Megviseli a hőség a szatmáriakat
Utoljára módositva: 2014-08-03 10:28:26

A nagy melegben igyunk sok vizet, kerüljük az alkoholt és a koffeint, ha viszont aggodalomra okot adó egészségügyi panaszaink vannak, forduljunk orvoshoz.

 

A hőségben az energiaitallal, cukros üdítővel szemben részesítsük előnyben a buborékmentes ásványvizet, a természetes ivóleveket. Kerüljük a megterhelő, zsíros ételeket, fogyasszunk inkább zöldséget, salátát, lédús gyümölcsöt. Ha lehetőségünk van rá, napközben zuhanyozzunk langyos vízzel.

A tartósan forró napokon óvni kell a szervezetet a túlterheléstől. Ha azonban mégis megtörtént a baj, erős rosszulléttel, görcsökkel, ájulással azonnal orvoshoz kell fordulni. „Vannak viszont olyan enyhébb esetek — hasmenés, láz vagy torokfájás —, amivel nem szükséges a sürgősségi osztályt felkeresni. Ezeket az eseteket nappal a háziorvosok, éjszaka pedig családorvosi ügyeleteken dolgozó szakemberek is el tudják látni” — magyarázta dr. Moldovan Adriana sürgősségi főorvos. Így a pácienseknek sem kellene túl sokat várakozniuk, de a sürgősségi osztályt is tehermentesíteni lehetne valamelyest.

 

Ingyenesek az ügyeletek

„A nem túl súlyos problémákkal hétköznap este nyolctól reggel nyolcig, hétvégéken és a hivatalos munkaszüneti napokon pedig a nap 24 órájában bizalommal fordulhatnak a lakosok az ügyeletekhez” — emeli ki dr. Láng László családorvos, a Szatmári Háziorvosok Egyesületének alelnöke. Az ügyeleti központok megléte, lassan ugyan, de beépül a köztudatba, egyre többen veszik igénybe az itt szolgálatot teljesítő szakemberek segítségét.

Az ügyeletes családorvosok kezelni tudják az olyan problémákat, mint a láz, hányinger, torokfájás vagy vesegörcs, de ha a páciens komolyabb sebészeti beavatkozást vagy kórházi ellátást igényel, akkor természetesen a sürgősségire küldik.

A családorvosi ügyelet keretén belül elvégzett szolgáltatások ingyenesek, bárki igénybe veheti őket, függetlenül attól, hogy van-e egészségbiztosítása vagy sem. Emellett az ügyeleti központok előnye, hogy az ott végzett vizsgálatokhoz semmilyen háziorvosi küldőpapírt nem kell felmutatni.

A Szatmár Megyei Kórház honlapján található tájékoztató szerint Szatmárnémetiben hét ilyen központ működik: a Szent Antal Klinikán (Aurel Vlaicu utca 8. szám), a Korall Klinikán (Eroii Revoluţiei utca 22. szám), a Begoniei utca 1/42. szám alatt, a Bobocului utca UK 30. szám alatt, a West Medica Klinikán (Károlyi út 3. szám), a Lucian Blaga sugárút CU8/1. szám alatt és a Ioan Slavici utca 8. szám alatt. A vidéki családorvosi ügyeletek címei pedig a következők: Turc – Eroilor tér 247. szám, Krasznaterebes – Fő utca 180. szám, Remetemező – Fő utca 124. szám, Szamosborhíd – Fő utca 111. szám, Kányaháza – Fő utca 440. szám, Szopor – Fő utca 6. szám, Kolcs – Fő utca 210. szám, Erdődön pedig a Ştefan cel Mare utca 37. szám alatt található az ügyeleti központ.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...