Megszavazták az Apaserv beruházási tervét
Utoljára módositva: 2020-02-28 09:03:03

Tegnapi ülésén elfogadta a szatmárnémeti tanács a víz- és csatornázási szolgáltató megyeszékhelyre vonatkozó idei beruházási tervét; az Apaserv mintegy húszmillió lejt költhet fejlesztésekre.

Bővítheti vízvezeték-hálózatát a szatmárnémeti Apaserv Rt., miután a szatmárnémeti döntéshozás tegnapi ülésén — egyhangú szavazással — elfogadta a vállalat karbantartási, beruházási és fejlesztési tervét. A teljes összeg megközelíti a húszmillió lejt, ennyi pénzből a cég a vízhálózatát fogja a városban kiterjeszteni, vízminőség-javító korszerűsítéseket fog tudni elvégezni a kakszentmártoni vízműnél, esővíztározókat építhet, és pumpaállomások revízióját végezheti el.
Idén — sok egyéb mellett — azt tervezi a szolgáltató, hogy kiépíti a vízvezetéket a Cireşilor, a Castanilor, a Curtuiuş és a Busuiocului utcában és a Pirosberekben. A csatornahálózat bővítése a Curtuiuş és a Busuiocului utcában és a Darai út és a Diana utca körzetében van előirányozva. A vállalat a kakszentmártoni vízműnél beüzemelne egy kettős disztillálóegységet, újakra cserélne több mérőműszert a vízkezelő állomáson, korszerűsítené a fűtéshálózatot, és alacsonyabb fogyasztásúakra cserélné a mostani búvárpumpákat a kakszentmártoni vízközpontban.

Diákösztöndíjak

Elfogadta a tanács azt is, hogy a tavalyinál többet, 1,8 millió lejt költhessen a városvezetés a tanulói ösztöndíjakra, amelyeket Szatmárnémetiben tanuló I–VIII. osztályos diákoknak ítélhetnek majd oda pedagógusi javaslat alapján. A csütörtöki döntésnek megfelelően a jelenlegi tanév második félévében is támogatni fogja a város a jó iskolai teljesítményt, s ha valaki iskolán kívüli képzéseken vesz részt, annak érdemösztöndíjakat is oszthat majd, illetve segítheti a nehéz szociális helyzetben lévő, jól tanuló diákokat. Mintegy háromezer elemi, általános vagy középiskolai diák számíthat a város részéről segítségre vagy ösztönzésre.

Túl sok a PUZ

Ciprian Crăciun (PSD) azt nehezményezte az ülésen, hogy túl sok a városrendezési terv a napirenden, és a korábbi napirendeken is sok volt, ami azért van, mert nincs általános városrendezési terv (PUG). Hogy szabályozza a dolgot a főépítészi iroda, az Crăciun szerint rendben van, de még inkább rendbe lenne, ha nem minden beruházás külön-külön papírozna, hanem az általános városdokumentum alapján formaságok nélkül lehetne építkezni. Adrian Albu (PNL) alpolgármester elmondta, hogy jogi akadálya van annak, hogy az eddigieknél is sokkal többet késik a PUG elkészítése, de azt sajnos nem tudta megbecsülni, hogy a jogi huzavonának mikor lesz vége. Kereskényi Gábor (RMDSZ) polgármester rámutatott: a dokumentum technikai részével készen vannak, az ügyben illetékes fejlesztési minisztériumtól várják, hogy van-e lehetőség miniszteri rendelettel vagy törvénytervezet által szabályozni ezt a szatmárnémeti problémát.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...