Megvannak a gépek, még négy nap a rajtig
Utoljára módositva: 2018-01-03 12:42:35

Minden magyar motorkerékpáros induló egyetlen kontingenst alkotva, a Szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team égisze alatt versenyzik szombattól a 40. Dakar-ralin: Gyenes Emánuel, Saghmeister Gábor, Dési János és Horváth Lajos.

„Ma voltunk a kikötőben a motor és a szervizautó után, minden rendben lezajlott, holnap elvégezzük az utolsó simításokat a nevezés és a gépátvétel előtt” — üzente Limából az egyik népszerű közösségi oldalon Gyenes Emánuel szerdán reggel.

Mint arról beszámoltunk, a Szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team motorosa nyolcadik alkalommal áll rajthoz a Dakar-ralin, a világ legnehezebb, embert és versenygépet egyaránt próbára tevő két hetes, közel 9000 kilométeres megmérettetésen.

Maniról egyébként a formula.hu hírportál is beszámolt. A magyar hírportál ugyanis emlékeztetett arra, hogy hat magyar, öt egységben, három országból és két kategóriában lesz ott az év első motorsporteseményén: visszatér ugyanaz a négy motoros, akik tavaly januárban is megküzdöttek a dél-amerikai sivataggal, és most csatlakozik hozzájuk egy igazi „régi motoros”, aki ugyebár autós: Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse egy Opel Crossland X-szel készültek a versenyre. Szalayék 2013-ban vettek részt legutóbb a Dakaron, ezt követően az elmúlt négy évben az Afrikában zajló és ténylegesen Dakarban véget érő Africa Race-t választották, ám most elérkezettnek látták a pillanatot, hogy ismét nyakukba vegyék Dél-Amerikát. Kellően régen jártak már ott ahhoz, hogy a Dakar hivatalos honlapja ne tüntesse fel korábbi eredményeiket, de a páros eddigi legjobbjának a 2012-ben elért 20. helyezés számít.

Autonetes magyar motoros csapat

A magyar anyanyelvű motorosok ugyan három különböző országot, Magyarország mellett Szerbiát és Romániát képviselik, mégis egyetlen kontingenst alkotnak, hiszen mind a négyen a szatmári Autonet csapat égisze alatt, az ő szervizelési segédletükkel vágnak neki a ralinak, ami a korábbi években megszokottnál hosszabb, tizenkettő helyett tizennégy versenynapból áll majd. Az össztáv maradt a régi, de a fele gyorsasági szakasz, szóval a napi speciálisok most átlagosan valamivel rövidebbek lesznek.

„Eddigi tapasztalataim szerint ez nagy veszélynek számít. Minél rövidebb a gyorsasági szakasz, annál nehezebb a pálya, annál több akadályt kell leküzdenünk” – mondta a szabadkai Saghmeister Gábor a Hét Nap című vajdasági hetilapnak adott interjújában. A 46 éves Saghmeister a legrutinosabb a magyar motorosok között, idén már 10. alkalommal lesz ott a versenyen. Hatodik éve ugyanazzal a KTM-motorral áll rajthoz, és célja továbbra is az, hogy az első 50 között végezzen, aminek megvalósításában az utóbbi években komoly gondok hátráltatták: 2015-ben és 2016-ban is törést szenvedett a kézfején, bár utóbbi alkalommal ezzel együtt is elvezetett a célig, tavaly pedig a motorja nem nagyon bírta a strapát. A mostani bolíviai szakaszokat látva is van benne némi félelem emiatt: „Magasabb hegyekre, dűnékre sem szeret mászni a motorom, hiszen nagy tengerszint feletti magasságokban nem jut elég levegőhöz, nincs ereje. Hiába próbálok vele bármit is csinálni, ha felmondja a szolgálatot. Legutóbb emiatt nagyon szenvedtem, egy 8 km-es utat csaknem négy óra alatt tettem meg, egyszerre csak 15-20 métereket tudtam haladni.”

