Megszavazták a fegyverbeszerzést szabályozó törvény módosítását
Utoljára módositva: 2019-05-29 16:26:16

A magas rangú állami tisztségviselőknek, bíráknak és ügyészeknek, diplomatáknak, katonáknak és rendőröknek nem kell fegyverkezeléssel kapcsolatos képzést végezniük ahhoz, hogy megkapják a fegyverbeszerzési engedélyt – erről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán a szenátus első házként.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló, 2004/295-ös törvényt módosító tervezetet 42 igen, 15 nem szavazat mellett, négy tartózkodással fogadta el a felsőház.

A javaslatot beterjesztő Florin Roman nemzeti liberális párti képviselő szerint a bűnözés növekedése, a fegyveres támadások gyakorisága, az önvédelemhez való jogra hivatkozó kérelmek egyaránt indokolják a törvény módosítását. A tervezet a fegyverkezeléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséhez köti a fegyverbeszerzési engedély kibocsátását, a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, diplomatákat, katonákat és rendőröket azonban mentesítené e kötelezettség alól. “Rendőri vagy katonai pályafutásuk alatt ezek a személyek automata és félautomata harci fegyvereket használtak valós missziókban” – érvel a képviselő.

A kormány nem támogatja a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem indokolja meg, miért mentesítik a kötelezettség alól a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, valamint a diplomatákat. A kormány állásfoglalása ugyanakkor rámutat, ilyen képzéseken még az aktív állományban levő katonáknak is részt kell venniük, mert esetenként szolgálati hatáskörüknél fogva nem kell fegyvert viselniük, használniuk.

A törvényjavaslatról a képviselőház szavaz döntő házként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...