Megszűnik a távolságibusz-megálló
Utoljára módositva: 2019-11-14 08:40:00

Egyre közeleg az idő, amikor elkezdődik az építkezés a Decebal híd lábánál lévő, buszmegállónak használt telken, a távolsági buszosok még nem tudják, hová költözhetnének a végállomással.

Szatmárnémetiből északkeleti, déli és nyugati irányba induló és innen a megyeszékhelyre érkező, több távolsági járat üzemeltetői és utasai érintettek egy decemberben kezdődő beruházás ügyében: megkapta az építkezési engedélyt a Decebal híd lábánál lévő, távolságibusz-végállomásnak használt szabad területen építő cég. A híd jobb parti lábánál, az Országos Adóügynökség előtt lévő területen egy nagyobb barkácsboltot építene egy bukaresti beruházó, emiatt kell költözniük a buszosoknak. Ami a beruházást illetti: fémszerkezetes építmény lesz, amit négy hónap alatt fel lehet húzni. Elvileg téli körülmények között is végezhető munkafolyamatról van szó így akár már márciusban nyithat is a kereskedelmi helyiség. 

Két szabályos végállomás

Ami a távolsági buszokat illeti, az már ennél összetettebb, mert a cégvezetők még nem tudják, hogy jövő hónaptól hová költözhetnek a végállomással. Egyesek szerint használható lenne számukra a beépítésre váró telek mellett, a városi adóhivatalhoz közelebb lévő másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező terület, de Dan Ulici, a személyszállítók országos szervezetének (FORT) szatmári képviselője szerint még nem tudták felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal. Személyszállításban olyan hivatalosan is használható autóbusz-pályaudvar, amelyiknek hatósági engedélye is van, jelenleg kettő van a városban: a Transurban udvarán és a Griviţei utcában, a vasútállomás előtt. A távolsági buszosok szerint ezek közül egyik sem jó, mert messze vannak a központtól. Az sem lenne jó, ha járatonként más-más helyen lennének a végállomások, mert nehezen boldogulnának azok, akik nem járnak rendszeresen ilyen busszal, vagy akik turistaként érkeznek a városba és utaznának tovább.

Terminálra várva

Amennyiben a városi adóhivatalhoz közelebbi telek lesz kinevezve távolságibusz-végállomásnak, jogilag még nincs rendezve az ügy, mert ahhoz, hogy huzamosabb ideig ott tartózkodó utasok le- és felszállására is használható legyen, speciális kialakítás kell. Biztosítani kell az utasok és a sofőrök számára a csapvizet és angolvécét kézmosási lehetőséggel, a várakozóhelyeknek fedetteknek kell lenniük, és az utasforgalomhoz mért arányban ülőalkalmatoságokkal is rendelkezniük kell, az aszfaltozott, járdásított terminál pedig meg kell legyen világítva éjszaka. Ilyenre csak akkor van esély, ha megépül a város Fabricii úti felüljáróhoz tervezett, szakszerű buszterminálja, amelynek ügyében még e hónapban várható, hogy a szatmárnémeti városvezetés aláírja az építkezés elkezdéséhez szükséges kivitelezési szerződést.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...