Megsemmisített disznóhús, bezárt állatvásárok
Utoljára módositva: 2018-01-20 11:10:18

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tájékoztatásából kiderül, hogy a batarcsi trichinellafertőzés kapcsán a hatóságok lefoglaltak és megsemmisítettek 260 kilogramm disznóhúst és kolbászt 2800 lej összértékben.

Amint arról korábban beszámoltunk, egy népes batarcsi család 14 tagja a hét elején kórházi kivizsgálást kért trichinellafertőzés gyanúja miatt. Végül három személyt kellett beutalni a kórházba, az ő esetükben mutatták ki a trichinellafertőzést. A DSVSA szakemberei ezennel ismételten felhívják a lakosok figyelmét arra, hogy disznóvágáskor mindenképp végeztessék el a fertőzést kimutató vizsgálatot. Erre ma Szatmárnémetiben, az 1-es számú élelmiszerpiacon 8 és 14 óra között, holnap pedig 8 és 13 óra között van lehetőség, vidéken pedig a 27 magánpraxist folytató és a helyi rendelőket koncesszióba vevő állatorvos is elvégzi a vizsgálatot.

Nemcsak a trichinellafertőzés okoz gondot megyénkben, hanem a sertéspestis is, amely január 11-én ismét felütötte a fejét. Ezúttal egy mikolai háztáji gazdaságban mutatták ki a sertéspestist. Az újabb eset miatt azonnali hatállyal bezárták a batizi, túrterebesi és halmi állatvásárokat. A sertéspestis miatt nemcsak a megyénkbeli állatvásárokat zárták be, hanem a Szilágy megyeieket is. A Szilágy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőségének tájékoztatása szerint a mikolai eset miatt meghatározatlan ideig nem forgalmazhatnak sertéseket a Szilágy megyei állatvásárokon. Ugyanakkor a két megye határán, Hosszúréven (Răstoci), Szilágycsehben, Sarmaságon, Nagyderzsidán (Bobota) és Szilágynagyfaluban (Nuşfalău) ellenőrzik az autósokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...