Mentalitásváltás szükséges
Utoljára módositva: 2014-08-22 10:28:41

Mentalitásváltás kell ahhoz, hogy idővel modern egészségügyünk, képzett fiatal orvosaink legyenek.

 

Első ízben szervezett találkozót a Szent-Györgyi Albert Társaság a fiatal partiumi egészségügyi szakemberek számára. A beszélgetésen szatmári gyakorló magyar orvosok és fiatal orvostanhallgatók, Pataki Csaba szatmári szenátor, a megyei RMDSZ elnöke és Cseke Attila Bihar megyei képviselő, volt egészségügyi szaktárcavezető is részt vett.

A rendezvényen szó esett az elmúlt évek nagy léptékű szatmári beruházásairól — az új sürgősségi osztályról, a járványkórház modernizálásáról —, és arról is, miért tűnik egyelőre megállíthatatlannak az orvosok külföldre való távozása.

„Nem volt annyi sikeres egészségügyi beruházás Szatmárban, mint Cseke Attila minisztersége idején. A felépült és korszerűsített intézményeket azonban meg kell tölteni élettel, fiatal magyar orvosokkal” — hangsúlyozta Pataki Csaba, azt is hozzátéve, mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az értékes szakemberek itthon is boldogulni tudjanak, legyen jövőjük a Partiumban.

Cseke Attila szenátor szerint a fiatal orvosok többsége a korlátozott szakmai előmenetel miatt választja a külföldi boldogulást, nem feltétlenül a pénzügyi gondok miatt. „A rezidensképzés is bőven hagy kívánnivalót maga után Romániában, így nem csoda, hogy a fiatal orvosaink a külföldi képzéseket, egészségügyi intézményeket választják. Alapos elméleti tudással rendelkeznek a fiatal orvosok, mégsem tudják gyakorlatba ültetni, hiszen nem hagyják őket” — magyarázta a volt szaktárcavezető.

Ahhoz, hogy modern egészségügy kezdjen kialakulni az országban, mentalitásváltásra lenne szükség. Elsőként a vezetőknek kellene belátniuk, hogy többet kell erre a területre szánni, hiszen jelenleg az unió 28 tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az egészségügyre szánt keret. Az egészségügyi személyzet egy részének „fejében” is mentalitásváltás kell ahhoz, hogy visszaadják az emberek egészségügybe vetett bizalmát. „Ha valaki becsülettel, tisztességgel végzi a munkáját, a páciensek meghálálják, bizalommal fordulnak hozzájuk. Jó példát kell mutatni ahhoz, hogy az egészségügyről kialakult vélemény javuljon” — összegezte Cseke Attila.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...