Megújulhat a repülőtér
Utoljára módositva: 2014-07-23 20:02:43

A Szatmárnémeti Repülőtér modernizálását továbbra is prioritásként kezeli Adrian Ştef tanácselnök.

A korszerűsítésről szóló látványtervek évekkel ezelőtt elkészültek, a kivitelezésre még várni kell

A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy finanszírozzák a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtér korszerűsítését, s hamarosan meghirdetik a közbeszerzési eljárást is. „A Közlekedési Operatív Program (POS-Transport) keretében leadott reptér-felújítási projektünk nem kapott finanszírozást, azonban tudomásom van arról, hogy a POS-Transport keretében más ágazatokban jelentős pénzösszegek maradtak felhasználatlanul, melyeket év végén leoszthatnak a már előkészített projektek számára. Mi azt szeretnénk, ha a szatmári repülőtér korszerűsítésének projektje is vissza nem térítendő támogatásban részesülne. Annak érdekében, hogy jó eséllyel pályázzunk a megmaradt összegekre, aktualizáltuk a reptér korszerűsítésének projektjét, és a közbeszerzési eljárást is kiírtuk. Olyan többéves szerződést kötünk majd a nyertes céggel, melynek alapján annyit fizetünk a kivitelezőnek, amennyi munkát elvégez. Én ugyanakkor bízom abban, hogy év végén a POS-Transport keretében megmaradt pénzösszeg leosztásakor mi is a prioritási lista élén állunk majd, s a finanszírozás megítélésekor már csak a pénzmozgást kell elvégezni, s elkezdődhet a munka, hogy 2015 decemberére elkészüljünk vele. Ilyen feltételek mellett a 64 millió eurós pályázatnak mindössze a 2 százalékos önrészét kell csak finanszíroznia a megyei önkormányzatnak” — fogalmazott Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki rávilágított arra, hogy a tervekben a kifutó, a kifutó megvilágítása, a repülőtér épületének modernizálása, biztonsági berendezések, illetve különféle felszerelések vásárlása, garázs építése, egy hóeltakarító gép beszerzése, négy új ellenőrző kapu és egy VIP-váróterem kialakítása szerepel.

A modernizálási és bővítési munkálat végén a repülőtér épülete óránként 200 utas befogadására lesz alkalmas, a jelenlegi 75-höz képest. Az elnök azért tartja nagyon fontosnak a repülőtér korszerűsítését, mert egy nagyon fontos kapujává válhat a megyének, mely a gazdaság fellendüléséhez is vezethet majd. Azt, hogy megéri-e a repülőtér modernizálásával foglalkozni, csak az idő igazolja majd, ugyanis jelenleg csak a Tarom, Szatmárnémeti–Bukarest–Szatmárnémeti járata üzemel, ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér beszámolójából kiderült az a tény is, hogy 2012-ben 19 289 utas, míg 2013-ban már csak 16 195 utas vette igénybe a reptér szolgáltatásait.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 20.
Ha némi kockázattal jár az ismerkedés, főleg ha sikerélménnyel zárul, az csak tovább növeli önbizalmát. Most sem lesz ez másként, ha megteszi az első lépést.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...