Megújult a 13 települést összekötő út
Utoljára módositva: 2019-10-08 19:17:31

Döccenőmentesen lehet autózni Tasnádtól Nagykárolyig s onnan Börvelyig, pontosabban az országhatárig — az elmúlt évek leghosszabb szakaszt érintő modernizálási munkálatai nyomán 54,42 km-en újult meg alapjaitól az úttest, közel 80 millió lej értékben.

Három éve tartó útfelújítás végére került pont tegnap, amikor a megyei tanács a kolozsvári kivitelezőtől hivatalosan is átvette a 108M jelzésű megyei út 54,42 kilométeres, Tasnád–Nagykároly, valamint Nagykároly–Börvely (országhatár) közötti szakaszát. A modernizálási munkálatok két vonalon (a Tasnád–Tasnádszántó–Érkőrös–Érendréd–Érdengeleg–Iriny–Portelek–Vezend–Mezőterem–Nagykároly közötti 42,25 kilométeren, valamint a Nagykároly–Kálmánd–Szentjánosmajor–Börvely–országhatár közötti 12,17 kilométeren) zajlottak és az 2016–os munkakezdés leginkább a kálmándiak számára maradt — ha nem is kellemesen — emlékezetes.

Ugyanis a kivitelező cég jelezvén a startot, gyorsan felmarta a régi, gödrös, ám még használható aszfaltot a településen, miközben az ütemterv szerint útszélesítés és új aszfaltréteg csak a harmadik munkaévben került volna — a faluban hatalmas közfelháborodás és kisebb fajta forradalom volt, a kálmándiak transzparensekkel is próbálták a figyelmet felhívni azokra az áldatlan körülményekre, amelyekkel naponta kénytelenek voltak szembesülni, s a patthelyzetet csak hosszas utánajárással és tárgyalásokkal sikerült rendezni, azaz a kivitelező nem használható állapotba hozta (a munkálatok időtartamára tört kővel való feltöltés), hanem az eredeti terveknek megfelelően kiszélesítette és felújította a Kálmándtól egészen a börvelyi református templomig tartó, 3 kilométeres szakaszt.

„Ez a megye történelmében az egyik legnagyobb útfelújítási beruházás, melynek nyomán az érmelléki települések és az egykori Ecsedi-láp vidéke között egy európai szintű infrastruktúra épült ki, összekötve 13 települést és azok közel 50 000 lakóját” — fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök, aki a kivitelezés hivatalos átvételeként bejárta a teljes útszakaszt Ioan Rus alelnökkel, valamint a felújítást végző kolozsvári Antrepiza de Reparaţii şi Lucrări – ARL Rt. képviselőivel.

A közel 80 millió lej összértékű munkálatok során megújult három híd is, akárcsak a településeken átvezető vízelvezető árkok, elkészült 1800, udvarokba, gazdaságokba vezető kishíd, az érintett településeken pedig két, illetve három nyelvű helységnévtáblák lettek kihelyezve, mindezzel sok esetben jelentősen hozzájárulva a települések központi arculatának javulásához, s nem mellékesen 200 mellékút bekötése is megtörtént.

Szabó Kinga Mária

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...