Mérsékelt volt az érdeklődés a fesztiválon
Utoljára módositva: 2017-07-31 08:41:44

Az elmúlt hétvégén zajlott a Villa Karul Középkori Fesztivál ötödik kiadása a Károlyi-kastély parkjában. A rendezvény látványos programokkal zajlott, mérsékelt érdeklődés mellett.

A múlt hétvégén immár ötödik alkalommal rendezték meg Nagykárolyban a Villa Karul Középkori Fesztivált. A rendezvény helyszíne a nagykárolyi Károlyi-kastélyt övező park volt, s ez volt az első programja annak a nagyfesztiválnak, mely Carei Feszt néven zajlik a városban három héten keresztül.

A korábbi évekhez képest megemelt büdzséből szervezték az eseményeket. Amint arról Kovács Jenő polgármester már tavaly ősszel beszélt, az idei rendezvényekkel lassacskán be szeretnének kerülni a komolyabb fesztiválok sorába, s komoly turistacsalogató potenciálként emlegették a fesztivál eseményeit.

Májusban szavazta meg a nagykárolyi tanács a fesztivál költségvetését. Idén ténylegesen több pénzből, 350 ezer lejből gazdálkodhattak a szervezők, akik úgy döntöttek, bővítik az eddigi rendezvények sorát, s ahelyett, hogy változatosabb programtervvel próbálnák csalogatni a turistákat, inkább a régi „receptet” követve szervezik a Villa Karult, és további rendezvényekkel — egy régizene-, egy dzsessz- és egy népi hagyományokra hajazó fesztivállal — bővítik a nyári programkínálatot.

Sok bába közt elvész a gyermek — sajnos ez a közhely igaz erre a rendezvényre is. A Villa Karul Középkori Fesztivál nyitónapja nem sok újdonságot tartogatott a korábbi évekhez képest, s ez a tény tükröződött a látogatók érdeklődésén is. A délutáni felvonuláson sem voltak sokan, s a későbbi órákban is elmaradt a kilátogató népes közönség ostroma. A legmagasabb nézőszám mellett zajló programnak szombaton is a tűzshow bizonyult. Úgy tűnik, erre még nem untak rá oly nagyon a nagykárolyiak.

A fesztivál két napja rengeteg látványosnak ígérkező programmal kecsegtetett. Az eseményre kiérkezők láthattak csataimitációkat és fegyverbemutatókat. Volt középkori tánciskola, íjászbemutató, hagyományőrző bőrdíszművesek, kézművesek, kovácsok, tűzzsonglőrök, középkori zene és színház is. A nagykárolyi M.E.E.M. színtársulat csapata korhű jelmezben mutatott be előadásrészletet nagy érdeklődés mellett.

A középkori fesztiválra kilátogatók vasárnap a szombati programok ismétlésével találkozhattak, a szombati tűzshow kivételével.

 

Deák Endre és a régizene

 

A Carei Feszt programjai ma az első alkalommal lebonyolításra kerülő Deák Endre Régizene Fesztivállal folytatódnak. A Nagykárolyi Művelődési Központ és a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központtal együttműködve rendezi meg ezt az eseményt.

A régizene-fesztivál Deák Endre nevét viseli. Az ő emlékére rendezik meg az eseményt, hiszen Deák tanárként és a Collegium régizene-együttes alapítójaként nagy hatással volt a nagykárolyi kulturális életre, valamint a régizene népszerűsítésére szerte az országban és a határokon túl is. Az esemény az alábbiak szerint zajlik: ma 19 órától a Károlyi-kastély parkjában Remember Deák Endre címmel hallhatnak összeállítást az eseményre érkezők, majd 19.15 órától Caius Hera lanthangversenye, 20 órától pedig a Carmina Renascentia koncertje következik. Augusztus 1-jén a kastélykertben felállított szabadtéri színpadon 19 órától a Huniadi Cantores zenekar koncertje, majd 20 órától a Musica Historica zenekar koncertje következik. Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény a Károlyi-kastélyban lesz megtartva. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...