Megújult a pusztadaróci iskola
Utoljára módositva: 2014-05-30 09:41:21

A munkálatok befejezése május 31-ére volt kitűzve, a kivitelező ezt a határidőt betartotta, elkezdődhet a tantermek és más helyiségek berendezése, ősztől az új épületben kezdődik a tanítás.

 

Amint azt Găman Mihály polgármestertől megtudtuk, 2008-ban tervet készítettek az iskolaépület felújítására, közben pályázati lehetőség adódott az Északnyugati Vidékfejlesztési Alap által meghirdetett kiírás keretében, iskolakorszerűsítésre vagy új iskola építésére. A korábbi tervet úgy kellett átdolgozni, hogy az megfeleljen az új kiírásnak. A pályázat akkor pozitív elbírálásban részesült, de pénzhiány miatt várólistára került. Egy év múlva kapott értesítést a polgármesteri hivatal, hogy van pénz a projekt finanszírozására. Mivel addig változtak a törvények, a tervet aktualizálni kellett, hogy az műszaki és kivitelezési szempontból is megfeleljen az elvárásoknak. Kisebb kiegészítéseket kellett eszközölni a tervben, mert az eredetiben nem szerepelt a tűzvédelmi berendezés, villámhárító, vészkijelző stb. A szerződést 2013 májusában írták alá, elkezdődött a közbeszerzési eljárás, novemberben került aláírásra a szerződés a kivitelező céggel a munkálatok elvégzésére. Nagy szerencse volt, hogy a januári és a februári időjárás kedvezett a munkának.

 

Átadás

 

A műszaki átadásra tegnap került sor, a hivatalos átadás egy-két héten belül lesz, amikor lesz egy gyermekműsor, amelyre meghívják a szülőket, nagyszülőket és természetesen a község többi lakosát is, hogy lássák, milyen iskolába fognak majd járni a gyerekek. A beruházás 1,4 millió lejbe került, ebből két százalékot az önkormányzat, tizenhárom százalékot a román kormány, a megmaradt összeget az Európai Unió biztosította. Az önkormányzatnak még voltak kisebb költségei olyan munkálatok kifizetésére, amelyek nem voltak előreláthatóak, ezért nem szerepeltek a tervben. El lehet mondani, hogy egy új iskolaépületet kapott a községközpont, hiszen a falakon kívül mindent kicseréltek. Pusztadarócon egy helyen van az óvoda és az after school, ez utóbbi a gyermekekkel való délutáni foglalkozásra szolgál. Pusztadarócon van utánpótlás, ki lehet használni az tanintézetek épületeit: négyszáz iskolás és száz óvodás van jelenleg, és százhetvenen járnak szatmárnémeti iskolákba és óvodákba. A polgármester bízik abban, hogy az új körülmények miatt sokan az ingázás helyett a helyi iskolát fogják választani.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...