Mennyi gyaloglással tűnnek el a kalóriák?
Utoljára módositva: 2014-10-23 17:47:29

Az nem sokat mond az embereknek, ha egy termékre ráírják, hogy 250 kalória a tápértéke. Ha azonban mellé azt is jelzik, hogy ezt a tápértéket mennyi mozgással lehet hasznosítani, az már sokkal informatívabb.

 

Könnyebben megy a fogyás ha tudjuk mennyi kalóriát égetünk el

A vásárló ennek ismeretében úgy is dönthet, hogy például egy cukros üdítő helyett valami mást választ. Egy amerikai kutatásban a tizenévesek fogyasztási szokásait mérték föl. Kiderült, hogy amikor jól láthatóan jelezték, hogy melyik üdítő tápértéke mennyi mozgással égethető el, a fiatalok kevésbé voltak hajlamosak a cukrozott üdítőket választani. Az üdítők fölé helyezett táblák közül az bizonyult a leghatékonyabbnak, amelyiken az szerepelt, hogy az üdítőben levő 250 kalóriát 8 km gyaloglással lehet hasznosítani. A szakemberek szerint az egyszerű, egyértelmű egészségügyi üzenetek hatékonyak. Hiába van feltüntetve minden terméken a tápérték, ezt nincs mihez viszonyítani, így nem érthető az emberek számára, hogy a szám mit fejez ki. Ha azonban egy kézzelfogható, érthető példával szemléltetik, hogy mit fejez ki a tápértéket megadó szám, az emberek meggondolják az elfogyasztását, és akár meg is változtathatják fogyasztói szokásaikat.

 

A kísérletben hat héten át voltak kint az üdítők mellett az élénk színű, jól látható táblák. Az üzletbe lépő fiatal vásárlók azonnal észrevehették a táblákat. Négy különböző jelet használtak: ezek közül kettőn a tápértéket megadó szám jelentését adták meg úgy, hogy elmagyarázták, mennyi mozgással hasznosítható az adott mennyiségű kalória. Például az egyik tábla szerint 50 perc futással lehet lemozogni 250 kalóriát, ami egyébként 16 teáskanálnyi cukor tápértékének felel meg. Ennyit tartalmaz egy 590 ml-es szénsavas üdítő. A többi tábla a kalóriát, illetve a cukortartalmat tüntette föl önmagában, magyarázat nélkül.

Hogy a jelzések hatékonyságáról információkat szerezzenek, a kutatók interjúkat készítettek azokkal a 12-18 éves fiatalokkal, akik a boltba mentek vásárolni. A megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy látta a kihelyezett táblákat. Azok közül, akik látták a jelzéseket, 59 százalék mondta, hogy megbízott a táblán látható információban, 40 százalékuk pedig ennek következtében meg is változtatta a vásárlói magatartását.

 

A táblák kihelyezése előtti időszakban a boltban eladott italok 98 százalékban cukrozott üdítők voltak. Hat héttel később ez az arány 89 százalékra csökkent. Az alatt az időszak alatt, amíg a táblák kint voltak, a nagy üveges szénsavas üdítők eladási aránya 54 százalékról 37 százalékra esett vissza. Azoknak a fiataloknak az aránya pedig, akik üdítő nélkül távoztak a boltból 27 százalékról 33 százalékra nőtt. A táblák hatása több héttel a jelzések leszedése után is tartott.

 

Szakértők szerint az ilyenfajta információs táblák igen hatékony és olcsó eszköznek bizonyulnak az elhízás elleni küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...