Mennyi gyaloglással tűnnek el a kalóriák?
Utoljára módositva: 2014-10-23 17:47:29

Az nem sokat mond az embereknek, ha egy termékre ráírják, hogy 250 kalória a tápértéke. Ha azonban mellé azt is jelzik, hogy ezt a tápértéket mennyi mozgással lehet hasznosítani, az már sokkal informatívabb.

 

Könnyebben megy a fogyás ha tudjuk mennyi kalóriát égetünk el

A vásárló ennek ismeretében úgy is dönthet, hogy például egy cukros üdítő helyett valami mást választ. Egy amerikai kutatásban a tizenévesek fogyasztási szokásait mérték föl. Kiderült, hogy amikor jól láthatóan jelezték, hogy melyik üdítő tápértéke mennyi mozgással égethető el, a fiatalok kevésbé voltak hajlamosak a cukrozott üdítőket választani. Az üdítők fölé helyezett táblák közül az bizonyult a leghatékonyabbnak, amelyiken az szerepelt, hogy az üdítőben levő 250 kalóriát 8 km gyaloglással lehet hasznosítani. A szakemberek szerint az egyszerű, egyértelmű egészségügyi üzenetek hatékonyak. Hiába van feltüntetve minden terméken a tápérték, ezt nincs mihez viszonyítani, így nem érthető az emberek számára, hogy a szám mit fejez ki. Ha azonban egy kézzelfogható, érthető példával szemléltetik, hogy mit fejez ki a tápértéket megadó szám, az emberek meggondolják az elfogyasztását, és akár meg is változtathatják fogyasztói szokásaikat.

 

A kísérletben hat héten át voltak kint az üdítők mellett az élénk színű, jól látható táblák. Az üzletbe lépő fiatal vásárlók azonnal észrevehették a táblákat. Négy különböző jelet használtak: ezek közül kettőn a tápértéket megadó szám jelentését adták meg úgy, hogy elmagyarázták, mennyi mozgással hasznosítható az adott mennyiségű kalória. Például az egyik tábla szerint 50 perc futással lehet lemozogni 250 kalóriát, ami egyébként 16 teáskanálnyi cukor tápértékének felel meg. Ennyit tartalmaz egy 590 ml-es szénsavas üdítő. A többi tábla a kalóriát, illetve a cukortartalmat tüntette föl önmagában, magyarázat nélkül.

Hogy a jelzések hatékonyságáról információkat szerezzenek, a kutatók interjúkat készítettek azokkal a 12-18 éves fiatalokkal, akik a boltba mentek vásárolni. A megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy látta a kihelyezett táblákat. Azok közül, akik látták a jelzéseket, 59 százalék mondta, hogy megbízott a táblán látható információban, 40 százalékuk pedig ennek következtében meg is változtatta a vásárlói magatartását.

 

A táblák kihelyezése előtti időszakban a boltban eladott italok 98 százalékban cukrozott üdítők voltak. Hat héttel később ez az arány 89 százalékra csökkent. Az alatt az időszak alatt, amíg a táblák kint voltak, a nagy üveges szénsavas üdítők eladási aránya 54 százalékról 37 százalékra esett vissza. Azoknak a fiataloknak az aránya pedig, akik üdítő nélkül távoztak a boltból 27 százalékról 33 százalékra nőtt. A táblák hatása több héttel a jelzések leszedése után is tartott.

 

Szakértők szerint az ilyenfajta információs táblák igen hatékony és olcsó eszköznek bizonyulnak az elhízás elleni küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...