Mennyire is pozitív a pozitív?
Utoljára módositva: 2017-09-12 18:34:00

Szárnyaló gazdaság, rekordtermések és -termelések, inflációcsökkenés, begyűjtött adók — de akkor miért kell elvenni az autópályára szánt pénzt, hogy legyen miből kifizetni a nyugdíjat?

Kevesebb autópálya épülhet

Románia a paradoxonok országa — a lassan szállóigévé váló, sokszor és sokak által elismert mondást támasztja alá a küszöbön álló költségvetés-kiigazítás is, egészen pontos miniszterelnöki megfogalmazásban „pozitív költségvetés-kiigazítás”. Hiszen a gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesít, a becsült 5,2% helyett 5,6%-os GDP-bővülésre számítanak, 8%-kal nőtt az ipari termelés, sőt még a mezőgazdaság is rekordterméseket produkált idén, átlagosan 12–20%-kal többet, mint tavaly, ráadásul enyhén mérséklődött az éves infláció is. Arról már nem is beszélve, hogy a fiskális bevételek is bőséggel csordogálnak az államkasszába: a jövedelemadók 99,9%-a (11,5%-kal több, mint tavaly), az áruforgalmi adók 94%-a, míg egyéb adók és illetékek 97,8%-a lett befizetve. (Ha egy-egy idősebb olvasót esetleg mindez egy ötéves terv sikerfelsorolására emlékezteti, talán nem is téved sokat…).

Ennyi, egy csokorba gyűjtött pozitívumot látva már csak azt nem érti az egyszeri ember (és sok gazdasági szakember, elemző sem): ha minden ilyen jól halad, miért kell jelentős összegeket átcsoportosítani, köznapibban mondva elvenni bizonyos minisztériumoktól, hogy odaadják másoknak (többek között 95,9 millió lejt a munkaügyi minisztériumnak, hogy zökkenőmentes legyen a bérek és nyugdíjak fizetése, vagy 1,775 milliárd lejt a mezőgazdasági minisztériumnak). A „pozitív költségvetés-kiigazítás” egyik legnagyobb vesztese a regionális fejlesztési minisztérium, valamint a szállításügyi minisztérium és egészen konkrétan a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), amelynek költségvetéséből nem kevesebb mint 3 milliárd lejt vettek vissza, több autópálya-szakasz, körgyűrű és híd megépítését veszélyeztetve, ellehetetlenítve — miközben ma már minden kisiskolás tudja: megfelelő közlekedési infrastruktúra nélkül létezni lehet ugyan, de fejlődni nem.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...