Megtartanák az olcsóbb gyógyszereket is a piacon
Utoljára módositva: 2018-07-11 14:47:27

Differenciált clawback-adóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek – hívja fel a figyelmet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) abban a nyílt levélben, amelyet szerdán küldött meg a kormánykoalíció vezetőinek, Liviu Dragneának és Călin Popescu-Tăriceanunak.

 

A szervezet kifejti, politikai döntésre van szükség, hogy megtartsák a piacon az olcsó gyógyszereket és ne menjen tönkre a helyi gyógyszeripar, ami ellentmondana a kormányprogramnak is.

 

A levélírók szerint ‘több ezer’, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja.

 

A szervezet szakértői szerint azért fognak eltűnni az olcsó készítmények, mert a 24,13 százalékra emelt clawback-adót egyformán kivetik a több ezer euróba kerülő gyógyszerekre és a generikus, olcsó készítményekre, így ez utóbbiaknál a megmaradt összeg nem fedezi a gyártási költségeket sem. Az adó kiszámítási módja miatt az adó hatása az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább megérezhető: a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34%-át, míg a 3000 lej fölötti orvosságoknál annak 24%-át teszi ki – mutatnak rá a levélben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni.

A gyártók ugyanakkor rámutatnak, a clawback-adó számítási képletének megváltoztatása, az adó differenciált kiszámítása jelentené a megoldást a problémára.

Az APMGR egy korábbi közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirrózis), Ranitidin (gyomor-bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-érrendszeri betegségek).

forrás: AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 20.
Fontos dolog ugyan a pénz, de annyira nem, hogy megérné veszekedni miatta. Mondja el őszintén a véleményét, de engedjen is akaratából.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...