Megújították a börvelyi Petőfi-mellszobrot
Utoljára módositva: 2019-03-13 13:46:34

Börvelyben pénteken illő ünnepség keretében újra leleplezik Petőfi Sándor mellszobrát. A bő másfél évtizede leleplezett alkotás nemrégiben megrongálódott, a helyi RMDSZ közadakozása révén újították meg. Kiss Zoltán polgármestert kérdeztük a részletekről.

Talán fél éve történhetett, hogy megrongálódott a börvelyi Petőfi Sándor-mellszobor. Vélhetően valakik — talán nem is szándékosan — odadobtak egy követ. „Gondolom, gyerekek lehettek, nem is biztos, hogy tudatos volt” — mondja el érdeklődésünkre Kiss Zoltán polgármester.

Mindenesetre a mellszobor tartóoszlopán lévő emléktábla megrepedt. A műalkotást egyébként a 2000-es évek elején emelték, az önkormányzat pár éve térkövekkel emelte ki a büsztöt. „Úgy éreztük, az az illendő, ha nem csupán az emléktáblát, hanem az egész alkotást felújítjuk” — fejti ki Kiss Zoltán immár mint a helyi RMDSZ-szervezet elnöke. A közösség vezetőségének adakozása révén márványlapokkal vonják körbe a mellszobrot.

A szobor megrongálása kapcsán kérdeztünk rá a börvelyi közbiztonságra. A polgármester elmondta: három közterületi kamerájuk van, persze jó lenne még többet kihelyezni. Ám a csínytevéseket talán azok sem akadályoznák meg. „Hála Istennek nincsenek lopások, nincsenek zavargások a mi csendes községünkben” — utal arra Kiss Zoltán polgármester, hogy a tábla megrongálása egyedi eset.

 

Pénteken újra leleplezik

 

Ebben az évben is illő ünnepséget tartanak a Kraszna menti községben március idusán. Pénteken 11 órai kezdéssel az istenházában tartják meg az alkalom lelki megalapozását. Az istentiszteletet követően a szemközt, az iskola előterében lévő mellszobor köré vonulnak majda, s megejtik az újbóli leleplezést. Közben szolgálatot mutat be az énekkar, a fúvószenekar, az iskolások közössége, illetőleg alkalomhoz illő ünnepi beszédek hangzanak majd el. „Az a fontos, hogy közösen, az egyházi, az iskolai és az önkormányzati közösség tartja az ünnepséget” — hangsúlyozza az elöljáró.

 

Várják a költségvetést

 

Megtudakoltuk a polgármestertől, hogyan tervezik, mikor lesz meg az idei költségvetése Börvelynek. Nagyon várják már ők is az országosat, majd a megyeit, hogy megkezdhessék az érdemi munkát — mondta el. Ők is ideiglenes költségvetést készítettek, így a községi élet nem állt le, a fizetéseket képesek utalni, a közvilágítás számláját kifizetik, illetőleg a kisebb-nagyobb karbantartási munkálatokat is elvégzik. Előrelátó módon igyekeztek már tavaly felkészülni az ínséges időkre — tudatja. Nyomatékosítja ugyanakkor, hogy számos tervük van, s ezek kivitelezéséhez szükség lenne a konkrét büdzsére. A késlekedés számukra is hatalmas összeget jelent.

A LEADER programon belül Börvely egy munkagépet, egész pontosan egy traktort szerzett be. Az utánfutóval együtt közel 200 ezer lej értékű gép már ott van a községháza udvarán — újságolja a polgármester. Az árat meg kellett előlegezniük, éppen az előző héten adták le a szükséges okmányokat az illetékes hivatalhoz, hogy visszakaphassák majd a pénzüket — tudjuk meg. Tervük van bőven — árulja el, és sorolja is, hogy összességében mintegy 2 millió euróból a napközit, az iskolát újítanák fel, szeretnék ugyanakkor térkövezni a községközpontot, befejezni a mezőgazdasági utak felújítását.

 

Citáció: Ebben az évben is illő ünnepséget tartanak a Kraszna menti községben március idusán. Pénteken 11 órai kezdéssel az istenházában tartják meg az alkalom lelki megalapozását.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...