondta, hogy a SPAS célja a bajba jutott személyek életminőségén javítani és segíteni nekik lábra állni, s a szociális ellátás a különféle juttatások kifizetésében és szolgáltatások biztosításában áll. Az igazgatónő elmondta, hogy a SPAS költségvetésének 68 százalékát a súlyos betegségben szenvedők támogatásának kifizetése jelenti. Januárban 1160 súlyos betegnek biztosítottak támogatást. A személyi gondozók száma is jelentősen megugrott, januárban már 287 fő fizetését kellett biztosítaniuk. „Havonta mintegy 30-cal növekszik a súlyos betegek száma, akiknek támogatást kell fizetnünk, ezzel párhuzamosan pedig növekszik a személyi gondozók száma is, havonta átlagosan öt fővel” — mondta az igazgatónő. Darius Filip kormánybiztos a súlyos betegek számának rohamos növekedésével kapcsolatosan elmondta, hogy kissé gyanús az utóbbi időszakban tapasztalt jelenség, miszerint hónapról hónapra érezhetően növekszik a támogatásban részesülő betegek száma. „Feltűnő ez a jelenség, nemcsak Szatmárnémetiben, hanem Szatmár megyére vonatkoztatva. Az idei évben szeretném ezt a jelenséget alaposan kivizsgálni. Választ szeretnék arra kapni, hogy ennyire betegek a megyénkbeli lakosok vagy esetleg valami más húzódik a dolgok mögött” — fogalmazott Filip. A SPAS jelen levő képviselői elmondták, tapasztalatuk szerint sajnos ennyire rohamosan növekszik a súlyos betegek száma, főleg az utolsó stádiumban levő daganatos betegek száma.

Változást szeretnének

Az idős személyekre vonatkozóan elhangzott, hogy igyekeznek róluk is gondoskodni, ennek érdekében a közeljövőben módosítani fogják a szociális lakások megítélésének módját. A jelenlegi egy 1996-os törvény alapján működik, mely a gyerekes családokat vagy egyedülálló szülőket részesíti előnyben a szociális lakások kiutalásakor. A SPAS kidolgozott egy új kritériumrendszert, ha a helyi tanács elfogad ezt, akkor jó esélyük lesz az idős személyeknek is szociális lakáshoz jutni, indokolt esetben.

Szatmárnémetiben jelenleg 254 szociális lakás és 99 szükséglakás van, mintegy 1000 személynek nyújtanak ezek otthont, közülük 61 az idős rászoruló.

Az idősek számára kimondottan az Alter Ego nappali központban tudnak programot, időszakosan orvosi ellátást, pszichológiai szaktanácsadást biztosítani, ám a SPAS-nak nincs öregotthona, ahová a bajba jutottakat beutalhatnák. Az időseknek a nonprofit szervezetekkel kötött együttműködési szerződések által igyekeznek biztosítani a megfelelő szolgáltatásokat.

Több idősotthon kellene

A gyűlésen jelen levő nyugdíjas egyesületek vezetői azt javasolták, hogy a megyében, városban elnéptelenedő tanintézményeket vegye át a SPAS vagy más állami intézmény, s azokat alakítsák át idősek befogadására alkalmas központokká. Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere ezzel a javaslattal kapcsolatosan elmondta, nem olyan egyszerű a tanintézményeket átalakítani, ugyanis tanügyminisztériumi határozatra van szükség ahhoz, hogy egy iskolát más intézménnyé minősítsenek át. Doina Văsuţ rávilágított, hogy ők szeretnék a Lucian Blaga sugárúton található üresen álló iskolaépületet átvenni, mely egy 40 ár telekkel is rendelkezik, s azt európai uniós pénzalapból idősotthonná alakítani.

Az idősek elmondták, szeretnék ha a nyugdíjasokra, idősekre is megfelelő figyelmet fordítanának az állami intézmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...