„A legjobb eredmény alighanem idén is a Szatmárnémetiből érkező Gyenes Emánueltől várhatók, aki az elmúlt három alkalommal egyaránt az első húsz helyezett között végzett, legjobb eredménye pedig egy 14. hely 2016-ból” — olvasható a formula.hu-n, ahol megemlítik a tavalyi incidenst is, amikor azért büntették, mert rövid időre — néhány rutinos, gyári motorossal együtt — letért a nyomvonalról, és az egy órás szankció miatt nem sikerült a maraton kategóriát megnyernie. „Azt volt a legnehezebb lenyelni, amikor a pihenőnapon hírt kaptam arról, hogy egy órás időbüntetést róttak ki rám, mivel letértem az egy mérföldes szélességű versenyzési sávból, miközben ételt próbáltam keresni” — idézte a magyar portál a Dakar hivatalos weboldalának adott nyilatkozatot.

Dési János 2007 óta most hatodszor vág neki a terepralisok legkeményebb megmérettetésének, az ő legjobb eredménye eddig az 54. hely 2014-ből. Horváth Lajos pedig másodszor kísérli meg a célba érést, miután tavaly januári első nekifutását a harmadik szakaszon fel kellett adnia: elmondása szerint a Dakar még annál is sokkal megterhelőbb kihívás, mint azt korábban sejtette.

Dakar-rali 2017

Január 6., 1. nap: Lima (PE) – Pisco (PE): 272 km (SSz: 31 km).

Január 7., 2. nap: Pisco (PE) – Pisco (PE): 278 km (SSz: 267 km).

Január 8., 3. nap: Pisco (PE) – San Juan de Marcona (PE): A, K 502 km (SSz: 295 km)/M, Q 501 km (SSz: 295 km).

Január 9., 4 nap: San Juan de Marcona (PE) – San Juan de Marcona (PE): 444 km (SSz: 330 km).

Január 10., 5. nap: San Juan de Marcona (PE) – Arequipa (PE): M, Q 770 km (SSz: 264 km)/A, K 932 km (SSz: 267 km).

Január 11., 6. nap: Arequipa (PE) – La Paz (BOL): 758 km (SSz: 313 km).

Január 12., pihenő nap: La Pazban.

Január 13., 7. nap: La Paz (BOL) – Uyuni (BOL): 726 km (SSz: 425 km)/K 669 km (SSz: 368 km).

Január 14., 8. nap: Uyuni (BOL) – Tupiza (BOL): 584 km (SSz: 498 km)/K 558 km (SSz: 380 km).

Január 15., 9. nap: Tupiza (BOL) – Salta (ARG): 754 km (SSz: 242km).

Január 16., 10. nap: Salta (ARG) – Belén (ARG): 795 km (SSz: 372 km).

Január 17., 11. nap: Belén (ARG) – Chilecito (ARG): M, Q 484 km (SSz: 280 km)/A, K 746 km (SSz: 280 km).

Január 18., 12. nap: Chilecito (ARG) – San Juan (ARG): M, Q 722 km (SSz: 375 km)/A, K 791 km (SSz: 522 km).

Január 19., 13. nap: San Juan (ARG) – Córdoba (ARG): M, Q 904 km (Ssz: 423 km)/A, K 927 km (SSz: 368 km).

Január 20., 14. nap: Córdoba (ARG) – Córdoba (ARG): 284 km (SSz: 119 km).

SSz=speciális szakasz, A=autó, M=motorkerékpár, K=kamion, Q=kvad.

PE=Peru, BOL=Bolívia, ARG=Argentína.

7 versenynap homokdűnék között.

5 versenynap 3000 méter tengerszint feletti magasságban.

1 maraton versenynap minden kategóriának (ezen a napon a versenyzők nem találkozhatnak a szervizcsapattal és bizonyos alkatrészek sem cserélhetők).

Plusz 1 maraton versenynap csak a motorkerékpározóknak és kvadosoknak.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...