Megújult a pusztadaróci iskola
Utoljára módositva: 2014-05-30 09:41:21

A munkálatok befejezése május 31-ére volt kitűzve, a kivitelező ezt a határidőt betartotta, elkezdődhet a tantermek és más helyiségek berendezése, ősztől az új épületben kezdődik a tanítás.

 

Amint azt Găman Mihály polgármestertől megtudtuk, 2008-ban tervet készítettek az iskolaépület felújítására, közben pályázati lehetőség adódott az Északnyugati Vidékfejlesztési Alap által meghirdetett kiírás keretében, iskolakorszerűsítésre vagy új iskola építésére. A korábbi tervet úgy kellett átdolgozni, hogy az megfeleljen az új kiírásnak. A pályázat akkor pozitív elbírálásban részesült, de pénzhiány miatt várólistára került. Egy év múlva kapott értesítést a polgármesteri hivatal, hogy van pénz a projekt finanszírozására. Mivel addig változtak a törvények, a tervet aktualizálni kellett, hogy az műszaki és kivitelezési szempontból is megfeleljen az elvárásoknak. Kisebb kiegészítéseket kellett eszközölni a tervben, mert az eredetiben nem szerepelt a tűzvédelmi berendezés, villámhárító, vészkijelző stb. A szerződést 2013 májusában írták alá, elkezdődött a közbeszerzési eljárás, novemberben került aláírásra a szerződés a kivitelező céggel a munkálatok elvégzésére. Nagy szerencse volt, hogy a januári és a februári időjárás kedvezett a munkának.

 

Átadás

 

A műszaki átadásra tegnap került sor, a hivatalos átadás egy-két héten belül lesz, amikor lesz egy gyermekműsor, amelyre meghívják a szülőket, nagyszülőket és természetesen a község többi lakosát is, hogy lássák, milyen iskolába fognak majd járni a gyerekek. A beruházás 1,4 millió lejbe került, ebből két százalékot az önkormányzat, tizenhárom százalékot a román kormány, a megmaradt összeget az Európai Unió biztosította. Az önkormányzatnak még voltak kisebb költségei olyan munkálatok kifizetésére, amelyek nem voltak előreláthatóak, ezért nem szerepeltek a tervben. El lehet mondani, hogy egy új iskolaépületet kapott a községközpont, hiszen a falakon kívül mindent kicseréltek. Pusztadarócon egy helyen van az óvoda és az after school, ez utóbbi a gyermekekkel való délutáni foglalkozásra szolgál. Pusztadarócon van utánpótlás, ki lehet használni az tanintézetek épületeit: négyszáz iskolás és száz óvodás van jelenleg, és százhetvenen járnak szatmárnémeti iskolákba és óvodákba. A polgármester bízik abban, hogy az új körülmények miatt sokan az ingázás helyett a helyi iskolát fogják választani.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...