Megszűnik a körözés Elan Schwartzenberg üzletember ellen
Utoljára módositva: 2019-06-11 15:18:54

A bukaresti törvényszék elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra vonatkozó kérelmét, hogy hosszabbítsa meg az Elan Schwartzenberg nevére kiadott előzetes letartóztatási parancsot, arra hivatkozva, hogy az üzletember által elkövetett bűncselekmények június 6-án elévültek. A DNA fellebbezett a törvényszék döntése ellen, de kedden visszavonta a fellebbezést.

Elan Schwartzenberg 2016-ban távozott Romániából. A nevére összeállított ügyiratcsomó 2017 decembere, vagyis a vádemelés óta a bírósági eljárás előzetes szakaszában van. Az üzletember most a nevére kiadott elfogatási parancstól és a vesztegetésben való bűnrészesség vádjától is megszabadulhat.

A bukaresti törvényszék bírójának, Lavinia Cârciumarunak a büntetőeljárási törvénykönyv értelmében legtöbb 60 nap állt rendelkezésére, hogy lezárja az eljárás előzetes szakaszát, amelynek során azt állapítják meg, hogy az iratcsomó kiegészítésre szorul-e, vagy alkalmas a per megkezdésére.

A törvény kimondja, hogy a bírósági eljárás előzetes szakasza nem tarthat többet 60 napnál. Ez alatt kell ellenőrizni többek közt azt is, hogy a vádlottaknak van-e ügyvédjük, és ha nincs, hivatalból kell kinevezni számukra védőt.

A bírósághoz közel álló források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy Elan Schwartzenberg tette június 6-án elévült, így a büntetőjogi eljárás is lezárult.

Az üzletembert egy olyan ügyben vádolták meg vesztegetésben való bűnrészességgel, amely miatt Radu Mazăre, Alexandru Mazăre és Avraham Morgenstern ellen is vádat emeltek.

A DNA szerint Schwartzenberg 2011-ben segített Avraham Morgensternnek, a Shapir Structures cég vezetőjének, hogy 175.000 eurót adjon Radu Mazărénak, aki akkor Konstanca polgármestere volt. Az összegért cserébe a kikötőváros elöljárója vállalta, hogy közbenjár, hogy a Shapir Structures nyerjen meg egy körülbelül 10 millió eurós közbeszerzési kiírást.

A kenőpénz Schwartzenberg offshore cégén keresztül cserélt gazdát, ugyanakkor pedig ő volt a kapcsolatember Radu Mazăre és Avraham Morgenstern között – állították az ügyészek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...