Megvalósult tervek Halmiban
Utoljára módositva: 2014-01-10 19:52:21

Halmi község tanácsa keveset foglalkozik a politikával, a tanácsosok felismerték, hogy csak együtt tudnak a lakosság javát szolgáló intézkedéseket foganatosítani, s egyébként is ez a dolguk.

 

Hat–hétszáz hektár eperföld van a községben, de folytatódik a telepítés

Az elmúlt évben sikerült megvalósítani azt, amit elterveztünk — tájékoztatta lapunkat Incze Lajos, Halmi község polgármestere. Sikerült rendbe hozni a község kultúrotthonait: a halmi kultúrotthon konyháját ellátták hűtőberendezéssel, a kisbábonyi kultúrotthon ki van bővítve és teljesen fel van újítva egy közel százezer lejes beruházással. Kisbábonyban egyébként négyszázötvenen, Nyírestanyán ötszázan, Dabolcon közel négyszázan, a községközpontban pedig háromezer-ötszázan élnek. Halmiban elhelyeztek két és fél kilométer vízvezetéket az állomás környékén, néhány mellékutcában. Nem sikerült elkészíteni az ülepítőtelepet és az öt kilométeres csatornázást, amit egy közös pályázat keretén belül Túrterebessel együtt lehetett volna megvalósítani. Háromszáz-háromszázötvenezer lejt kellett volna kifizetnie mindkét önkormányzatnak külön-külön, ám mivel Túrterebes a maga részét nem fizette ki, Halmi község tanácsa úgy döntött, hogy a rá eső részt elkölti más célokra, hogy a pénz ne vesszen el. Vásároltak önrakodó erőgépet, egy traktort, egy kaszálógépet, megvásárolták az anyagokat a tornaterem felújításához, amit a polgármesteri hivatal munkacsoportja fog elvégezni. A községben egy öttagú munkacsoport működik, amely eredményes tevékenységet fejt ki, ellentétben a közmunkásokkal, akikkel elég nehéz bánni. Télen még munkára lehet bírni őket, nyáron viszont nehezebb, mert amikor elkezdődnek a munkálatok az eperföldeken, inkább elmennek napszámosnak.

 

Jól jövedelmez az eper

 

Hat–hétszáz hektár eperföld van a községben, de folytatódik a telepítés — tudtuk meg a polgármestertől. Tavaly az epertermesztők jártak jól, mert a káposztának olyan alacsony volt az ára, hogy nem volt érdemes levágni. Nagyon sok epertermesztő az eperből származó jövedelmet fólia alatti zöldségtermesztésbe fektette be, ami néha hoz újabb jövedelmet, néha a befektetett pénz nem térül meg. Halmiban van hűtőház, abban lehetne tárolni az epret, de az emberekben még a régi mentalitás működik. Volt egy év, amikor innen árulták az epret, jöttek magyar felvásárlók is, de a termesztők képtelenek megérteni, hogy a felvásárló minőségi árut akar, nem úgy, hogy belerakunk a ládába mindenféle epret, és a tetejét kiszínezzük.

Van egy egyesület, ami nem működik, mert ahány tag, annyi vélemény. A másik dolog az, hogy senki sem akar hivatalosan tevékenykedni, mert nem akarnak adózni. Jönnek a viszonteladók, olcsóbban, de azonnal viszik az epret a földekről.

 

Pályázatok

 

Letettek egy pályázatot a Környezetvédelmi Minisztériumhoz szennyvízcsatorna–bővítésre, egy másikat ugyanoda hét hektár terület erdősítésére, de ezek pénzhiány miatt le vannak állítva. 580 ezer lej önrészt adott Halmi, ugyanennyit Túrterebes, hogy elkészüljön a szennyvíztisztító, valamint öt-öt kilométer csatornahálózat, ami a kormányprogram keretében valósult meg. Az Apaserv adott lehetőséget adott a fejlesztésre, így sikerült tíz kilométer vízhálózatot kiépíteni. Halmihegyen kívül az egész község el van látva vízzel, a csatornahálózat viszont alig öt százalékban van kiépítve. Halmiban harminchat kilométeren kellene szennyvízcsatornát kiépíteni.

 

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...