Megújul a falugazdász-hálózat
Utoljára módositva: 2019-07-19 10:26:53

A Partiumba is elér a magyarországi vidékfejlesztés, amit a Szatmár mellett Bihart, Szilágyot és Máramarost átfogó szervezet, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület koordinál.

A Partiumba is elér a magyarországi vidékfejlesztés, az ezzel kapcsolatos információkhoz a falugazdászok révén juthatunk hozzá. Hogy minél hatékonyabban és gördülékenyebben működjön ez a folyamat, az itteni megyék több kis egyesülete szövetkezett, és egy közös szervezetet hoztak létre. Erről és egyéb részletekről számoltak be a tegnapi, Mezőpetriben megtartott sajtótájékoztatón.

A konkrét munkamegbeszélés előtti alkalmon kifejtették, hogy a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület az új, a partiumi megyéket, azaz Szatmár mellett Bihart, Szilágyot és Máramarost átfogó szervezet elnevezése. Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a falugazdász-program koordinátora kiemelte, hogy egységesen kell működjenek, például a rendezvények, tájékoztatók megszervezése terén is. Beszélt továbbá arról is, hogy a falugazdászoknak tulajdonképpen hiánypótló a tevékenységi körük, hiszen nincsenek mezőgazdasági kamarák, az ágazatban dolgozók érdekérvényesítése terén is szerepet kell vállalniuk. Ennek okán a megújított hálózat kialakításakor, kibővítésekor is egyeztettek a különféle gazdaegyesületekkel, és például velük konzultálva választották ki az új falugazdászokat. Szorgalmazta továbbá, hogy a falugazdászok a kistérségen kívül egy-egy mezőgazdasági szakterülettel behatóbban foglalkozzanak, és annak a vonatkozásában segítsenek a máshol élőknek is.

A székelyföldi, már meglévő egységes szervezethez hasonlóra tervezik a partiumit is — fejtette ki Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Beszámolt arról, hogy ősszel és jövő év tavaszán elindul a partiumi vidékfejlesztés, az erre szánt pénzalapokat már elkülönítették Magyarország jövő évi költségvetésében. A folyamatban pedig komoly feladat hárul a falugazdászokra, például rajtuk keresztül lehet majd a leghatékonyabban információkhoz jutni mind a nagyobb, mind pedig a kisebb pályázatokban érdekelteknek.

Az önkormányzatokkal való együttműködés fontosságáról szólt Nagy Miklós, a bihari Szalárd nagyközség polgármestere, a Romániai Magyar Gazdaegyesület megyei elnöke. Mint mondta, a falugazdászoknak folytonosan egyeztetniük kell. Kovács Szabolcs István falugazdász a jövőben mint a partiumi régió koordinátora fog tevékenykedni, bemutatkozásában sok munkát ígért az újaknak. A találkozó további részében a konkrétumokról egyeztettek, megbeszélték például, hogy az új falugazdászok miként kapcsolódhatnak bele a már zajló munkába. A tevékenységük egyébként láthatóbb lesz, honlappal is jelentkeznek, illetve a közösségi felületeken is elérhetők lesznek.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...