Menesztette a központi választási bizottságot az ukrán parlament
Utoljára módositva: 2019-09-13 23:19:21

Az ukrán parlament megszavazta pénteken azt a határozati javaslatot, amellyel Volodimir Zelenszkij elnök kezdeményezésére rendkívüli hatállyal, azaz mandátumának lejárta előtt meneszti a teljes központi választási bizottságot (CVK).

Az előterjesztés elfogadásához minősített többségre, azaz legalább 300 szavazatra volt szükség a 450 fős törvényhozásban, tehát a Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) frakciója egyedül nem volt hozzá elegendő. Végül 341 képviselő támogatta az indítványt, viszont a Petro Porosenko vezette Európai Szolidaritás és a Szvjatoszlav Vakarcsuk Hang elnevezésű pártjának frakciójából senki sem szavazta meg.

Zelenszkij szeptember 9-én juttatta el a parlamenthez azt a dokumentumot, amelyben kezdeményezte a CVK menesztését, amit azzal indokolt, hogy a testület több alkalommal hozott helytelen, időnként politikailag elfogult döntést. Ennek alátámasztásául felrótta a bizottságnak, hogy 28 képviselőjelölt regisztrálását megtagadta a júliusban megtartott parlamenti választásra.

Artur Heraszimov, az Európai Szolidaritás képviselője a vitában arra emlékeztetett, hogy alig egy éve újították meg a választási bizottságot, amelyben egyaránt képviseltetve volt a kormányzati és az ellenzéki oldal is. Rámutatott arra, hogy a testületi tagok mandátuma hét évre szól, éppen azért hogy “ne legyenek lefizethetők”. Véleménye szerint az elnök a Központi Választási Bizottság iránti bizalmatlanságával megkérdőjelezte a nyáron megtartott parlamenti választás törvényességét.

A CVK szeptember 11-én közleményben utasította vissza Zelenszkij vádjait, aláhúzva, hogy a parlamenti választást a nemzetközi megfigyelők is tisztának és demokratikusnak találták.

Tavaly szeptemberben az akkor 15 tagú testület 13 tagját menesztette a parlament, majd 14 új tagot nevezett ki az akkori elnök Petro Porosenko javaslata alapján, továbbá megnövelték a bizottság létszámát 17-re. Az idei elnök- és parlamenti választási kampányok idején a sajtóban, civilek és ellenzékiek, köztük Zelenszkijék is hangot adtak kételyeiknek a Központi Választási Bizottság elfogulatlanságát illetően, éppen amiatt, hogy tagjainak többsége Porosenko-párti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...