Megtámadja a közigazgatási törvénykönyvet
Utoljára módositva: 2019-08-28 15:42:53

A Nép Ügyvédje bejelentette szerdán, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a közigazgatási törvénykönyvet. 

Az alkotmánybírósághoz benyújtott óvásában a Nép Ügyvédje kifejti, hogy a sürgősségi kormányrendelet nem felel meg az alkotmányban előírt jogalkotási felhatalmazásra vonatkozó követelményeknek, ahogyan azt az alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlata is kifejti.

A jogszabály elemzése során a Nép Ügyvédje arra a következtetésre jutott, hogy a rendelet számos olyan kérdést szabályoz, amelyek nem kapcsolódnak és nem függnek össze azokkal az okokkal, amelyeket a kormány felhoz, hogy megindokolja miért kellett sürgősségi eljárással elfogadni a jogszabályt. A Nép Ügyvédje ezt nem találja megfelelőnek, mert – mint megállapítja – a sürgősségi rendeletek egy külön rendszert alkotnak, amelyeket rendkívüli, sürgős helyzetekben kell alkalmazni, amelyek szabályozása nem tűr halasztást.

A Nép Ügyvédje szerint ugyanakkor a rendelet ellentmond az alkotmánynak a képviseleti mandátumról szóló 69. cikkelyének, szembemegy a kormánytagok felelősségére vonatkozó 109. cikkellyel, és a kormány tevékenységének parlamenti ellenőrzését szabályozó 111. cikkely (1) bekezdésével.

‘A rendkívüli helyzetet és a felhatalmazáson alapuló jogalkotás sürgősségét nem lehet szankcióként elfogadni a parlamenti jogalkotási folyamat kudarca miatt, mert a parlament, a nép képviselőjeként az egyetlen jogalkotó hatóság. Az állami intézmények és hatóságok közötti lojális együttműködés elve nem szünteti meg a parlamentnek a kormány felett gyakorolt ellenőrzési funkcióját, és nem fordítja meg ezt az ellenőrzést’ – állapítja meg a Nép Ügyvédje.

Az indoklás szerint a 2019/57-es sürgősségi kormányrendelet ellentmond az alkotmány 115. cikkelye (6) bekezdésének is, amennyiben érinti az állam egyik alapvető intézményének, a kormánynak jogállását.

A Nép Ügyvédje kifogásolja azt is, hogy a jogszabály módosítja az összeférhetetlenségre vonatkozó előírásokat a kormány tagjainak vonatkozásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...