Mennek? Maradnak?
Utoljára módositva: 2019-03-07 13:52:01

Brexit. Mit cirkuszolnak annyit, menjenek vagy maradjanak! — mondja öreg barátom, aki ezek szerint nincs túlságosan tisztában a dolgokkal. Erről beszélgettünk, amikor kihasználva a szép időt a parkban találkoztunk: ő, én és a Foxi.

Eddig úgy tudjuk, hogy e hónap végén Nagy-Britannia kilép az Unióból. Az angol parlament nem tudott megszavazni egy olyan törvényt, ami szerint megegyezés nélkül szállna ki, vagy elhalasztaná a Brexitnek nevezett forgatókönyvet.

Mennyiben érint ez minket? — kérdi barátom. Sajnos nálunk sokan mintának vélik az angolok — ki tudja, hogyan megszavazott — döntését, miszerint ki kell lépni az Európai Unióból, és arról fantáziálnak, hogy nekünk is így kellene tenni. Az, hogy ma egy újabb szavazáson már nem az „exitelők” nyernének, biztos. Sokan nem gondoltak bele a következményekbe.

Hát szerintem nagyon nincs képben az, aki csak egyes populista „politikusok” véleményét ismétli, miszerint nekünk sem jó az EU, csak fizetünk, meg beleszólnak mindenbe, meg nem kapjuk a pénzeket, mint például a magyarok.

Az tény, hogy az Egyesült Királyság nettó befizető az EU-ba, vagyis többet ad, mint kap a pénzekből. Persze ellentételezésül részesül több olyan előnyből, amit most el is veszíthet.

Lássuk hát, mi mindenben lehet nagy — és rossz — változás. A mostani helyzetben Nagy-Britanniában regisztrált autóval szabadon lehet közlekedni egész Európában, érvényesek a biztosítások, nem kell zöldkártyát váltani. Még emlékszem, hogy nekünk is ki kellett ezt váltani, mielőtt EU-tagok lettünk, és csak 30 napig volt érvényben. Ha a britek kilépnének az EU-ból, akár tízezernyi írországi bedolgozó is járhatná az irodákat, mivel Írország semmiképpen nem akar exitelni. Ugyanakkor nemzetközi jogosítványt is kéne szerezniük a briteknek, ha el szeretnék hagyni a szigetet. Nemcsak az uniós államokban kérik majd ezt, hanem például Cipruson, Máltán és még egy pár országban is. Azt ne is hangsúlyozzam, hogy ezekben az országokban különféle engedélyeket kérnek, angol turista legyen a talpán, aki biztosra megy.

Itt van aztán a vízum kérdése. Ha kilépnek az Unióból, az angolok vízumot kell kérjenek a schengeni országokra — de például külön kell Romániába és Bulgáriába is. Ha jól tudom, ez 60 euróba kerül 90 napos érvényességgel.

Ugyanakkor újabb gond lesz az egészségbiztosítással. Ha nem lesz megegyezés, az egészségbiztosítás külön pénzekbe fog kerülni a külföldre utazó angoloknak vagy az ott dolgozóknak.

Aki utazott már más országokba, tudhatja, hogy a repülőtereken a vámon külön sor van az EU-s állampolgároknak, úgy, mint egyes schengeni határátkelőkön is. Na innen kikerülnek a britek, állhatnak hosszú sorba a többi EU-n kívüli halandóval…

Az sem mindegy, hogy valaki EU-s ország polgára-e, amikor elmaradt utazás, késés miatt kellene kompenzációt kapjon a légitársaságoktól vagy a vasúttól. Az EU-ban egységes rendelkezések vannak, itt 250 és 600 euró között van ez, ha viszont az angolok kilépnek, nekik és másoknak Nagy-Britanniában akár bíróságra is kellene menniük ezért.

Akármelyikünket érinthet: a roamingdíjak visszatérése. Ha van ismerősünk, rokonunk, aki Angliában él és dolgozik, neki többe kerülhet, ha haza akar telefonálni. Ugyancsak nehezebb és hosszabb lehet a banki átutalások, kifizetések lefutása. Ha meg teljesen „begőzölnének” az angolok, és visszatérnének régi pénzükhöz, na meg a 12-es számrendszerhez, hát az horror lenne. Aki ezt pedzegette, az nem is angol, hanem egy francia fundamentalista EU-szkeptikus.

Sok angol nyugdíjas él — Istennek hála egész jól — az Egyesült Királyságon kívül, déli országokban, tengerparton stb. Ezeknek sem lesz mindegy, hogy mikor emelik a nyugdíjukat, ha egyáltalán emelik, és mennyi bankköltség járul hozzá. Megnőhet az esetleges befektetéseik kockázata, ha kiesnek az EU-s rendszerből.

Újabb költségek várhatók például a kisállatok utaztatásával. Hiszen újabb egészségügyi könyvet és oltási bizonyítványokat kell váltaniuk kutyájuk, macskájuk vagy más háziállatuk számára, időben és nem kis költséggel.

Nagyjából láthatjuk, hogy egy sor olyan vonzata lehet az EU-ból való kilépésnek, ami ellentmond a lakosság és akár a gazdaság érdekeinek. A gazdasági kilátások taglalása egy kötetre rúgna… Bár vannak ígéretek, miszerint az esetleges kilépés nem fogja alapjából érinteni a szigetországban dolgozó külföldieket, nem szívesen lennék egy Londonban dolgozó fiatal helyében. A bizonytalanságtól csak a betegség rosszabb.

Na, ha már ezt így körbejártuk, öreg barátom is rájött, hogy nem szabad elhinni mindent, amit egyesek mondanak, írnak, mutatnak. Nézzünk — ha tehetjük — az érdekek mögé is!

Exit (illetve ennyi).

 

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...