Megvalósítások és további tervek
Utoljára módositva: 2017-01-03 14:09:02

Többé-kevésbé elégedetten vettek búcsút 2016-tól Avasújvárosban, Halmiban és Pusztadarócon, hiszen a tervezett fejlesztések közül sok testet öltött, vagy ha még nem is, de körvonalazódik. Lapunk megkeresésére a polgármesterek értékelték az elmúlt esztendőt.

 

Majláth Gábor, Avasújváros község polgármestere

„Eléggé jó évet zárunk, 100 000 lej alatti adóssággal és látható előrehaladásokkal — elég csak a községközpontban lévő parkot említenem, aminek köszönhetően máris sokkal szebb és rendezettebb az összkép, aztán a parkolót, az óvoda átköltöztetését, az idén első alkalommal megszervezett Avas Kapuja fesztivált” — summázza tömören a megválasztása óta eltelt hat hónap megvalósításait Majláth Gábor, Avasújváros polgármestere, hozzátéve azt is: a december 28-i, utolsó tanácsülésen annyi feladat és terv hangzott el, hogy azok megvalósítása nemcsak a 2017-es év, de mandátuma végéig is elég volna. „Településekre lebontva sorolták a tanácsosok, hol és mit kell rendbe hozni, mire van szükség. Avasújvárosban például a Fő utca járdáit kell rendbe rakni, Kőszegremetén a körzeti rendelő épületének tatarozását javasolták, a kultúrotthonban pedig egy, a mostaninál nagyobb tűzhelyre lenne szükség és légkondicionáló berendezésre. Újvároshegyen szintén a kultúrház épülete említődött s emellett a ravatalozó kivitelezéséhez kértek segítséget — az épület tervrajza ki van már fizetve, és most van folyamatban a zonális területrendezési terv (PUZ), Rózsapallagon a kultúrház emelvényét (színpadát) kell rendbe tenni s az épület előtti öreg, korhadt fákat kivágni, a teret rendezni — mondjam úgy: parkosítani, valamint az iskolaépületen javítási munkálatokat végezni, és Rózsapallaghegyen is az iskola épülete említődött, annak ugyanis a már régebben megrongálódott tetőzete most már rendben van, viszont a tervrajz-engedélyeztetés elmaradt, azt kell pótolni, Muzsdajon pedig az ivóvízzel van gond. Nagyon nagy a távolság Avasúváros és Muzsdaj között, Kányaháza sokkal közelebb van s most velük tárgyalunk, hogy onnan jusson el az ivóvíz a muzsdajiaknak. Szóval tervekben és ötletekben nincs hiány, mindezek megvalósítása nem egy évre, de a mandátumunk végéig is elég. A tanácsülésen felemlítették a kollégák azt is, hogy nagyon rossz állapotban van a polgármesteri hivatal szolgálati gépkocsija, le kellene cserélni… Hát, ha majd a 2018-as költségvetés megengedi, gondolhatunk újra, hamarabb nem” — magyarázza a polgármester. Nem mulasztva el ismételten megköszönni a megyei tanácsnak az utolsó költségvetés-kiigazításkor kapott 52 000 lejt, amiből az Általános Területrendezési Terv (PUG) topográfiai méréseinek munkáit fizették ki. Mint mondja, Avasújvárosnak nincs PUG-ja, ami azt jelenti: mindenkinek, aki a településen építkezni akar, el kell készíttetnie a zonális területrendezési tervet (PUZ), ami átlagosan 9000 lejbe kerül, s ezen az áldatlan (és költséges) helyzeten mielőbb változtatni akarnak.

 

Lesz eperátvevő!

Incze Lajos, Halmi község polgármestere

„Nagyon jó évet zárnánk, ha a közbeszerzési törvénykezés engedte volna, s ha minden normálisan működne, ami nem működik” — fogalmaz derűs elégedetlenkedéssel Halmi polgármestere, Incze Lajos, akinek mind a derűre, mind az elégedetlenkedésre jó oka van, hiszen ha nem is 2016-ban sikerült, de az új évben csak elkészül végre az eperátvevő. „Több mindent lehetett volna, több mindent tudtunk volna megvalósítani, ha a törvény engedi, s ezen inkább csak bosszankodom, mint panaszkodom, hiszen sok kisebb megvalósításunk volt azért — útaszfaltozások, járdaöntések, sínen van az after school épülete, ami a régi községi könyvtár helyén lesz. Bár szerettük volna, ha a régi épület is belefoglalódik az új tervbe, de ezt az építkezési törvény nem engedi meg, le kell bontani, és el is kezdtük már a kiürítését. És aminek ebben a pillanatban legjobban örvendek: megvan a nyertes kivitelező cég az eperátvevőre. Sőt, bevállalta azt is — amennyiben az időjárási viszonyok is megfelelőek lesznek —, hogy három hónap alatt, eperszezonra fel is építi” — mondja a polgármester, akinek már nagyon régi terve-vágya az eperátvevő központ létrehozása. S hogy előbb vagy utóbb, de mindennek eljön az ideje, azt igazolja egy másik régi vágy megvalósulása: a betlehemes szoborcsoport Halmi központjában. Az after school épülete miatt kellett kivágni négy hatalmas hársfát, viszont tűzifának felaprítani sajnálták a szép törzseket, ezért gondoltak egy nagyot, és felkérték Kóter László fafaragó művészt, hogy készítsen betlehemes szoborcsoportot belőle. A mindenkinek nagyon tetsző szobrokat — melyeken a hagyományos megjelenítés mellett Kóter László feltüntetett egy-egy Halmira és vidékére jellemző motívumot is — advent kezdetén a parkban állították fel, és január 7-ig varázsolnak még ünnepi hangulatot, természetesen a zenei aláfestéssel együtt az ugocsai községközpontban.

 

Pozitív év volt

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere

Elégedett a 2016-os év eredményeivel Găman Mihály, Pusztadaróc polgármestere is, aki, mint mondja: „Az év elején betervezettek kivétel nélkül megvalósultak, a költségvetés is úgy alakult, ahogy terveztük. Igaz, vannak még adóhátralékos személyek, de a tervezett bevételek 95%-a befolyt a ‘bugyellárisba’, tartozásaink nincsenek, az egyenleg, az egyensúly erősen közelít a nulla felé, egyik oldalon sem billen nagyon meg. Az utolsó költségvetés-kiegészítésként kapott összeg szintén a ‘közös kalapba’ került be, amiből rendeztük a gyermekvédelmi tartozásokat, a közbeszerzéseket — többek között az ünnepi díszkivilágítást, a mindennapi közvilágítást, az orvosi rendelő felújítási munkálatainak kifizetését. 2016 legnagyobb kihívása számunkra — természetesen a helyhatósági és parlamenti választásokon túl — a több mint 1 millió lej értékű aszfaltozás volt, melyek nyomán Pusztadarócon minden utca le van aszfaltozva, Szamosdarán 95%-ban, a beruházás pedig folytatódik jövőre is, hiszen nemcsak a kivitelező van meg, de az aláírt munkavégzési szerződés is azzal a céggel, amely 2017 kora tavaszán Petén és Atyában folytatja az aszfaltozást. Pozitív év volt, minden tekintetben. És remélem, 2017 is ugyanilyen pozitív lesz.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...