Mentalitásváltás szükséges
Utoljára módositva: 2014-08-22 10:28:41

Mentalitásváltás kell ahhoz, hogy idővel modern egészségügyünk, képzett fiatal orvosaink legyenek.

 

Első ízben szervezett találkozót a Szent-Györgyi Albert Társaság a fiatal partiumi egészségügyi szakemberek számára. A beszélgetésen szatmári gyakorló magyar orvosok és fiatal orvostanhallgatók, Pataki Csaba szatmári szenátor, a megyei RMDSZ elnöke és Cseke Attila Bihar megyei képviselő, volt egészségügyi szaktárcavezető is részt vett.

A rendezvényen szó esett az elmúlt évek nagy léptékű szatmári beruházásairól — az új sürgősségi osztályról, a járványkórház modernizálásáról —, és arról is, miért tűnik egyelőre megállíthatatlannak az orvosok külföldre való távozása.

„Nem volt annyi sikeres egészségügyi beruházás Szatmárban, mint Cseke Attila minisztersége idején. A felépült és korszerűsített intézményeket azonban meg kell tölteni élettel, fiatal magyar orvosokkal” — hangsúlyozta Pataki Csaba, azt is hozzátéve, mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az értékes szakemberek itthon is boldogulni tudjanak, legyen jövőjük a Partiumban.

Cseke Attila szenátor szerint a fiatal orvosok többsége a korlátozott szakmai előmenetel miatt választja a külföldi boldogulást, nem feltétlenül a pénzügyi gondok miatt. „A rezidensképzés is bőven hagy kívánnivalót maga után Romániában, így nem csoda, hogy a fiatal orvosaink a külföldi képzéseket, egészségügyi intézményeket választják. Alapos elméleti tudással rendelkeznek a fiatal orvosok, mégsem tudják gyakorlatba ültetni, hiszen nem hagyják őket” — magyarázta a volt szaktárcavezető.

Ahhoz, hogy modern egészségügy kezdjen kialakulni az országban, mentalitásváltásra lenne szükség. Elsőként a vezetőknek kellene belátniuk, hogy többet kell erre a területre szánni, hiszen jelenleg az unió 28 tagállama közül Romániában a legalacsonyabb az egészségügyre szánt keret. Az egészségügyi személyzet egy részének „fejében” is mentalitásváltás kell ahhoz, hogy visszaadják az emberek egészségügybe vetett bizalmát. „Ha valaki becsülettel, tisztességgel végzi a munkáját, a páciensek meghálálják, bizalommal fordulnak hozzájuk. Jó példát kell mutatni ahhoz, hogy az egészségügyről kialakult vélemény javuljon” — összegezte Cseke Attila.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...