Megújult az Ady-emlékház és kiállítás
Utoljára módositva: 2014-09-22 08:48:19

Azért kell Ady Endrére emlékezni, mert jóslatainak valóságát megérjük — felújított emlékház és megújult, valóban csak a költőhöz és családjához kötődő kiállítás várja a látogatókat Érmindszenten. Az EU-s program keretében felújított emlékház ünnepélyes megnyitója szombaton volt.

A közel másfél évet tartó javítási munkálatok után szombaton délben ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a határon átívelő program keretében felújított Ady Endre Emlékház és Múzeum Érmindszenten. Ám nem csak a szülőház és a vele egy udvarban lévő kúria épülete újult meg, hanem az 1977-ben összeállított kiállítás tartalmi részét is újragondolták, együttműködésben a budapesti Ady-emlékmúzeummal. Az archív anyagok, régi fényképek alapján úgy rendezték át a házat és berendezését, amilyennek azt az egykori fotók mutatták, a költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző kiállításba pedig bekerült Ady jegykendője, amelyet Csinszka 1915-ben — kalotaszegi szokás szerint — adott Adynak, az Ides ruhája, illetve recepteskönyve is.

Az udvaron álló Ady-mellszobornál tartott ünnepségen Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elöljárói, a két ország írószövetségének képviselői, a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Szatmár megyei Múzeum főigazgatói, Szatmár megye RMDSZ-es parlamenterei mellett részt vett Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke is.
A megnyitó Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettesének köszöntőjével vette kezdetét, aki az emlékház 1953-as létrejöttében oroszlánrészt vállaló Popp Aurél gondolatait idézte, majd röviden ismertette az érmindszenti emlékhely történetét, illetve a felújítás körülményeit. „Mindkét ház elhanyagolt állapotba jutott, hiszen utoljára 1977-ben végeztek nagyobb felújítási munkálatokat rajtuk — az ide vezető út pedig ma is szinte ugyanolyan járhatatlan, mint 1953-ban vagy 1977-ben volt. Most nincs sem évforduló, sem centenárium, de uniós támogatással mód nyílt mind az épületek felújítására, mind a kiállítás tárgyainak megújítására: eltűntek a múlt rendszer sallangjai, a költőt hagytuk szólni — csak a hozzá és a családhoz köthető tárgyak, ereklyék kaptak helyet, illetve olyan műveivel és prózai szövegeivel egészítették ki, amelyekben elsősorban a vidékről és a családjáról írt. ”

Az Európai Unió által finanszírozott felújítás több mint egyszerű helyreállítás: a szakemberek igazi, korabeli miliőt teremtettek a szülőházban és a kúriában is, a régi fényképeken látható berendezés, a különféle tárgyak pedig Ady Endre szellemiségét tükrözik, emelte ki köszöntőjében Kelemen Hunor, rámutatva: „Ady nem tudhatta, mi marad fenn utána. A szakembereknek hála, sikerült az időt visszaforgatni, hiszen egy ilyen felújítás akkor kap értelmet, ha érezzük Ady örökségét: hol született, milyen körülmények között élt, gyermekeskedett és nőtt fel. Szimbolikus értékű az, hogy ezt a házat, ahol Ady Endre gyerekeskedett, európai uniós alapokból újítottuk fel, hiszen ő nem csak a magyar kultúrának, hanem a világirodalomnak, az európai kultúrának is része. Ady Endre a közös örökségünk. Minden tekintetben olyan érték, amelyre lehet jövőt építeni” — fogalmazott, hozzátéve: hamarosan megkezdődik a zilahi Ady-ház berendezése is. Majd azt kívánta: minél több diákokkal és felnőtt látogatókkal teli, Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból vagy a Kárpát-medence bármely pontjáról érkező autóbusz álljon meg az emlékház előtt.

Több az, ami összeköt bennünket, mint az, ami elválaszt” — mondta a Semjén Zsolt, magyarországi miniszterelnök-helyettes üzenetét tolmácsoló Gál Gergely főtanácsadó, hangsúlyozva: a magyarság kulturális örökségének védelme a XXI. század fogyasztói társadalmában kiemelten fontos feladat. Ha pedig ezt sikerül összekapcsolni — mint jelen esetben is — gazdasági lehetőségekkel is, akkor lesznek látványos eredmények. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben öt közös pályázatot indított a nyíregyházi és a szatmárnémeti múzeum, melynek keretében kastélyokat, emlékházakat, kúriákat újítottak fel, közös kiállításokat és konferenciákat szerveztek.

Az ünnepi rendezvény az Északi Színház művészeinek — Méhes Kati, Tóth-Páll Miklós és Rappert Gábor — Ady-versekből összeállított, kétnyelvű előadásával ért véget.
A felújított emlékház és múzeum, amely évtizedek óta Szatmár megye egyik leglátogatottabb zarándokhelye, keddtől szombatig 10 és 18 óra, vasárnap pedig 14 és 18 óra között várja a látogatókat.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...