Megújul a nagytemplom főoltárképe
Utoljára módositva: 2019-08-14 09:33:58

Legalább száz esztendeje nem látott részleteiben is megcsodálható lesz a nagykárolyi nagytemplom főoltárképe, amit a kirbáji szentmise alkalmával lepleznek le, tudtuk meg Ilyés Csaba nagykárolyi főesperestől, a Kalazanci Szent József-templom plébánosától.

A restaurálás során élénkebbek lesznek a képek, olyan részletek is láthatóvá lesznek, amelyeket talán a kép alkotása utáni évtizedekben láthattak utoljára. Persze minden bizonnyal ugyanilyen fontos tényező az, hogy a képek állaga javul, időtállóbbak lesznek a beavatkozás révén. Ilyen gondolatokkal kerestük fel a plébános-főesperest.

 

Hogy eredeti szépségükben ragyoghassanak

 

Kétszázötven éve helyezték el a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom alapkövét. Akkor, 1769-ben kezdték építeni a templomot. Maga az építkezés kilenc évig zajlott, és 1778-ban szentelték fel a templomot, de a munkálatok még egy évig zajlottak, azaz valóban egy évtizedig tartottak.

Idén tehát nem a templom elkészültének, hanem a munkálatok elkezdésének van igen kerek évfordulója — fejti ki a plébános. A plébániai közösség úgy határozott, hogy ennek kapcsán felújítják a templom festményeit. Eleddig már néggyel sikerült is megtenni ezt, mégpedig tavaly. A kisebb festményeket vették előre — egyébként ezek mérete sem csekély, hiszen közel háromméteresek. Ezeknek a felújítását a szatmári püspökség restaurátorai végezték el. Nyilván ez a költségek tekintetében is jóval előnyösebb a plébániának. Felújíttatták tehát a Nepomuki Szent János-, a Páduai Szent Antal-, az Avellinói Szent András- és az Immaculata-festményt.

 

A dublírozás a megoldás

 

A főoltárkép volt a legrosszabb állapotban. Mint a főesperestől megtudtuk, az 1920-as években, azaz közel száz esztendeje hozzányúltak. Nem megfelelő módon kezelték az anyagot, és ezért megpuhult, megrogyott, majd újra megkeményedett. A plébánia Historia Domusában az szerepel ennek kapcsán, hogy meglehetősen kevés pénze volt a közösségnek száz esztendeje (az első világháborút követően, új országban…) A hét festmény felújításához közel egy egész hónapra szükség volt — ellenben most ugye 10 hónap egyetlen festményre… A felújítást amúgy akkor egy rajztanár, egy szobafestő és egy építész/kőműves végezte el, ők dolgoztak együtt, azaz nem feltétlenül szakemberek nyúltak a festményhez. Természetesen rossz szándék nélkül, a kor lehetőségeihez mérten. A ’80-as évek végén, amikor a templomot festették Lieb atya idejében, akkor ezt a festményt ismét felújították, megtisztították, amennyire az akkori technológiával meg tudták tisztítani, újra kifeszítették, azonban újfent megrogyott. Mint a főeseperes magyarázza — a laikus számára úgy tűnik, hogy immár valóságos szakértője a restaurálás folyamatának —, talán még nem volt szokásban, avagy nem volt elterjedve az a mód, hogy az egész képet megduplázzák hátulról, így csak a szélére tettek egy 20 centiméteres vásznat, ráragasztották, azzal feszítették ki. A mostani munkálat során már az egész dublírozási folyamatot elvégezték. Egy marosvásárhelyi restaurátorcéget bíztak meg ezzel a művelettel. A munkálatok költségei bizonyára igen tetemesek — vetettük fel a plébános-főesperesnek. Mint elmondta, az összeget egy nagykárolyi vállalkozó fizette ki.

 

Rövidesen látható lesz a főoltárkép

 

Egyébként 1778-ra, a templom felszentelésére a Nepomuki Szent János-, a Páduai Szent Antal-, illetve a főoltár festménye már elkészült. A többi vélhetően a következő évben, amikor már használatban volt a templom. A mellékoltárképeket Johann Ignaz Cimbal (1722–1795), a főoltárképet pedig Felix Ivo Leicher (1727–1812) sziléziai származású, akadémiai végzettségű bécsi festő alkotta. A kegyúr, Károlyi Antal igencsak neves művészeket kért fel erre a feladatra…

Tavaly október elején vitték el a képalkotást. Most pár nap múlva, a jövő hét hétfőjén érkezik vissza a kép. Pár nap, amíg rámára teszik, kifeszítik, és így 25-ére, amikor is a templom búcsúját tartják, már fent lesz a festmény a helyén. Az esti, 6 órakor kezdődő szentmise keretében a megyéspüspök fogja megáldani a képet.

 

Minden festményt időtállóvá tesznek

 

A terveik kapcsán felmerült, hogy a legelőször restaurált Nepomuki Szent János-alkotást ismét fel szeretnék újítani. Egész egyszerűen akkor még nem tudták, hogy az egész képet kell dublírozni… Azt tehát visszaviszik, megduplázzák és mattítják, hogy minden szögből jól lehessen látni — tudtuk meg. A ’80-as években az egyik mellékoltárképet szintén restaurálták, a Magyar Szent Királyok címűt. Eleddig az volt a legjobb állapotú, de immár a többi jobb lett/lesz, így azt is megújíttatják. „Immár látjuk a különbséget, így annak a felújítására is felkérjük a püspökség restaurátorait” — fogalmaz a főesperes. Szintén a restaurálás vár az áldozáshoz járuló Károlyi családot ábrázoló festményre. Az az alkotás korábban a Károlyi-kastélyban volt, nemrég visszahozták a nagytemplom kiállítóterébe, és azt is fel fogják újíttatni. Továbbá két nagy mellékoltárkép, a Szentháromság és a Szent József is besárgult, azok felújítását is szeretnék, azonban azon munkálatoknak egyelőre nincs konkrét dátumuk — tudjuk meg.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...