Megújították a börvelyi Petőfi-mellszobrot
Utoljára módositva: 2019-03-13 13:46:34

Börvelyben pénteken illő ünnepség keretében újra leleplezik Petőfi Sándor mellszobrát. A bő másfél évtizede leleplezett alkotás nemrégiben megrongálódott, a helyi RMDSZ közadakozása révén újították meg. Kiss Zoltán polgármestert kérdeztük a részletekről.

Talán fél éve történhetett, hogy megrongálódott a börvelyi Petőfi Sándor-mellszobor. Vélhetően valakik — talán nem is szándékosan — odadobtak egy követ. „Gondolom, gyerekek lehettek, nem is biztos, hogy tudatos volt” — mondja el érdeklődésünkre Kiss Zoltán polgármester.

Mindenesetre a mellszobor tartóoszlopán lévő emléktábla megrepedt. A műalkotást egyébként a 2000-es évek elején emelték, az önkormányzat pár éve térkövekkel emelte ki a büsztöt. „Úgy éreztük, az az illendő, ha nem csupán az emléktáblát, hanem az egész alkotást felújítjuk” — fejti ki Kiss Zoltán immár mint a helyi RMDSZ-szervezet elnöke. A közösség vezetőségének adakozása révén márványlapokkal vonják körbe a mellszobrot.

A szobor megrongálása kapcsán kérdeztünk rá a börvelyi közbiztonságra. A polgármester elmondta: három közterületi kamerájuk van, persze jó lenne még többet kihelyezni. Ám a csínytevéseket talán azok sem akadályoznák meg. „Hála Istennek nincsenek lopások, nincsenek zavargások a mi csendes községünkben” — utal arra Kiss Zoltán polgármester, hogy a tábla megrongálása egyedi eset.

 

Pénteken újra leleplezik

 

Ebben az évben is illő ünnepséget tartanak a Kraszna menti községben március idusán. Pénteken 11 órai kezdéssel az istenházában tartják meg az alkalom lelki megalapozását. Az istentiszteletet követően a szemközt, az iskola előterében lévő mellszobor köré vonulnak majda, s megejtik az újbóli leleplezést. Közben szolgálatot mutat be az énekkar, a fúvószenekar, az iskolások közössége, illetőleg alkalomhoz illő ünnepi beszédek hangzanak majd el. „Az a fontos, hogy közösen, az egyházi, az iskolai és az önkormányzati közösség tartja az ünnepséget” — hangsúlyozza az elöljáró.

 

Várják a költségvetést

 

Megtudakoltuk a polgármestertől, hogyan tervezik, mikor lesz meg az idei költségvetése Börvelynek. Nagyon várják már ők is az országosat, majd a megyeit, hogy megkezdhessék az érdemi munkát — mondta el. Ők is ideiglenes költségvetést készítettek, így a községi élet nem állt le, a fizetéseket képesek utalni, a közvilágítás számláját kifizetik, illetőleg a kisebb-nagyobb karbantartási munkálatokat is elvégzik. Előrelátó módon igyekeztek már tavaly felkészülni az ínséges időkre — tudatja. Nyomatékosítja ugyanakkor, hogy számos tervük van, s ezek kivitelezéséhez szükség lenne a konkrét büdzsére. A késlekedés számukra is hatalmas összeget jelent.

A LEADER programon belül Börvely egy munkagépet, egész pontosan egy traktort szerzett be. Az utánfutóval együtt közel 200 ezer lej értékű gép már ott van a községháza udvarán — újságolja a polgármester. Az árat meg kellett előlegezniük, éppen az előző héten adták le a szükséges okmányokat az illetékes hivatalhoz, hogy visszakaphassák majd a pénzüket — tudjuk meg. Tervük van bőven — árulja el, és sorolja is, hogy összességében mintegy 2 millió euróból a napközit, az iskolát újítanák fel, szeretnék ugyanakkor térkövezni a községközpontot, befejezni a mezőgazdasági utak felújítását.

 

Citáció: Ebben az évben is illő ünnepséget tartanak a Kraszna menti községben március idusán. Pénteken 11 órai kezdéssel az istenházában tartják meg az alkalom lelki megalapozását.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...