Megújult a daróci kúria
Utoljára módositva: 2014-11-20 17:41:28

Az atyai utat már korábban leaszfaltozták, az Ember Géza-kúria kisebb felújítási munkálataival most végeztek Pusztadarócon, Găman Mihály polgármester a tervekről is nyilatkozott.

Az Ember Géza-kúriánál az utolsó simítások zajlottak

Az elmúlt időszakban az enyhe időjárást kihasználva kisebb külső és belső felújítási munkálatokat (festés, mázolás) végeztek Pusztadarócon az Ember Géza-kúriánál, ahol utolsó fázisban a terasz és a néhány lépcsős feljáró csempeburkolatát cserélték ki a munkások, mindannyian a polgármesteri hivatal munkacsoportjának alkalmazottai. Ottjártunkkor már az utolsó simításoknál tartottak, Găman Mihály polgármester meg volt elégedve a munka minőségével, szerinte a mostani borítás anyaga jobb, mivel esős időben nem csúszós,, majd megmutatta a felújítás nyomás „felfrissült” termeket is. Găman elvitt az Atyára vezető út elejére is, amelyet 3 kilométer hosszan aszfaltoztak le, és megerősítették az útpadkát is, mindezt saját pénzforrásokból. „A közeljövőben terveink között szerepel minden pusztadaróci, szamosdarai és petei utca teljes leaszfaltozása, eddig ez 9 kilométeren megtörtént, még mintegy 4,5 kilométer maradt hátra, kb. minden helységben másfél kilométernyi útszakasz. Ezekre a munkálatokra a tervek és a különböző jóváhagyások megvannak, már csak az uniós kiírásokat várjuk, hogy pályázhassunk a finanszírozásra” — jegyezte meg Găman. Atyát nem érinti ez, itt a most leaszfaltozott szakasz mellett megmaradt részekre csak egy kopóréteget kell majd húzni. Szintén a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban szeretnék kialakítani a csatornahálózatot Petén az országos környezetvédelmi operatív program 2-es kiírásának keretében. Az önkormányzat jövő évi terveiben szerepel még, hogy eladnak kilenc községi tulajdonban lévő telket, mivel igény van rá, hogy ezeken házakat építsenek a vásárlók. Az egy utcában lévő telkek egyenként 7–8 ár kiterjedésűek. A községben egyébként jelenleg is folynak építkezések, egy vállalkozó által megvásárolt területen a Davilas-házak néven ismert épületekből már negyvenet húztak fel, és mintegy 20 építése folyik. Ottjártunkkor a 100 telket magába foglaló területen esővíz-elvezető csöveket fektettek le, az egy részen leaszfaltozott út mellett. A polgármesteri hivatal számára az év hátralévő részében fontos tennivaló az adók beszedése és a hátralékok behajtása, amint a polgármester elmondta, mintegy 150 esetben kell alkalmazni végrehajtási eljárást, ilyenkor a fizetésekből, nyugdíjakból, bankszámláról vonják le a hátralék összegét. Három-négy éves lemaradások is vannak, az ilyen régi adósságok például a szemétdíjból gyűltek fel, Găman pontosan meg is mondta, hogy ez az összeg összesen 1343 lej. „A hónap végére el akarjuk érni a 80 százalékot az adóbefizetések terén, december végére pedig a 90–92 százalékot” — jegyezte meg a polgármester, aki kérdésünkre, hogy a hivatalhoz hány kérvényt nyújtottak be szociális segélyre, elmondta, 88 dossziét regisztráltak, a 142 lej és 450 lej közötti segélyeket 90 százalékban roma nemzetiségűek kapják, a többiek idősek és egyedülállók.

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...