Mennyi gyaloglással tűnnek el a kalóriák?
Utoljára módositva: 2014-10-23 17:47:29

Az nem sokat mond az embereknek, ha egy termékre ráírják, hogy 250 kalória a tápértéke. Ha azonban mellé azt is jelzik, hogy ezt a tápértéket mennyi mozgással lehet hasznosítani, az már sokkal informatívabb.

 

Könnyebben megy a fogyás ha tudjuk mennyi kalóriát égetünk el

A vásárló ennek ismeretében úgy is dönthet, hogy például egy cukros üdítő helyett valami mást választ. Egy amerikai kutatásban a tizenévesek fogyasztási szokásait mérték föl. Kiderült, hogy amikor jól láthatóan jelezték, hogy melyik üdítő tápértéke mennyi mozgással égethető el, a fiatalok kevésbé voltak hajlamosak a cukrozott üdítőket választani. Az üdítők fölé helyezett táblák közül az bizonyult a leghatékonyabbnak, amelyiken az szerepelt, hogy az üdítőben levő 250 kalóriát 8 km gyaloglással lehet hasznosítani. A szakemberek szerint az egyszerű, egyértelmű egészségügyi üzenetek hatékonyak. Hiába van feltüntetve minden terméken a tápérték, ezt nincs mihez viszonyítani, így nem érthető az emberek számára, hogy a szám mit fejez ki. Ha azonban egy kézzelfogható, érthető példával szemléltetik, hogy mit fejez ki a tápértéket megadó szám, az emberek meggondolják az elfogyasztását, és akár meg is változtathatják fogyasztói szokásaikat.

 

A kísérletben hat héten át voltak kint az üdítők mellett az élénk színű, jól látható táblák. Az üzletbe lépő fiatal vásárlók azonnal észrevehették a táblákat. Négy különböző jelet használtak: ezek közül kettőn a tápértéket megadó szám jelentését adták meg úgy, hogy elmagyarázták, mennyi mozgással hasznosítható az adott mennyiségű kalória. Például az egyik tábla szerint 50 perc futással lehet lemozogni 250 kalóriát, ami egyébként 16 teáskanálnyi cukor tápértékének felel meg. Ennyit tartalmaz egy 590 ml-es szénsavas üdítő. A többi tábla a kalóriát, illetve a cukortartalmat tüntette föl önmagában, magyarázat nélkül.

Hogy a jelzések hatékonyságáról információkat szerezzenek, a kutatók interjúkat készítettek azokkal a 12-18 éves fiatalokkal, akik a boltba mentek vásárolni. A megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy látta a kihelyezett táblákat. Azok közül, akik látták a jelzéseket, 59 százalék mondta, hogy megbízott a táblán látható információban, 40 százalékuk pedig ennek következtében meg is változtatta a vásárlói magatartását.

 

A táblák kihelyezése előtti időszakban a boltban eladott italok 98 százalékban cukrozott üdítők voltak. Hat héttel később ez az arány 89 százalékra csökkent. Az alatt az időszak alatt, amíg a táblák kint voltak, a nagy üveges szénsavas üdítők eladási aránya 54 százalékról 37 százalékra esett vissza. Azoknak a fiataloknak az aránya pedig, akik üdítő nélkül távoztak a boltból 27 százalékról 33 százalékra nőtt. A táblák hatása több héttel a jelzések leszedése után is tartott.

 

Szakértők szerint az ilyenfajta információs táblák igen hatékony és olcsó eszköznek bizonyulnak az elhízás elleni küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...