Méltón képviseltük közösségünket
Utoljára módositva: 2014-06-06 20:28:34

Amikor a Megyeház dísztermébe élő láncot alkotva bevonultunk a nyári eleganciában emlékező közösség sűrű sorai között — sötét ünnepi ruhánkba öltözve — kíváncsian méregettek bennünket, hogy ezek a győző oldaláról érkezve netalántán ünnepelnek, vagy csak egyszerűen gyászolnak. A kis Magyarországot és környező győztes nagyvilágot ábrázoló térkép keleti oldalán helyezkedtünk el, hisz onnan jöttünk. Amikor felizzottak a „Kiáltó szó“ első tőmondatai, elmúlt a nyári fáradtság, megélénkültek a tekintetek, és mind a „többség“, mind a meghívott „kisebbség“ is rögtön ráérzett, nem mindennapi élmény vár reájuk, mert kivételes művészi eszközökkel most fogják kimondani a megemlékezés legfontosabb gondolatait. És így is történt Nyíregyházán, 2014. június 4-én.

Az utolsó erdélyi polihisztor, Kós Károly születésének 130. évfordulójára készített és 2013 decemberében a Németi református templomban először bemutatott emlékműsorunkat aztán elvittük a Magyar Kultúra Napján Nagybányára, ahol a Krisztus Király római katolikus templomban tartottunk előadást a felekezetek elöljárói és a magyar közösség megtisztelő meghívásának eleget téve.

Csenger következett, ahol megcsodálhattuk a Kós Károly építész nyomdokain elinduló Makovecz Imre és tanítványai egyedi építészeti stílusában felépült városközpontot és a „Csengeri alapszintű kistérségi járóbeteg-szakellátó központ“ szalagvágó ünnepségén megoszthattuk az író ma is érvényes gondolatait a résztvevőkkel és a központi médián keresztül az egész magyarsággal.

Kós Károly író és Hencz József zeneszerző „Kiáltó szó“ dramatikus kantáta narrátorra és vegyes karra írt művét ismét előadjuk városunkban, ezúttal a Láncos-templomban, június 15-én, vasárnap délelőtt 11 óra körül, közvetlenül a Szentháromság ünnepi istentisztelet után, a gyülekezet és lelkipásztora megtisztelő meghívására. Bemutatásra kerül még Kós Károly–Jánosházy György–Hencz József „Apokrif zsoltár és parafrázis egy Budai Nagy Antal-jelenetre” és néhány vers Reményik Sándor „Végvári-versek” ciklusából. Előadásunk politikummentes, mindenkihez szól, és a Nemzeti Összetartozás Napja rendezvénysorozat része.

Előadók: László Zita színművész, a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület vegyes kórusa, Hencz József zeneszerző-karnagy. Mindenkit szeretettel várunk!

Nagy Gy. Zoltán kórustag

[ohballada-1]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...