Mentalitásváltás szükséges
Utoljára módositva: 2014-08-22 10:28:41

Mentalitásváltás kell ahhoz, hogy idővel modern egészségügyünk, képzett fiatal orvosaink legyenek.

 

Első ízben szervezett találkozót a Szent-Györgyi Albert Társaság a fiatal partiumi egészségügyi szakemberek számára. A beszélgetésen szatmári gyakorló magyar orvosok és fiatal orvostanhallgatók, Pataki Csaba szatmári szenátor, a megyei RMDSZ elnöke és Cseke Attila Bihar megyei képviselő, volt egészségügyi szaktárcavezető is részt vett.

A rendezvényen szó esett az elmúlt évek nagy léptékű szatmári beruházásairól — az új sürgősségi osztályról, a járványkórház modernizálásáról —, és arról is, miért tűnik egyelőre megállíthatatlannak az orvosok külföldre való távozása.

„Nem volt annyi sikeres egészségügyi beruházás Szatmárban, mint Cseke Attila minisztersége idején. A felépült és korszerűsített intézményeket azonban meg kell tölteni élettel, fiatal magyar orvosokkal” — hangsúlyozta Pataki Csaba, azt is hozzátéve, mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az értékes szakemberek itthon is boldogulni tudjanak, legyen jövőjük a Partiumban.

Cseke Attila szenátor szerint a fiatal orvosok többsége a korlátozott szakmai előmenetel miatt választja a külföldi boldogulást, nem feltétlenül a pénzügyi gondok miatt. „A rezidensképzés is bőven hagy kívánnivalót maga után Romániában, így nem csoda, hogy a fiatal orvosaink a külföldi képzéseket, egészségügyi intézményeket választják. Alapos elméleti tudással rendelkeznek a fiatal orvosok, mégsem tudják gyakorlatba ültetni, hiszen nem hagyják őket” — magyarázta a volt szaktárcavezető.

Ahhoz, hogy modern egészségügy kezdjen kialakulni az országban, mentalitásváltásra lenne szükség. Elsőként a vezetőknek kellene belátniuk, hogy többet kell erre a területre szánni, hiszen jelenleg az unió 28 tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az egészségügyre szánt keret. Az egészségügyi személyzet egy részének „fejében” is mentalitásváltás kell ahhoz, hogy visszaadják az emberek egészségügybe vetett bizalmát. „Ha valaki becsülettel, tisztességgel végzi a munkáját, a páciensek meghálálják, bizalommal fordulnak hozzájuk. Jó példát kell mutatni ahhoz, hogy az egészségügyről kialakult vélemény javuljon” — összegezte Cseke Attila.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...