Mennyibe kerül az iskolakezdés?
Utoljára módositva: 2019-09-04 18:12:54

Szeptember 9-én, azaz jövő hétfőn kezdődik a 2019/2020-as iskolai év, amelyre diákok és szülők egyaránt készülődnek, hiszen itt az ideje az iskolatáskák tanszerekkel való feltöltésének.

Már csak napok vannak hátra a nyári vakációból, hétfőn kezdődik az új tanév. Akik serényebbek voltak, már bevásároltak az iskolába induló gyermekeik számára, viszont akadnak olyanok is, akik csak az utolsó héten indulnak el iskolatáskát, füzeteket és az iskolakezdéshez szükséges holmikat megvásárolni. A bevásárlólista hosszú, a tanévkezdés pedig a legtöbb esetben nem olcsó mulatság a szülők számára.

Szatmárnémetiben a bevásárlóközpontok kínálják a legnagyobb választékot a tanszerekből, viszont a piacokon is érdemes lehet szétnézni, hiszen nem mindenki engedheti meg magának a magasabb üzleti árakat. A tanszerekre szakosodott papír-írószer üzeletek polcain pedig általában még drágábbak ezek a holmik, a legjobb választás ár/érték arányban talán a bevásárlóközpontokra eshet.

Iskolatáskát és füzeteket a város számos üzlete kínál különböző árfekvésekben, de mint mindig, a minőséget most is jól meg kell fizetni.

Az új iskolatáska lehet a bevásárlólisták egyik legdrágább árucikke, ugyanis 60 lej alatt nem nagyon kapni méretben és minőségben is megfelelőt, de az átlagár 70–90 lej között van. Persze akik valamilyen világmárkát képviselő gyártóra esküsznek, és a pénztárcájuk is megengedi, bőven 100 lej fölötti áron is beszerezhetik a gyermekük iskolatáskáját, egy Herlitz iskolatáska ára például a 350 lejt is elérheti.

A füzetek idén sem kimondottan drágák, de mivel sok kicsi sokra megy, azokra is kell költeni éppen eleget. Egy A5-ös, 48 lapos füzet ára 1,5 és 2,5 lej körül mozog, függetlenül attól, hogy vonalas vagy kockás. A nagyobb méretű, A4-es füzetek átlagosan 2 és 4 lej között kaphatók, természetesen attól függően, hogy milyen a papír, esetleg a fedél minősége.

Az írószerek közül a sima ceruza és a golyóstoll a legolcsóbbak, mert azokat már akár 0,75 lejért is megvásárolhatjuk, de ha egy minőségibb, tintapatronos tollat szeretne a gyerek, akkor lehet, hogy 10–12 lejt is fizetni kell az írószerért. Aki pedig már egy nevesebb gyártótól szeretne tollat választani, az akár 50–70 lejt is kifizethet egy küllemre is szép, kézreálló darabért. A tintapatronok elég olcsók, darabjuk körülbelül 20–30 baniba kerül az üzletekben.

A földrajz-, a biológia- és a kottavonalas zenefüzetet 1,5 lejtől már meg lehet vásárolni, a normál méretű rajztömb 2 és 5 lej közötti áron kapható, a nagy ára pedig 6 lejnél kezdődik.

A hegyezők ára 2 lejtől kezdődik, de akár 7 lejt is elkérhetnek egy komolyabb, minőségibb darabért.

A töltőtollhoz való tinta 50 ml-es kiszerelésben már 4 lejtől kapható, viszont ha itt is a minőséget nézi a vásárló, akkor akár tízszer drágábban is beszerezheti a tintát kék, fekete vagy piros színben.

Egy tasak színes ceruzát már 8 lejes áron megvásárolhatunk, de itt is a 15–20 lejes átlagárral érdemes inkább számolni.

Az olcsó filctoll (karióka), amely lehet, hogy a papíron átüt a másik oldalra, csomagonként akár 10 lejért is megvásárolható, de a minőségibb termékek ára itt is 20–25 lejnél kezdődik.

De ne feledkezzünk meg a matematikaóra kellékeiről sem, így szükség lesz egy rövidebb és egy hosszabb vonalzóra is, illetve kell körző, szögmérő és derékszögű vonalzó is.

A 20 centis kis vonalzó 2 lej, a 40 centis vonalzó pedig 4 lejbe kerül, míg a derékszögű vonalzó és a szögmérő 5 lej körül kaphatók. Egy jobb minőségű körző 12 lejbe kerül.

Kézimunka- és rajzórára szükség lesz vízfestékre, amit 5–12 lej között vásárolhatunk meg, illetve jó, ha van a gyereknél egy tompa hegyű papírvágó olló is, amelynek ára 3 lej.

A modernebb felfogású szülők akár az internetről is megrendelhetik a gyermekeik tanszereit, ugyanis vannak olyan weboldalak, ahol a 15–20 lejes szállítási költség ellenére is jó áron szerezhetők be az iskolai kellékek.

Az internetes vásárláskor természetesen érdemes megbízható forgalmazótól rendelni, sőt, ha lehet, igényeljük a futár jelenlétében történő csomagfelnyitást is.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a szűkebb pénztárcájú családok akár 150–200 lejből is megúszhatják a tanévkezdés előtti nagybevásárlást, de akinek nem okoz gondot a legjobb minőséget megvenni a gyereknek, azok számára határ a csillagos ég. Viszont érdemes azt is észben tartani, hogy ezek a holmik mind csak egy rövidebb időre szólnak, a füzetek tele lesznek, az iskolatáskát megunja a gyerek, nem feltétlenül kell felesleges kiadásokba bocsátkozni akkor sem, ha futja rá.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...