Méltón és őszintén dicsérni az Urat
Utoljára módositva: 2019-06-17 21:17:05

Szentháromság vasárnapján a bogdándi reformátusok impozáns, fehér templomában tartották meg a Nagykárolyi Református Egyházmegye kórustalálkozóját.

Az egyházmegye hét gyülekezetéből: Ákosról, Bogdándról, Hadadnádasdról, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból, Szaniszlóról és Szilágypérből vettek részt rajta énekkarok. Orgonajátékával Nagy Norbert debreceni teológus örvendeztette meg a közönséget.

Dobai Zoltán ákosi lelkipásztor, egyházmegyei főjegyző Isten dicsőítésének a fontosságára hívta fel a figyelmet a Róma 11, 36 igeszakasz alapján. Az igemagyarázatban választ adott arra, hogy miért és hogyan kell méltón és őszintén dicsérni az Urat.

Dr. Geréb Miklós irinyi lelkipásztor, a kórustalálkozó főszervezője az öt szeretetnyelvről beszélt. Gary Chapman amerikai lelkipásztor sokévnyi szolgálata során észrevette, hogy baj van az emberek kommunikációjával. Ahol megvan a szeretet iránti elköteleződés, sokszor ott sem értik meg egymást a felek. Az általa megfogalmazott öt szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívesség és a testi érintés. Ezzel összefüggésben a zenei előadó a kórustalálkozót a lélek érintésének nevezte, ahol az Istent dicsőítő éneklés a közös nyelv. Valóban mindenkinek meg is érintették a lelkét az elhangzott csodálatos énekek, különösen az összkari mű. A kórusok ajkáról felcsendülő közös ének méltó zárása volt a Szentháromság vasárnapján véget érő ünnepes egyházi félévnek.

A kórusok énekeit Lőrincz Szilveszter nagykárolyi zenetanár-karvezető értékelte. Mindenekelőtt kiemelte, hogy ez az alkalom is kiváló lehetőség volt arra, hogy egymástól tanuljanak. A cél, hogy az egyházi éneklést is minél magasabb színvonalon műveljék a kórusok. Hasznos szakmai tanáccsal látta el az énekkarokat. Örömmel jegyezte meg, hogy az elmúlt évekhez képest folyamatosan egyre több polifon művet hoznak a kórusok. Sütő András szavaival zárta az értékelést: „Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja.” Javasolta, hogy minél több magyar zeneszerző tollából származó énekkel készüljenek a kórusok, hiszen ezek az alkalmak egyben közösségformálók is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...