×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Megszűnik a leghosszabb Formula–1-es sorozat

2020.03.20 - 10:57
Megosztas :
 • Megszűnik a leghosszabb Formula–1-es sorozat

  Az 1954-es Formula-1-es szezon óta először fog kimaradni a Monacói Nagydíj a versenynaptárból, miután a hercegségbeli futam szervezői bejelentették, hogy nemcsak elhalasztják, hanem törlik is az idei monte-carlói viadalt.

  A Formula-1 világbajnokságot szervezői csütörtökön jelentették be, hogy az ausztrál, a bahreini, a vietnami és a kínai futamok után halasztják a hollandiai és a spanyolországi versenyeket is. A listán szerepelt a Monacói Nagydíj is, viszont a Liberty Media közleményét követő percekben jelent meg az Automobile Club de Monaco kommünikéja, amelyben közlik: idén nem rendeznek futamot a hercegségben. A döntéshez vélhetően hozzájárult az is, hogy csütörtökön derült ki: az uralkodó, II. Albert herceg koronavírus-tesztje is pozitív lett.

  Ausztráliában a múlt hétvégén kellett volna rajtoljon az idényt, ezen a hétvégén Bahreinban búgtak volna fel a motorok, április 5-én Vietnámban debütált volna a motoros versenyek királykategóriája, április 19-én pedig a Kínai Nagydíjra került volna sor. Ezt követően, május 3-én, 35 év szünet után Hollandia látta volna vendégül a mezőnyt, a következő hétvégén pedig Spanyolországban versenyeztek volna a pilóták a pontokért. Ezeket várhatóan egy későbbi időpontban rendezik, amelyről egyeztetnek a helyi rendezőkkel.

  Az 1954-es szezon óta először fog kimaradni a Monacói Nagydíj a versenynaptárból. megszakad az egyhuzamban legrégebb óta és legtöbbször megrendezett Formula–1-es verseny sorozata, az elmúlt 66 évben ugyanis mindig összecsapott a mezőny Monte-Carlo utcáin.

  Az idei, május 24-i lett volna a 67. Forma-1-es Monacói Nagydíj, a szervezőknek azonban nehéz döntést kellett meghozniuk azzal, hogy a halasztás után úgy döntöttek, nem is törekednek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt felborított idei versenynaptár későbbi szakaszában bepótolják a versenyt. Az Automobbile Club de Monaco által kiadott közleményben több tényezőt jelöltek meg, mint a törlés okát. Kiemelték, hogy egyelőre ismeretlen a koronavírus-járvány lefolyása és annak hatása az F1-es világbajnoki sorozatra, és bizonytalan a kormányok által hozott intézkedések hatása, többek között a hercegségbe is korlátozott a belépés.

  A jelenlegi gazdasági helyzetben kérdéses, hogy rendelkezésre állna-e az ehhez szükséges mintegy 1500 önkéntes és munkás, akik nélkül nem tudnák megrendezni a versenyt.

  A három májusi verseny halasztásával, illetve törlésével legkorábban a június 7-i Azerbajdzsáni Nagydíjjal kezdődhet meg a 2020-as idény, a sportág irányítói ezt azonban egyelőre nem erősítették meg, hiszen értelemszerűen minden a koronavírus-világjárvány alakulásától függ.

  A bakui futamot egy héttel követné a Kanadai Nagydíj, amelynek szervezői közölték: az előkészületek a tervek szerint haladnak.

  A Vietnami Nagydíj szervezői is jelezték, hogy futamukat csak elhalasztották, nem törölték, ezért jelenleg is az új időpontról egyeztetnek. Minden jegy, amelyet az eredeti dátumra már megvásároltak, érvényes marad az új időpontra is, amelyet reményeik szerint egy, de legfeljebb két hónapon belül bejelentenek.

  A korábbi sajtóhírek szerint a tervezett 22 futamból idén 18-at rendeznének meg.

  Halasztják

  A Formula-1 csapatai egyhangúlak megállapodtak abban, hogy egy évvel elhalasztják a 2021-re tervezett új szabályrendszer bevezetését. Mindez pedig azt jelenti, hogy a jövő évre befagyasztják a kasztnik, valamint a váltók fejlesztését. Aerodinamikai- és motorfejlesztésekre továbbra is lesz lehetőség, és bevezetik a költségvetési plafont is, így az új generációs versenyautókon már az új financiális feltételek mellett dolgoznak tovább a csapatok.

  (hírösszefoglaló)

  Cookie