Mérni kell majd a szemetet
Utoljára módositva: 2017-10-17 10:22:15

Véget vetne a köbméterre számolt szemétszállítási illeték rendszerének az új környezetvédelmi miniszter, tényleges kilók után számoltatná ki, mennyit kell fizessünk a háztartási szemétért.

Besztercei és kolozsvári látogatásán beszélt Graţiela Leocadia Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter arról, hogyan látja a háztartási hulladék kezelésének jövőjét, és szerinte hogyan lehetne elérni azt a szelektív gyűjtési hatékonyságot, amely megmentené az ország lakosságát a szemetelés miatti uniós büntetés kifizetésétől. November közepén fogadják el azt a kormányhatározatot, számolt be a Beszterce-Naszód Megyei Tanács székházában tartott sajtótájékoztatóján néhány nappal ezelőtt Gavrilescu, amelyik az országos hulladékgazdálkodási stratégiát határozza majd meg. Eszerint országos szintű tudatosítási kampány is lesz arról, hogy hogyan kell szelektíven gyűjteni, s ez civil szervezetek, szakmai egyesületek és önkormányzatok bevonásával zajlik majd.

Az új miniszteri tervekről Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója — egy bukaresti értekezlet nyomán — beszélt lapunknak. A minisztériumi elképzelés egyik legfontosabb eleme, hogy ha a rendelkezés életbe lép, akkor már nem térfogat, hanem súly után fizettetik majd ügyfeleikkel a szemétszállítási illetéket az olyan szemétszállító cégek, mint amilyen a Florisal is. Békéssy elmondta, hogy az elképzelés szerint helymeghatározóval és mérleggel szerelt autókba borítják majd a kukákat, így pontos adataik lesznek majd a szemétgyűjtő cégeknek arról, melyik címről mennyi hulladékot vittek el, és a pontos mennyiségről szóló számlát állítanak majd ki hó végén. Meglesz a becsülete a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható szemétnek is, mert nemcsak hogy nem számolnák majd bele az elvitelre kitett szemét mennyiségébe, de ennek értéke le lenne majd vonva a szemétdíjból.

Az APM hamarosan minden szatmári önkormányzatot értesít majd tájékoztató körlevél formájában arról, mire lehet számítani az új rendelkezés értelmében hulladékgazdálkodás terén 2018-tól.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...