Megújult a pusztadaróci iskola
Utoljára módositva: 2014-05-30 09:41:21

A munkálatok befejezése május 31-ére volt kitűzve, a kivitelező ezt a határidőt betartotta, elkezdődhet a tantermek és más helyiségek berendezése, ősztől az új épületben kezdődik a tanítás.

 

Amint azt Găman Mihály polgármestertől megtudtuk, 2008-ban tervet készítettek az iskolaépület felújítására, közben pályázati lehetőség adódott az Északnyugati Vidékfejlesztési Alap által meghirdetett kiírás keretében, iskolakorszerűsítésre vagy új iskola építésére. A korábbi tervet úgy kellett átdolgozni, hogy az megfeleljen az új kiírásnak. A pályázat akkor pozitív elbírálásban részesült, de pénzhiány miatt várólistára került. Egy év múlva kapott értesítést a polgármesteri hivatal, hogy van pénz a projekt finanszírozására. Mivel addig változtak a törvények, a tervet aktualizálni kellett, hogy az műszaki és kivitelezési szempontból is megfeleljen az elvárásoknak. Kisebb kiegészítéseket kellett eszközölni a tervben, mert az eredetiben nem szerepelt a tűzvédelmi berendezés, villámhárító, vészkijelző stb. A szerződést 2013 májusában írták alá, elkezdődött a közbeszerzési eljárás, novemberben került aláírásra a szerződés a kivitelező céggel a munkálatok elvégzésére. Nagy szerencse volt, hogy a januári és a februári időjárás kedvezett a munkának.

 

Átadás

 

A műszaki átadásra tegnap került sor, a hivatalos átadás egy-két héten belül lesz, amikor lesz egy gyermekműsor, amelyre meghívják a szülőket, nagyszülőket és természetesen a község többi lakosát is, hogy lássák, milyen iskolába fognak majd járni a gyerekek. A beruházás 1,4 millió lejbe került, ebből két százalékot az önkormányzat, tizenhárom százalékot a román kormány, a megmaradt összeget az Európai Unió biztosította. Az önkormányzatnak még voltak kisebb költségei olyan munkálatok kifizetésére, amelyek nem voltak előreláthatóak, ezért nem szerepeltek a tervben. El lehet mondani, hogy egy új iskolaépületet kapott a községközpont, hiszen a falakon kívül mindent kicseréltek. Pusztadarócon egy helyen van az óvoda és az after school, ez utóbbi a gyermekekkel való délutáni foglalkozásra szolgál. Pusztadarócon van utánpótlás, ki lehet használni az tanintézetek épületeit: négyszáz iskolás és száz óvodás van jelenleg, és százhetvenen járnak szatmárnémeti iskolákba és óvodákba. A polgármester bízik abban, hogy az új körülmények miatt sokan az ingázás helyett a helyi iskolát fogják választani.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...