Méltón képviseltük közösségünket
Utoljára módositva: 2014-06-06 20:28:34

Amikor a Megyeház dísztermébe élő láncot alkotva bevonultunk a nyári eleganciában emlékező közösség sűrű sorai között — sötét ünnepi ruhánkba öltözve — kíváncsian méregettek bennünket, hogy ezek a győző oldaláról érkezve netalántán ünnepelnek, vagy csak egyszerűen gyászolnak. A kis Magyarországot és környező győztes nagyvilágot ábrázoló térkép keleti oldalán helyezkedtünk el, hisz onnan jöttünk. Amikor felizzottak a „Kiáltó szó“ első tőmondatai, elmúlt a nyári fáradtság, megélénkültek a tekintetek, és mind a „többség“, mind a meghívott „kisebbség“ is rögtön ráérzett, nem mindennapi élmény vár reájuk, mert kivételes művészi eszközökkel most fogják kimondani a megemlékezés legfontosabb gondolatait. És így is történt Nyíregyházán, 2014. június 4-én.

Az utolsó erdélyi polihisztor, Kós Károly születésének 130. évfordulójára készített és 2013 decemberében a Németi református templomban először bemutatott emlékműsorunkat aztán elvittük a Magyar Kultúra Napján Nagybányára, ahol a Krisztus Király római katolikus templomban tartottunk előadást a felekezetek elöljárói és a magyar közösség megtisztelő meghívásának eleget téve.

Csenger következett, ahol megcsodálhattuk a Kós Károly építész nyomdokain elinduló Makovecz Imre és tanítványai egyedi építészeti stílusában felépült városközpontot és a „Csengeri alapszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központ“ szalagvágó ünnepségén megoszthattuk az író ma is érvényes gondolatait a résztvevőkkel és a központi médián keresztül az egész magyarsággal.

Kós Károly író és Hencz József zeneszerző „Kiáltó szó“ dramatikus kantáta narrátorra és vegyes karra írt művét ismét előadjuk városunkban, ezúttal a Láncos-templomban, június 15-én, vasárnap délelőtt 11 óra körül, közvetlenül a Szentháromság ünnepi istentisztelet után, a gyülekezet és lelkipásztora megtisztelő meghívására. Bemutatásra kerül még Kós Károly–Jánosházy György–Hencz József „Apokrif zsoltár és parafrázis egy Budai Nagy Antal-jelenetre” és néhány vers Reményik Sándor „Végvári-versek” ciklusából. Előadásunk politikummentes, mindenkihez szól, és a Nemzeti Összetartozás Napja rendezvénysorozat része.

Előadók: László Zita színművész, a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület vegyes kórusa, Hencz József zeneszerző-karnagy. Mindenkit szeretettel várunk!

Nagy Gy. Zoltán kórustag

[ohballada-1]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...