Mérsékelt volt az érdeklődés a fesztiválon
Utoljára módositva: 2017-07-31 08:41:44

Az elmúlt hétvégén zajlott a Villa Karul Középkori Fesztivál ötödik kiadása a Károlyi-kastély parkjában. A rendezvény látványos programokkal zajlott, mérsékelt érdeklődés mellett.

A múlt hétvégén immár ötödik alkalommal rendezték meg Nagykárolyban a Villa Karul Középkori Fesztivált. A rendezvény helyszíne a nagykárolyi Károlyi-kastélyt övező park volt, s ez volt az első programja annak a nagyfesztiválnak, mely Carei Feszt néven zajlik a városban három héten keresztül.

A korábbi évekhez képest megemelt büdzséből szervezték az eseményeket. Amint arról Kovács Jenő polgármester már tavaly ősszel beszélt, az idei rendezvényekkel lassacskán be szeretnének kerülni a komolyabb fesztiválok sorába, s komoly turistacsalogató potenciálként emlegették a fesztivál eseményeit.

Májusban szavazta meg a nagykárolyi tanács a fesztivál költségvetését. Idén ténylegesen több pénzből, 350 ezer lejből gazdálkodhattak a szervezők, akik úgy döntöttek, bővítik az eddigi rendezvények sorát, s ahelyett, hogy változatosabb programtervvel próbálnák csalogatni a turistákat, inkább a régi „receptet” követve szervezik a Villa Karult, és további rendezvényekkel — egy régizene-, egy dzsessz- és egy népi hagyományokra hajazó fesztivállal — bővítik a nyári programkínálatot.

Sok bába közt elvész a gyermek — sajnos ez a közhely igaz erre a rendezvényre is. A Villa Karul Középkori Fesztivál nyitónapja nem sok újdonságot tartogatott a korábbi évekhez képest, s ez a tény tükröződött a látogatók érdeklődésén is. A délutáni felvonuláson sem voltak sokan, s a későbbi órákban is elmaradt a kilátogató népes közönség ostroma. A legmagasabb nézőszám mellett zajló programnak szombaton is a tűzshow bizonyult. Úgy tűnik, erre még nem untak rá oly nagyon a nagykárolyiak.

A fesztivál két napja rengeteg látványosnak ígérkező programmal kecsegtetett. Az eseményre kiérkezők láthattak csataimitációkat és fegyverbemutatókat. Volt középkori tánciskola, íjászbemutató, hagyományőrző bőrdíszművesek, kézművesek, kovácsok, tűzzsonglőrök, középkori zene és színház is. A nagykárolyi M.E.E.M. színtársulat csapata korhű jelmezben mutatott be előadásrészletet nagy érdeklődés mellett.

A középkori fesztiválra kilátogatók vasárnap a szombati programok ismétlésével találkozhattak, a szombati tűzshow kivételével.

 

Deák Endre és a régizene

 

A Carei Feszt programjai ma az első alkalommal lebonyolításra kerülő Deák Endre Régizene Fesztivállal folytatódnak. A Nagykárolyi Művelődési Központ és a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központtal együttműködve rendezi meg ezt az eseményt.

A régizene-fesztivál Deák Endre nevét viseli. Az ő emlékére rendezik meg az eseményt, hiszen Deák tanárként és a Collegium régizene-együttes alapítójaként nagy hatással volt a nagykárolyi kulturális életre, valamint a régizene népszerűsítésére szerte az országban és a határokon túl is. Az esemény az alábbiak szerint zajlik: ma 19 órától a Károlyi-kastély parkjában Remember Deák Endre címmel hallhatnak összeállítást az eseményre érkezők, majd 19.15 órától Caius Hera lanthangversenye, 20 órától pedig a Carmina Renascentia koncertje következik. Augusztus 1-jén a kastélykertben felállított szabadtéri színpadon 19 órától a Huniadi Cantores zenekar koncertje, majd 20 órától a Musica Historica zenekar koncertje következik. Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény a Károlyi-kastélyban lesz megtartva. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

 

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...