Mennyi adót fizetünk jövőre?
Utoljára módositva: 2015-11-06 13:45:49

Nem változik a gépjárműadó, de nagyobb telekilletéket kell majd fizetni, ugyanis beszámolják az ingatlan alatti területet is. Jelentősen módosul viszont az épületadó kiszámításának procedúrája, mert figyelembe veszik az ingatlan felhasználását is.

 

Változásokat hoz a jövő év az adózás terén. Vannak még tisztázatlan kérdések

Két hónap múlva, 2016 január 1-jén az új adótörvénykönyv alapján lényeges módosítások lépnek életbe a helyi adók és illetékek terén — nem feltétlenül azok mértéke, inkább a procedúra változik. Apró bökkenő, hogy mindeddig nem jelent még meg az alkalmazás módszertana, és bizonyos esetekben kérdéses, kit is terhel az adófizetési kötelezettség. „Eddig a tulajdonos státusza (magán/jogi személy) alapján állapították meg az ingatlanadó összegét — magyarázza Maskulik Csaba városi tanácsos —, 2016 január 1-jétől azonban már az épület felhasználását is figyelembe veszik, azaz azt, hogy lakásnak, gazdasági tevékenységre vagy esetleg mindkettőre használják. Ha a magánszemély az ingatlant lakásként használja, pár lejes eltérésre számíthat mindössze, de nagyjából ugyanazon a szinten marad az adó értéke — ha azonban gazdasági tevékenységet folytat, az adó lényegesen megnő: az ingatlan becsült értékének 1,5%-ára. Ezeket az épület-értékbecsléseket szakcégek végzik majd (természetesen nagyon jó pénzért), ha viszont a tulajdonos nem végezteti el ezt a felmérést, akkor az adója 2% lesz az épület értékéből. Ha a magánszemély az ingatlant lakásnak és gazdasági célra is használja (egy szobában például műhely van vagy irodaként szerepel), akkor az adó összege részarányosan módosul annak függvényében, mekkora a lakó- és mekkora a gazdasági tevékenységre felhasznált terület. Mindezek mellett ha a magánszemély ingatlantulajdonos gazdasági tevékenységet folytat ugyan az épületben, de annak költségeit nem számolja fel (nem írja le az adóból), akkor nem köteles fizetni a megemelt adót. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa jogi személy, de lakásként használja az épületet, akkor a becsült érték 0,2%-át kell adóként kifizetnie, ha pedig gazdasági tevékenységet folytat az épületben, akkor az 1,5%-át. Véleményem szerint a legnagyobb baj az, hogy most november elejét írjuk, de nem jelent még meg az alkalmazás módszertana s nem tudom elképzelni, hogy a január 1-ig fennmaradó alig két hónapban hogy tudja minden érintett elvégeztetni például az épület-értékbecslést. Nem beszélve arról, hogy felvetődik jó pár kérdés is: ki fizeti például az adót, ha a ház fele/negyede bérbe van adva? Külön a tulajdonos és külön a bérlő vagy csak a tulajdonos? S ha a bérlő valamiféle kereskedelmi tevékenységet folytat?

Változtak a telekilletékek is: eddig az ingatlan alatti területre nem kellett, január 1-jétől viszont már arra is kell adót fizetni. Nem változik viszont a gépjárműadó és az a „szokás” sem, hogy aki március 31-ig egy összegben kifizeti az éves adóját (legyen szó magán vagy jogi személyről), az 10%-os kedvezményben részesül. Nem nagyon látom át, ezekkel az újításokkal hogy tudna mindenki március 31-ig fizetni — szerintem legjobb lenne ezt a határidőt kitolni egy-két hónappal. Persze az új adótörvénykönyvnek vannak pozitívumai is: eltörlődött a második, harmadik vagy negyedik ingatlanért eddig fizetett pluszadó. Szintén fontos pozitívum, hogy az önkormányzatok akár 500%-kal nagyobb adót vethetnek ki az elhanyagolt/ rendezetlen ingatlanok tulajdonosaira — csak még ezzel kapcsolatban sem készült el a módszertan. Arról már nem is beszélve, hogy nincs meghatározva, hol kezdődik az elhanyagoltság, rendezetlenség. Például a hulló vakolat is annak fog számítani vagy „csak” az összedőlő házfront?”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...