Megyei néptánctalálkozó helyszíne volt Tasnád
Utoljára módositva: 2018-04-24 11:15:00

A Tasnádi Általános Iskola első alkalommal szervezett néptánctalálkozót. Több mint 300-an vettek részt a pénteki rendezvényen és táncoltak népviseletben kedvenc népi dallamaikra.

Tizennégy gyönyörű, ünnepi ruhába öltözött csoport és megannyi érdeklődő vett részt az első „Aranyág” Népdalok, Népi Játékok és Táncok Megyei Találkozóján a Tasnádi Általános Iskolában. Az iskola pedagógusai a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel, a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesülettel és az iskola szülői bizottságával közösen, Sipos Zsófia és Póka Mária tanítónők vezetésével szervezték a pénteki rendezvényt; továbbá Gáll Justina aligazgatónő, Czégely Erika, Mellán Gabriella, Szűk Beáta, Budai Ildikó, Negrean Renáta, Aciu Beáta és Cseh Rozália tanítónők is közreműködtek a találkozó kulturált és rendezett lebonyolítása érdekében.

Sipos Zsófi főszervező lapunknak elmondta: a fesztivál célja, hogy a részt vevő gyerekek, pedagógusok és szülők a személyes találkozás révén erősítsék a nemzeti hagyományokhoz, szokásokhoz való kötődést. Tasnádon a helyi táncház révén is igyekeznek év közben erősíteni ezt gondolatot, hiszen a szülők és pedagógusok összefogása révén 80 fiatal látogatja rendszeresen a helyi táncházat.

A fesztivált sokrétű programsorozat tette színessé, először a tizennégy részt vevő csapat mutatta be népi játékait és táncait, majd minden résztvevő a szabadban uzsonnázott. Zsíros kenyér, zöldhagyma, kalács, alma és friss víz volt minden résztvevő elemózsiája a közös étkezés során.

A nap második felében a pedagógusok workshopon vehettek részt, Szatmári gyökerek zenében és táncban címmel Székely Roland néptáncoktató tartott előadást. Ezt követően elkezdődött a táncház, elsősorban a diákok számára, ahol a Szilágy megyei Terbete Néptáncegyüttes kiváló táncosai és oktatójuk, Székely Roland foglalkozott az ifjúsággal.

A nap folyamán Miclăuş Nicolae tanfelügyelő, Maier Florin iskolaigazgató, Kiskasza Balázs, Tasnád alpolgármestere és Póka András, az Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület alelnöke méltatták a néptánctalálkozón résztevők buzgalmát, a gyermekek örömét és odaadását, illetve a szervezők is elmondták Bartók Béla nyomán, hogy: „a magyar parasztembert ugyanaz az erő fakasztja népdalra, mint a tavaszi rügyet. Mi ma ezt az erőt ünnepeltük, azt a lelkesedést, kitartást, munkát, amit ezek az apró és kevésbé apró gyerekek megmutattak. Köszönjük, hogy ma mosolyt és boldogságot adtatok nekünk. Köszönjük a pedagógusok, szülők támogatását, akik velünk voltak a mai napon” — fogalmazott Sipos Zsófia főszervező a rendezvényen.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...