Megyei néptánctalálkozó helyszíne volt Tasnád
Utoljára módositva: 2018-04-24 11:15:00

A Tasnádi Általános Iskola első alkalommal szervezett néptánctalálkozót. Több mint 300-an vettek részt a pénteki rendezvényen és táncoltak népviseletben kedvenc népi dallamaikra.

Tizennégy gyönyörű, ünnepi ruhába öltözött csoport és megannyi érdeklődő vett részt az első „Aranyág” Népdalok, Népi Játékok és Táncok Megyei Találkozóján a Tasnádi Általános Iskolában. Az iskola pedagógusai a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel, a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesülettel és az iskola szülői bizottságával közösen, Sipos Zsófia és Póka Mária tanítónők vezetésével szervezték a pénteki rendezvényt; továbbá Gáll Justina aligazgatónő, Czégely Erika, Mellán Gabriella, Szűk Beáta, Budai Ildikó, Negrean Renáta, Aciu Beáta és Cseh Rozália tanítónők is közreműködtek a találkozó kulturált és rendezett lebonyolítása érdekében.

Sipos Zsófi főszervező lapunknak elmondta: a fesztivál célja, hogy a részt vevő gyerekek, pedagógusok és szülők a személyes találkozás révén erősítsék a nemzeti hagyományokhoz, szokásokhoz való kötődést. Tasnádon a helyi táncház révén is igyekeznek év közben erősíteni ezt gondolatot, hiszen a szülők és pedagógusok összefogása révén 80 fiatal látogatja rendszeresen a helyi táncházat.

A fesztivált sokrétű programsorozat tette színessé, először a tizennégy részt vevő csapat mutatta be népi játékait és táncait, majd minden résztvevő a szabadban uzsonnázott. Zsíros kenyér, zöldhagyma, kalács, alma és friss víz volt minden résztvevő elemózsiája a közös étkezés során.

A nap második felében a pedagógusok workshopon vehettek részt, Szatmári gyökerek zenében és táncban címmel Székely Roland néptáncoktató tartott előadást. Ezt követően elkezdődött a táncház, elsősorban a diákok számára, ahol a Szilágy megyei Terbete Néptáncegyüttes kiváló táncosai és oktatójuk, Székely Roland foglalkozott az ifjúsággal.

A nap folyamán Miclăuş Nicolae tanfelügyelő, Maier Florin iskolaigazgató, Kiskasza Balázs, Tasnád alpolgármestere és Póka András, az Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület alelnöke méltatták a néptánctalálkozón résztevők buzgalmát, a gyermekek örömét és odaadását, illetve a szervezők is elmondták Bartók Béla nyomán, hogy: „a magyar parasztembert ugyanaz az erő fakasztja népdalra, mint a tavaszi rügyet. Mi ma ezt az erőt ünnepeltük, azt a lelkesedést, kitartást, munkát, amit ezek az apró és kevésbé apró gyerekek megmutattak. Köszönjük, hogy ma mosolyt és boldogságot adtatok nekünk. Köszönjük a pedagógusok, szülők támogatását, akik velünk voltak a mai napon” — fogalmazott Sipos Zsófia főszervező a rendezvényen.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...