Megújulhat a repülőtér
Utoljára módositva: 2014-07-23 20:02:43

A Szatmárnémeti Repülőtér modernizálását továbbra is prioritásként kezeli Adrian Ştef tanácselnök.

A korszerűsítésről szóló látványtervek évekkel ezelőtt elkészültek, a kivitelezésre még várni kell

A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy finanszírozzák a Szatmár Megyei Nemzetközi Repülőtér korszerűsítését, s hamarosan meghirdetik a közbeszerzési eljárást is. „A Közlekedési Operatív Program (POS-Transport) keretében leadott reptér-felújítási projektünk nem kapott finanszírozást, azonban tudomásom van arról, hogy a POS-Transport keretében más ágazatokban jelentős pénzösszegek maradtak felhasználatlanul, melyeket év végén leoszthatnak a már előkészített projektek számára. Mi azt szeretnénk, ha a szatmári repülőtér korszerűsítésének projektje is vissza nem térítendő támogatásban részesülne. Annak érdekében, hogy jó eséllyel pályázzunk a megmaradt összegekre, aktualizáltuk a reptér korszerűsítésének projektjét, és a közbeszerzési eljárást is kiírtuk. Olyan többéves szerződést kötünk majd a nyertes céggel, melynek alapján annyit fizetünk a kivitelezőnek, amennyi munkát elvégez. Én ugyanakkor bízom abban, hogy év végén a POS-Transport keretében megmaradt pénzösszeg leosztásakor mi is a prioritási lista élén állunk majd, s a finanszírozás megítélésekor már csak a pénzmozgást kell elvégezni, s elkezdődhet a munka, hogy 2015 decemberére elkészüljünk vele. Ilyen feltételek mellett a 64 millió eurós pályázatnak mindössze a 2 százalékos önrészét kell csak finanszíroznia a megyei önkormányzatnak” — fogalmazott Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki rávilágított arra, hogy a tervekben a kifutó, a kifutó megvilágítása, a repülőtér épületének modernizálása, biztonsági berendezések, illetve különféle felszerelések vásárlása, garázs építése, egy hóeltakarító gép beszerzése, négy új ellenőrző kapu és egy VIP-váróterem kialakítása szerepel.

A modernizálási és bővítési munkálat végén a repülőtér épülete óránként 200 utas befogadására lesz alkalmas, a jelenlegi 75-höz képest. Az elnök azért tartja nagyon fontosnak a repülőtér korszerűsítését, mert egy nagyon fontos kapujává válhat a megyének, mely a gazdaság fellendüléséhez is vezethet majd. Azt, hogy megéri-e a repülőtér modernizálásával foglalkozni, csak az idő igazolja majd, ugyanis jelenleg csak a Tarom, Szatmárnémeti–Bukarest–Szatmárnémeti járata üzemel, ugyanakkor a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér beszámolójából kiderült az a tény is, hogy 2012-ben 19 289 utas, míg 2013-ban már csak 16 195 utas vette igénybe a reptér szolgáltatásait.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...