Megtartanák az olcsóbb gyógyszereket is a piacon
Utoljára módositva: 2018-07-11 14:47:27

Differenciált clawback-adóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek – hívja fel a figyelmet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) abban a nyílt levélben, amelyet szerdán küldött meg a kormánykoalíció vezetőinek, Liviu Dragneának és Călin Popescu-Tăriceanunak.

 

A szervezet kifejti, politikai döntésre van szükség, hogy megtartsák a piacon az olcsó gyógyszereket és ne menjen tönkre a helyi gyógyszeripar, ami ellentmondana a kormányprogramnak is.

 

A levélírók szerint ‘több ezer’, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja.

 

A szervezet szakértői szerint azért fognak eltűnni az olcsó készítmények, mert a 24,13 százalékra emelt clawback-adót egyformán kivetik a több ezer euróba kerülő gyógyszerekre és a generikus, olcsó készítményekre, így ez utóbbiaknál a megmaradt összeg nem fedezi a gyártási költségeket sem. Az adó kiszámítási módja miatt az adó hatása az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább megérezhető: a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34%-át, míg a 3000 lej fölötti orvosságoknál annak 24%-át teszi ki – mutatnak rá a levélben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni.

A gyártók ugyanakkor rámutatnak, a clawback-adó számítási képletének megváltoztatása, az adó differenciált kiszámítása jelentené a megoldást a problémára.

Az APMGR egy korábbi közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirrózis), Ranitidin (gyomor-bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-érrendszeri betegségek).

forrás: AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...