Mentalitásváltás szükséges
Utoljára módositva: 2014-08-22 10:28:41

Mentalitásváltás kell ahhoz, hogy idővel modern egészségügyünk, képzett fiatal orvosaink legyenek.

 

Első ízben szervezett találkozót a Szent-Györgyi Albert Társaság a fiatal partiumi egészségügyi szakemberek számára. A beszélgetésen szatmári gyakorló magyar orvosok és fiatal orvostanhallgatók, Pataki Csaba szatmári szenátor, a megyei RMDSZ elnöke és Cseke Attila Bihar megyei képviselő, volt egészségügyi szaktárcavezető is részt vett.

A rendezvényen szó esett az elmúlt évek nagy léptékű szatmári beruházásairól — az új sürgősségi osztályról, a járványkórház modernizálásáról —, és arról is, miért tűnik egyelőre megállíthatatlannak az orvosok külföldre való távozása.

„Nem volt annyi sikeres egészségügyi beruházás Szatmárban, mint Cseke Attila minisztersége idején. A felépült és korszerűsített intézményeket azonban meg kell tölteni élettel, fiatal magyar orvosokkal” — hangsúlyozta Pataki Csaba, azt is hozzátéve, mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az értékes szakemberek itthon is boldogulni tudjanak, legyen jövőjük a Partiumban.

Cseke Attila szenátor szerint a fiatal orvosok többsége a korlátozott szakmai előmenetel miatt választja a külföldi boldogulást, nem feltétlenül a pénzügyi gondok miatt. „A rezidensképzés is bőven hagy kívánnivalót maga után Romániában, így nem csoda, hogy a fiatal orvosaink a külföldi képzéseket, egészségügyi intézményeket választják. Alapos elméleti tudással rendelkeznek a fiatal orvosok, mégsem tudják gyakorlatba ültetni, hiszen nem hagyják őket” — magyarázta a volt szaktárcavezető.

Ahhoz, hogy modern egészségügy kezdjen kialakulni az országban, mentalitásváltásra lenne szükség. Elsőként a vezetőknek kellene belátniuk, hogy többet kell erre a területre szánni, hiszen jelenleg az unió 28 tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az egészségügyre szánt keret. Az egészségügyi személyzet egy részének „fejében” is mentalitásváltás kell ahhoz, hogy visszaadják az emberek egészségügybe vetett bizalmát. „Ha valaki becsülettel, tisztességgel végzi a munkáját, a páciensek meghálálják, bizalommal fordulnak hozzájuk. Jó példát kell mutatni ahhoz, hogy az egészségügyről kialakult vélemény javuljon” — összegezte Cseke Attila.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...