Megszüntetnék a hátrányos helyzetet
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:42:34

A következő tíz évben egymilliárd eurót fordítanának a hegyvidéki mezőgazdaság fejlesztésére, a támogatás évi 100 millió eurót tenne ki.

1989 előtt a hegyvidéken közel 1,15 millió hektárt nem kollektivizáltak a hátrányos feltételek miatt, a kommunista hatalom nem fektetett be olyan területek fejlesztésébe, amelyek nem hozták meg a tervezett hozamot — magyarázza Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. A jelenlegi kormány úgy látja, hogy ezeknek a területeknek a sorsát is rendezni kell, ami nem egyszerű. Például Szatmár megyében az Avasban és a Bükkalján nemcsak annyi a baj, hogy nem volt kollektivizálás, hanem az is, hogy a magánszemélyek által használt területek tulajdonviszonya is rendezetlen, emiatt akkor sem lehet pályázni, ha külön kiírások vannak a hátrányos helyzetű településekre vonatkozóan.

A 2014–2020-as vidékfejlesztési programban előírás, hogy a mezőgazdaság fejlesztését célzó intézkedéseknél külön alapot kell biztosítani a hegyvidéki, hátrányos gazdasági helyzetűnek is nyilvánított mezőgazdászok pályázatainak, ezt így hagyta jóvá az Unió szakbizottsága. Románia összterületének közel harminc százaléka hegyvidéki terület, a gond pedig az, hogy az éves kiírásokban ez az arány nem mindig tükröződik. Emiatt gondolta úgy a szaktárca, hogy megoldást kell találni a hátrányos helyzetű mezőgazdasági területek fellendítésére. Az elmúlt években nagyon kevés támogatást tudtak lehívni a hátrányos helyzetű települések gazdái, holott ezeken a területeken sokkal több befektetésre van szükség ahhoz, hogy minimális terméshozamot érjenek el. A tervek szerint lehetőség nyílik tej- és egyéb termékek átvételét szolgáló központok és feldolgozók építésére pályázni — tájékoztatott Magyar Lóránd.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...