Megújul a falugazdász-hálózat
Utoljára módositva: 2019-07-19 10:26:53

A Partiumba is elér a magyarországi vidékfejlesztés, amit a Szatmár mellett Bihart, Szilágyot és Máramarost átfogó szervezet, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület koordinál.

A Partiumba is elér a magyarországi vidékfejlesztés, az ezzel kapcsolatos információkhoz a falugazdászok révén juthatunk hozzá. Hogy minél hatékonyabban és gördülékenyebben működjön ez a folyamat, az itteni megyék több kis egyesülete szövetkezett, és egy közös szervezetet hoztak létre. Erről és egyéb részletekről számoltak be a tegnapi, Mezőpetriben megtartott sajtótájékoztatón.

A konkrét munkamegbeszélés előtti alkalmon kifejtették, hogy a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület az új, a partiumi megyéket, azaz Szatmár mellett Bihart, Szilágyot és Máramarost átfogó szervezet elnevezése. Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a falugazdász-program koordinátora kiemelte, hogy egységesen kell működjenek, például a rendezvények, tájékoztatók megszervezése terén is. Beszélt továbbá arról is, hogy a falugazdászoknak tulajdonképpen hiánypótló a tevékenységi körük, hiszen nincsenek mezőgazdasági kamarák, az ágazatban dolgozók érdekérvényesítése terén is szerepet kell vállalniuk. Ennek okán a megújított hálózat kialakításakor, kibővítésekor is egyeztettek a különféle gazdaegyesületekkel, és például velük konzultálva választották ki az új falugazdászokat. Szorgalmazta továbbá, hogy a falugazdászok a kistérségen kívül egy-egy mezőgazdasági szakterülettel behatóbban foglalkozzanak, és annak a vonatkozásában segítsenek a máshol élőknek is.

A székelyföldi, már meglévő egységes szervezethez hasonlóra tervezik a partiumit is — fejtette ki Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Beszámolt arról, hogy ősszel és jövő év tavaszán elindul a partiumi vidékfejlesztés, az erre szánt pénzalapokat már elkülönítették Magyarország jövő évi költségvetésében. A folyamatban pedig komoly feladat hárul a falugazdászokra, például rajtuk keresztül lehet majd a leghatékonyabban információkhoz jutni mind a nagyobb, mind pedig a kisebb pályázatokban érdekelteknek.

Az önkormányzatokkal való együttműködés fontosságáról szólt Nagy Miklós, a bihari Szalárd nagyközség polgármestere, a Romániai Magyar Gazdaegyesület megyei elnöke. Mint mondta, a falugazdászoknak folytonosan egyeztetniük kell. Kovács Szabolcs István falugazdász a jövőben mint a partiumi régió koordinátora fog tevékenykedni, bemutatkozásában sok munkát ígért az újaknak. A találkozó további részében a konkrétumokról egyeztettek, megbeszélték például, hogy az új falugazdászok miként kapcsolódhatnak bele a már zajló munkába. A tevékenységük egyébként láthatóbb lesz, honlappal is jelentkeznek, illetve a közösségi felületeken is elérhetők lesznek.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...