Megszavazták a fegyverbeszerzést szabályozó törvény módosítását
Utoljára módositva: 2019-05-29 16:26:16

A magas rangú állami tisztségviselőknek, bíráknak és ügyészeknek, diplomatáknak, katonáknak és rendőröknek nem kell fegyverkezeléssel kapcsolatos képzést végezniük ahhoz, hogy megkapják a fegyverbeszerzési engedélyt – erről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán a szenátus első házként.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló, 2004/295-ös törvényt módosító tervezetet 42 igen, 15 nem szavazat mellett, négy tartózkodással fogadta el a felsőház.

A javaslatot beterjesztő Florin Roman nemzeti liberális párti képviselő szerint a bűnözés növekedése, a fegyveres támadások gyakorisága, az önvédelemhez való jogra hivatkozó kérelmek egyaránt indokolják a törvény módosítását. A tervezet a fegyverkezeléssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés elvégzéséhez köti a fegyverbeszerzési engedély kibocsátását, a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, diplomatákat, katonákat és rendőröket azonban mentesítené e kötelezettség alól. “Rendőri vagy katonai pályafutásuk alatt ezek a személyek automata és félautomata harci fegyvereket használtak valós missziókban” – érvel a képviselő.

A kormány nem támogatja a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem indokolja meg, miért mentesítik a kötelezettség alól a magas rangú állami tisztségviselőket, bírákat és ügyészeket, valamint a diplomatákat. A kormány állásfoglalása ugyanakkor rámutat, ilyen képzéseken még az aktív állományban levő katonáknak is részt kell venniük, mert esetenként szolgálati hatáskörüknél fogva nem kell fegyvert viselniük, használniuk.

A törvényjavaslatról a képviselőház szavaz döntő házként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...