Megszüntetnék a hátrányos helyzetet
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:42:34

A következő tíz évben egymilliárd eurót fordítanának a hegyvidéki mezőgazdaság fejlesztésére, a támogatás évi 100 millió eurót tenne ki.

1989 előtt a hegyvidéken közel 1,15 millió hektárt nem kollektivizáltak a hátrányos feltételek miatt, a kommunista hatalom nem fektetett be olyan területek fejlesztésébe, amelyek nem hozták meg a tervezett hozamot — magyarázza Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. A jelenlegi kormány úgy látja, hogy ezeknek a területeknek a sorsát is rendezni kell, ami nem egyszerű. Például Szatmár megyében az Avasban és a Bükkalján nemcsak annyi a baj, hogy nem volt kollektivizálás, hanem az is, hogy a magánszemélyek által használt területek tulajdonviszonya is rendezetlen, emiatt akkor sem lehet pályázni, ha külön kiírások vannak a hátrányos helyzetű településekre vonatkozóan.

A 2014–2020-as vidékfejlesztési programban előírás, hogy a mezőgazdaság fejlesztését célzó intézkedéseknél külön alapot kell biztosítani a hegyvidéki, hátrányos gazdasági helyzetűnek is nyilvánított mezőgazdászok pályázatainak, ezt így hagyta jóvá az Unió szakbizottsága. Románia összterületének közel harminc százaléka hegyvidéki terület, a gond pedig az, hogy az éves kiírásokban ez az arány nem mindig tükröződik. Emiatt gondolta úgy a szaktárca, hogy megoldást kell találni a hátrányos helyzetű mezőgazdasági területek fellendítésére. Az elmúlt években nagyon kevés támogatást tudtak lehívni a hátrányos helyzetű települések gazdái, holott ezeken a területeken sokkal több befektetésre van szükség ahhoz, hogy minimális terméshozamot érjenek el. A tervek szerint lehetőség nyílik tej- és egyéb termékek átvételét szolgáló központok és feldolgozók építésére pályázni — tájékoztatott Magyar Lóránd.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...