Méhnyakrák-szűrés: ne halogassuk!
Utoljára módositva: 2014-09-22 11:34:35

Már ezrek vettek részt megyénkben az Egészségügyi Minisztérium által indított méhnyakrák-szűrési kampányban. Tavaly 3067 hölgy végeztette el a vizsgálatot, a szűrés továbbra is ajánlott.

 

Az európai országok közül például Romániában szedi a legtöbb áldozatot a méhnyakrák, a halandóság háromszor magasabb, mint az uniós átlag. Az utóbbi években Szatmár megyében is több száz méhnyakrákos esetet regisztráltak, de sajnos az esetek majdnem felében már túl előrehaladott stádiumban jelentkeztek a betegek. A rosszindulatú, humán papilloma vírus okozta betegség ugyanis a legtöbb esetben tünetmentes. Hosszú évek alatt, igen lassan fejlődik ki, panaszokat nagyon sokáig nem okoz. Amikor már tünetek jelentkeznek, a kórfolyamat olyan előrehaladott, hogy tényleges gyógyítása nem lehetséges.

Más európai országokban gyakori, hogy a nők keresik fel szakorvosaikat, önként jelentkeznek szűrésre, ám sajnos nálunk ez még nem jellemző. Annak ellenére sem, hogy szűrővizsgálatokkal, korai felismeréssel és kezeléssel nagy esély van a gyógyulásra.

 

Ne hanyagoljuk!

 

Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatóak olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokra ösztönöznek. Tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek.

Mivel az esetek jelentős részét vélhetően vírus okozta, a legbiztosabb védekezési mód a megbízható monogám párkapcsolat. A méhnyakrák kezdeti stádiumban való felismerése tökéletes gyógyulást eredményezhet, de csak rákszűrő vizsgálattal fedezhető fel. Ezért minden felnőtt, nemileg aktív nőnél indokolt a rákszűrés legalább kétévente egy alkalommal, ha az orvos javasolja, ennél gyakrabban is. A rákszűrés célja a méhnyakrák korai stádiumban való felismerése.

 

Első lépés: családorvos

 

A Babeş-Papanicolau tesztként ismert szűrővizsgálat fájdalommentes. A vizsgálaton nem vehetnek részt azok, akiknek esetében valamilyen sebészeti beavatkozás során eltávolították a méhnyakat, illetve azok sem, akik teljes méheltávolításon estek át. Ugyanakkor azon 64. életévüket betöltött hölgyeket sem veszik be a programba, akiknél a legutóbbi három citológiai vizsgálat eredménye normális volt.

Azok a Szatmár megyei nők, akik részt akarnak venni az államilag támogatott, de akár életmentő szűrőprogramban, elsőként a családorvosaikat kell felkeressék. Amennyiben a háziorvos szerint is hasznos lehet a vizsgálat, egy típusnyomtatványt állít ki a páciens számára, és a legközelebbi mintavételi központba irányítja. Időpont-egyeztetést követően ezekben elvégzik a vizsgálatot, melynek mintáit laboratóriumba küldik. Az eredményeket a családorvosoknak továbbítják, ők azok, akik kiértékelik pácienseikkel ezeket.

A vizsgálat csak akkor ingyenes, ha a háziorvos indokoltnak tartja, és az általa kiállított küldőpapírral pedig azt a bizonyos mintavételi központot keresik fel a hölgyek, ahová irányították őket. A típusnyomtatvány nélkül a beteg nem tud jelentkezni a szűrésre.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...