Megújulásra van szükség
Utoljára módositva: 2014-02-20 09:01:51

Kovács Jenő, a Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács elnöke a tanács feladatköreiről és munkájáról nyilatkozott.

 

Kovács Jenő

— Az önkormányzati tanács egy sóhivatal — állítja Kovács Jenő, a tanács elnöke —, amit kitaláltak, de nem működik. Az önkormányzati tanácsnak nincs apparátusa, a polgármesterek, az alpolgármesterek, esetleg a tanácsosok kellene működtessék, de ezek várják a felső utasításokat. Néha-néha összegyűlünk, ma például tizenöten részt veszünk Krasznán a Partiumi Önkormányzati Tanács ülésén, de előtte lesz egy egyeztetés, amelyiken kijelöljük, hogy ki lesz a Szatmár Megyei Önkormányzati Tanács elnöke, mert ez a személy lesz a Partiumi Önkormányzati Tanács soros elnöke is. Az önkormányzati tanács feladata, hogy az önkormányzati vezetők tanácsokkal lássák el egymást, jó és rossz példákat felhozva keressék a megoldásokat. Mindenképpen többet kellene beszélgetni, s ezekbe a beszélgetésbe bevonni a csúcsvezetést is. A tanácsnak nincs döntéshozó szerepe.

Az önkormányzati tanács azért nem működik, mert nem működtetjük. Én úgy érzem, ha valaki mond valamit, akkor mindig vannak, akik megsértődnek miatta. Nem ül le az RMDSZ csúcsvezetése elégszer tárgyalni velünk. A polgármestereknek az az érzésük, hogy nincs honnan támogatást várni. Itt van például a költségvetés leosztása. Nem lehet költségvetést úgy leosztani, hogy minden önkormányzat kap 172 ezer lejt. Azt sem értem, hogy miért dobáljuk a pénzt? Nincs pénzünk járdákra, utakra, és akkor adunk kétmillió lejt Luna Şesre, hogy ott valamikor legyen sípálya, vagy valamikor legyen Krasznabélteken fürdő, amibe több mint húsz éve úgy ölik bele a pénzt, hogy nem látszik. Azt a negyvenmilliót ha elosztották volna olyan községek számára, ahol nagyon kell a segítség, sokkal jobban meglátszana a fejlődés a megyében. Vegyük példának Vetést és Lázárit. Vetésnek tízszer annyi pénze van, mint Lázárinak, Lázárihoz tartozik egy csomó falu, nem tudnak egy járdát készíteni. A megyei tanácsnak nem egyformán kellene leosztania a pénzt, hanem községenként a már folyamatban lévő munkálatok továbbfinanszírozására kellene gondolni a büdzsé megtervezésekor.

 

Választások előtt

 

— Az európai parlamenti választások újabb kihívások elé állítják a magyarságot —mutatott rá Kovács Jenő. — Az RMDSZ kétszázhúszezer aláírást akar összegyűjteni, Szatmár megyének annyi aláírást kell összegyűjtenie, hogy szinte minden második választót meg kell keresni, hogy írja alá a listát. Lehet, hogy a lakosság nagy része kiábrándult az Európai Unióból, de tudni kell azt, hogy ha mi nem lennénk EU-tagok, nem tudtunk volna ilyen sok beruházást megvalósítani. Sokan teszik fel a kérdést, hogy mit tud tenni az Európai Parlamentben az RMDSZ-nek az a két-három embere? Elég sokat. De ha huszonnégy év után öt százalék alá zuhan egy választáson az RMDSZ, akkor senki nem fog bennünket többé komolyan venni, sőt az is megtörténhet, hogy két év múlva nem jutunk be a parlamentbe. Lehet, hogy sokan kevésnek tartják azt, amit elértek, de a lehetőségek függvényében sokat harcolnak képviselőink az Európai Parlamentben. Butaságnak tartom azt, amikor egyesek azt hangoztatják, hogy minket az anyaországi politikusok is tudnak képviselni. Lehet, hogy tudnak, de sokan lerománoznak bennünket, még azok sem törődnek velünk, akik innen telepedtek át, csak akkor jutunk eszükbe, ha az érdekeik úgy kívánják.

Kovács Jenő az RMDSZ megújulását sürgeti, tisztázni kellene, hogy a szervezet milyen irányba halad, mit szeretne elérni, és annak tudatában kellene megnevezni embereket bizonyos tisztségek betöltésére.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...