Mennyit dolgozunk egy lakásért?
Utoljára módositva: 2019-05-10 11:24:17

Mi a közös Las Vegasban és Giurgiuban? Az Országos Statisztikai Intézet adatain alapuló számítások szerint mindkettőben átlagosan 4,6 évnyi fizetésért lehet saját lakást vásárolni.

Érdekes összehasonlítást közölt a hotnews.ro hírportál az Országos Statisztikai Intézet adait alapul véve. A statisztikusok arra voltak kíváncsiak, hogy az ország különböző városaiban mennyit kell dolgozni azért, hogy bankkölcsön nélkül, önerőből vásárolhassunk meg egy átlagosnak mondható, 60 négyzetméteres, kétszobás tömbházlakást. Érdekes eredmények születtek: meglepő módon ugyanis nem a fővárosiaknak kell a legtovább dolgozniuk azért, hogy saját lakásba költözhessenek. Bukarestben ugyanis, ha azt feltételezzük, hogy egy átlagos dolgozó a fizetése teljes összegét az utolsó baniig félre tudja tenni, akkor 8,33 évet kell dolgozzon, hogy megvásárolhassa a vágyott kétszobás lakást. A leghosszabb ideig a kolozsváriaknak kell dolgozniuk és félretenniük a teljes bérüket, 11,29 évig, őket a konstancaiak (10,68 év) és a craiovaiak (9,85 év) követik. A lista élén találjuk a temesváriakat is, akiknek 9,81 évig kell félretenniük a teljes fizetésüket azért, hogy kölcsön nélkül is lakást vásárolhassanak, majd a brassóiak következnek 9,46 évvel és a csíkszeredaiak 9,15 évvel.

A leggyorsabban Giurgiun és Resicabányán tudna egyébként egy átlagos romániai dolgozó lakást vásárolni, a két településen már valamivel több mint 4,5 évnyi fizetésmegtakarítás elég lenne.

Ezek a számítások azonban csak akkor érvényesek, ha a romániai azon a településen kíván lakást vásárolni, ahol dolgozik: ugyanis míg egy Teleorman megyében élőnek 6 teljes évig kellene félretennie a fizetését, hogy saját otthonhoz jusson Alexandrián, addig ahhoz, hogy például Kolozsváron vegyen egy kétszobás tömbházlakást, már 14 évnyi megtakarítás lenne szükséges.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...