Méltónak lenni 1848–49 örökségéhez
Utoljára módositva: 2019-03-16 09:56:50

Petőfi Sándor nagykárolyi mellszobra előtt tartott ünnepséget az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából a város magyarsága, majd a színházban folytatódott a rendezvény — alkalomhoz illő beszédekkel és koncerttel.

A Petőfi-mellszobor előtt kezdésként vers hangzott el, majd Turos Lóránd szenátor mondott ünnepi beszédet. „A mai nap alkalmas időpont arra, hogy feltegyük önmagunknak és egymásnak a kérdést: ‘Mitt tettünk együtt és külön-külön azért, hogy a ránk bízott örökséget, magyarságunkat megőrizzük, új tartalommal és értékkel gazdagítsuk-gyarapítsuk, hogy aztán továbbadhassuk az utánunk jövőknek?’ Legyen ez a kérdés, amelyet megválaszolunk magunknak, egymásnak, és szavainkat cselekvések kövessék, ugyanis mindennapi létünket csakis cselekedeteink határozzák meg” — fogalmazott a szenátor. Ezután a városi művelődési központ magyar tagozatos színjátszói mutattak be szabadtéri előadást. Mint a felvezetésben el is hangzott, a helyi szokásokhoz híven ezúttal is formabontónak, rendhagyónak szánták a produkciót. Kéttucatnyi fiatal idézett Petőfi-versrészleteket, közben pedig több alkalommal is interakcióra serkentették a nagyérdeműt. A Szolomájer Tímea vezette színjátszók, azaz a döMIk, illetőleg a Szivárlányok csoport tagjai idéztek a többi között Petőfi radikálisabb fellépést követelő költeményeiből. Így A nemzetgyűléshez címűből, mégpedig a „Hazát kell nektek is teremteni!/ Egy új hazát, mely szebb a réginél/ És tartósabb is, kell alkotnotok,/ Egy új hazát, ahol ne légyenek/ Kiváltságok kevély nagy tornyai…” De a Széchenyi István közlekedési minisztert ironizáló sorait is… „Szécsenyi olyan ember, ki a fogpiszkálókat is Angliából hozatja magának, élvén azon szent meggyőződésben, hogy a magyar ember hat-ökör az effélékhez.” „Természetesen” Petőfi Magyar vagyok című költeménye is sorra került, sőt, ez adta az előadás fő mondandóját. „Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég, /

Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!” — zúgták az ünnepelni vágyóknak a nagykárolyi fiatalok. A nagyérdemű persze illendően megtapsolta a produkciót, amely a vers utolsó soraival zárult: „Mert szeretem, hőn szeretem, imádom/ Gyalázatában is nemzetemet!”

A szabadtéri rendezvény a koszorúk elhelyezésével zárult. A helyi civil, egyházi, politikai stb. szervezetek mellett magyarországi testvértelepülések küldöttségei (például Nyírbátor polgármestere is), de ottani oktatási intézmények, mi több, felvidéki iskola küldöttsége is elhelyezte az utókor nevében a hálát jelképező virágkölteményeket Petőfi szobrának talapzatához.

Ezt követően színházban folytatódott az alkalom. Kovács Jenő, az RMDSZ nagykárolyi szervezetének elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Rövid beszédében kifejtette, hogy „őrült világban élünk”, amelyben „szülő 1-et és szülő 2-t akarnak ránk erőltetni” az édesanyai és édesapai szerepkörök helyett. Érzése szerint abban kell bízni, hogy mégiscsak megállítható ez a folyamat, és ennek apropóján kérte is a nagyérdeműt, hogy majd vegyen részt az Európa sorsát meghatározó EP-választásokon. Mint fogalmazott, különösen örül annak, hogy a magyar kormány képviseletében részt vesz az alkalmon Petneházy Attila. A magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos Kölcsey Ferenc Jól megértsd! – az ember véges állat című esszéjét idézte, és beszédében is arról szólt, hogy érzése szerint március idusának üzenete a mához: a nemzeti keresztény erkölcsöket megőrizni, azokkal törekedni a jobb jövendőre. „Ha mi mindannyian, akik itt most közösen ünneplünk, és ahogyan a márciusi ifjak is szerették, mi is úgy szeretjük hazánkat, benne szűkebb pátriánkat, városunkat annak múltjával, történelmével, emlékeivel, amelyhez ezer szállal kötődünk, és ha erősen él bennünk egy keresztény nemzet jövőjének reménye, és képesek vagyunk együtt tenni megvalósításáért, hiszem, hogy méltók lehetünk 1848–49 örökségéhez” — fogalmazott.

Szarka Tamás és a Ghymes együttes 35 év című, különösen megható koncertje következett, amelyet a nagyérdemű hosszas tapssal jutalmazott, és nemzeti önazonosságában feltöltődve tért haza, illetőleg vett részt a rendezvényt lezáró kötetlen beszélgetésen, szeretetvendégségen.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 25.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...